Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Tips tegen een herfstdip

Tips tegen een herfstdip

Zoals nu ook overduidelijk is te merken aan het weer is de herfst echt van start gegaan. Helaas is het bij ons in elk geval meer nat dan droog buiten op dit moment. Zodra deze sombere dagen beginnen lijkt het humeur hier ook in mee te gaan en krijgen veel mensen last van een herfstdip. In deze blog lees je wat meer over de herfstdip en wat je er tegen kunt doen.

Hoe ontstaat een herfstdip?

Doordat het weer slechter wordt en het minder lang licht is buiten kun je in een dip belanden. Of je dit wel of niet krijgt hangt ervan af of je hier gevoelig voor bent of niet. Ben je hier inderdaad gevoelig voor, dan ontwikkel je klachten die tot een herfstdip kunnen lijden. De herfstdip is de mildere variant van de winterdepressie en wordt ook wel de winterblues genoemd.

Hebben veel mensen last van een herfstdip?

Mocht je last hebben van een herfstdip dan is dit absoluut niet vreemd. Met jou zijn er namelijk maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders die last hebben van (licht) depressief terugkerende klachten tijdens een bepaald seizoen. De één heeft er uiteraard meer last van dan de ander en daarnaast kan het bij iedereen dus ook in een ander seizoen optreden. Zowel in het voorjaar, najaar als in de winter kunnen deze seizoensgebonden dipjes ontstaan.

Bij 400.000 van deze mensen is dit zelfs zo ernstig dat er echt gesproken kan worden van een depressie. Mochten zij deze ernstige klachten twee jaar na elkaar in het najaar ervaren, dan wordt er gesproken van een herfstdepressie, oftewel een seizoensgebonden depressie.

Wat gebeurt er als je een herfstdip hebt?

Mensen die last hebben van een herfstdip zijn vaak lusteloos in het najaar. Ze beleven weinig tot geen plezier aan dingen die zij normaal gesproken wel leuk vinden. Hun humeur verslechterd waardoor ze ook minder goed kunnen functioneren. Je hebt daarnaast meer behoefte aan slaap.

Hoe voorkom ik een herfstdip?

Het lastige is dat als je er gevoelig voor bent, het lastig is om deze gevoeligheid te voorkomen. Toch zijn er een paar dingen die je bij een milde herfstdip kunnen helpen:

  • Overweeg een wekker die je wekt doormiddel van het nabootsen van daglicht
  • Bewegen is goed voor je: het activeert je en geeft je energie
  • Maak overdag een wandeling zodat je natuurlijk daglicht binnenkrijgt
  • Eet stevige maaltijden, ruil de zomerse salades in voor een winterse kost.
  • In de avond verstoort het blauwe licht van telefoons en laptops je bioritme: beperk daarom ’s avonds het gebruik hiervan en zet het blauwlichtfilter aan
  • Zorg voor een goede nachtrust door twee uur voor je naar bed gaat niets meer te drinken en probeer iedere dag acht uur slaap te pakken

Hebben jullie ook weleens last van zo’n herfstdip? En heb je misschien daardoor nog andere tips? Laat het weten in een reactie!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *