Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Tips voor het mooi houden van je servies

Tips voor het mooi houden van je servies

We hebben het allemaal in de kast staan en gebruiken het vaak: servies. Tegenwoordig beseffen we allemaal dat we dit wel meerdere keren per dag tevoorschijn halen, daarom is het servies nu vaak ook een heuse eyecatcher in ons interieur. Er zijn inmiddels onwijs veel mooie, verschillende soorten serviessetjes op de markt. Neem bijvoorbeeld het gave Kaito servies op de afbeelding hieronder. Door de reactieve glazuurlaag is elk exemplaar uniek, daar houden wij wel van!

Door al het mooie servies waar je nu tegenaan loopt in de winkels zou je bijna elke maand wel een nieuw setje op tafel willen neerzetten. Echter vervang je het servies meestal niet zomaar eventjes, het is dan ook niet gek dat je ervoor wilt zorgen dat het langer mee gaat. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan snel verder!

Servies in de vaatwasser

Wat ben ik blij met deze uitvinding, want wat neemt dat een hoop werk uit handen! Let er alleen op dat niet al het servies geschikt is voor de vaatwasser. Gelukkig is dit in de meeste gevallen geen probleem, maar toch kun je sommige serviessets er beter uit laten. Onder andere porseleinen servies kun je vaak beter met de hand wassen.

Mocht je nieuw servies gaan kopen dan zie je vaak op de sticker aan de onderkant of deze wel of niet vaatwasserbestendig is. Dit wordt aangegeven aan de hand van een plaatje met een glas en een vork, of doormiddel van een plaatje waarop je borden met druppels ziet staan. Staat hier een kruis doorheen? Dan is het dus niet geschikt. Soms staat dit plaatje ook gewoon aan de onderkant in het servies zelf gedrukt.

Vaatwasserbestendig of niet: zorg ervoor dat je de vaatwasser niet volpropt, maar laat ruimte tussen het serviesgoed in. Zo botst het servies niet tegen elkaar en voorkom je beschadigingen. Daarnaast kunnen de hoge temperaturen in de vaatwasser ook het glazuur aantasten. Als je serviesgoed hebt met een printje erop dan kan deze vager worden door de warmte van de vaatwasser.

Krassen op je servies

Helaas kun je door onder andere snijden grijze krassen krijgen op je servies. Probeer deze krassen te voorkomen door wanneer dat kan een snijplank te gebruiken in plaats van een bord. Toch grijze krassen op je servies? Maak dan een pasta van baking soda en water, wrijf dit in de krassen met een doekje of je vinger en laat het even inwerken. Op deze manier kun je de krassen grotendeels weg krijgen. Helaas werkt dit echter niet voor de diepere krassen.

Bruine aanslag in je kopjes

We drinken met zijn alle wat koffie en thee af. Wat er daarvan overblijft in het kopje is een bruine aanslag. Om deze aanslag te voorkomen kun je het beste het kopje zo snel mogelijk even omspoelen met wat warm water zodra je het hebt leeggedronken. Neem je thee, probeer het theezakje dan ook niet te lang in het kopje of in de theepot te laten hangen. Toch aanslag gekregen? Dan kun je net als bij de krassen proberen om er wat baking soda in te laten werken. Even goed afwassen en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Hebben jullie nog tips voor het mooi houden van je servies? Deel ze hieronder in een reactie!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *