Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Tips voor het creëren van een klassiek interieur

Tips voor het creëren van een klassiek interieur
Artikel begint onder de advertentie

Een klassiek interieur past perfect als je in bijvoorbeeld zo’n mooi statig herenhuis woont. Natuurlijk kun je ook voor een moderne inrichting kiezen, maar als je in de stijl en sfeer van het huis wilt blijven dan past klassiek een stuk beter. En vintage is de laatste jaren weer helemaal trendy. Dit heeft ook met duurzaamheid te maken. Oude spullen gooi je niet weg maar knap je op om ze een tweede leven te geven. In kringloopwinkels kun je als je geluk hebt een complete inboedel bij elkaar zoeken voor een stijlvol klassiek interieur.

Wat past bij een klassiek interieur?

Als je je woonkamer, hal of een andere ruimte in je huis klassiek wilt inrichten, dan begin je met de verlichting. Een mooie kroonluchter zorgt voor de juiste sfeer. Deze zijn er in tal van uitvoeringen en afmetingen. En je kunt er prima spaarlampen in doen, want die zijn vandaag de dag gewoon verkrijgbaar in formaten die perfect passen bij de uitstraling van een kroonluchter. Er zijn modellen die in hoogte verstelbaar zijn zodat je de lamp op een acceptabele hoogte kunt hangen om hem stofvrij te maken.

Raambekleding in stijl

Je denkt natuurlijk niet alleen na over plafondlampen, maar ook over wat er voor het raam wordt gehangen. Moderne lamellen passen niet echt bij een klassiek interieur. Maar er zijn ook heel mooie houten lamellen en jaloezieën te koop die je heel goed kunt combineren met mooie authentieke meubels in stijlvolle kleuren. In een klassiek interieur zijn de meubels meestal donkerbruin. Als je toch wat licht wilt aanbrengen in de inrichting dan kun je voor de jaloezieën een lichtere tint uitkiezen.

Wat voor vloer past bij een klassieke inrichting?

Een mooie houten vloer past natuurlijk perfect als je voor een vintage inrichting kiest. Het mooie is dat je zo’n vloer wel perfect kunt combineren met moderne vloerverwarming. Wil je toch de klassieke uitstraling behouden dan plaats je een mooie elektrische haard met kunstmatig haardvuur. Er zijn er zelfs die ook nog wat warmte geven. Let er bij het kiezen van een vloer op dat je rekening houdt met de ondervloer. Een parket- of laminaatvloer heeft soms egalisatie van de ondervloer nodig. In ieder geval is het belangrijk om een ondervloer te leggen om geluid te dempen en de vloer tegen kou te isoleren. Als je voor vloerverwarming kiest moet worden bekeken of de slangen voor de verwarming in de bestaande ondervloer kunnen worden gelegd of dat hiervoor een egalisatie nodig is.

De kleuren van een klassiek interieur

De meest gebruikte kleuren voor een klassiek interieur zijn grijs, zwart, wit en bruin. Maar als je dat te saai vindt dan kun je best ook wat kleur toepassen. Leg bijvoorbeeld mooie rode of smaragdgroene kussens op de bank of in de fauteuils. Daarmee maak je het interieur wat minder somber. Ook een opvallende staande lamp met een mooie koninklijk blauwe kap kan fungeren als contrast met de klassieke kleuren. Een andere blikvanger kan een mooi schilderij zijn. Als je niet zo vermogend bent dat je je een klassiek meesterwerk kunt veroorloven dan is een replica natuurlijk ook altijd een optie. Maar er zijn ook hedendaagse kunstenaars die prachtig werk maken dat prima past in je interieur. En wie weet wordt deze kunstenaar na zijn dood zo populair dat jouw schilderij wordt besproken bij Tussen Kunst en Kitsch.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *