Maastricht magazine >
lifestyletip

Tips voor het starten met hardlopen

Tips voor het starten met hardlopen
Artikel begint onder de advertentie

Bij een nieuw jaar horen vaak goede voornemens. Is meer bewegen een goed voornemen van jou? Dan zou je kunnen starten met hardlopen. Mocht je niet weten waar te beginnen, in deze blog geven wij je graag een aantal tips!

Goede hardloopschoenen

Laten we beginnen met het belangrijkste: goede hardloopschoenen. Zonder goede schoenen is de kans op blessures namelijk veel groter. Bij iedere stap wordt maar liefst drie tot vijf keer je lichaamsgewicht opgevangen bij de landing, dat is niet niks. Investeren in goede schoenen is daarom niet alleen prettig vanwege de hogere comfort, maar ook omdat het de risico op blessures verkleint. Voor zowel hardloopschoenen voor dames als hardloopschoenen voor heren kun je onder andere bij Intersport terecht. Het is verstandig om je in de winkel altijd goed te laten adviseren zodat je met de juiste schoenen naar huis gaat.

Begin met het maken van een planning

Noteer voor jezelf wanneer je wilt hardlopen. Leg duidelijk in je agenda vast op welke dagen je wilt gaan hardlopen, of kies voor vaste dagen in de week. Dan komt de vraag: ’s morgens of ’s avonds? Meestal is het makkelijker om trouw te blijven aan je schema als je dit ’s morgens doet. Doe je het ’s avonds dan kan het zijn dat het niet meer lukt door andere afspraken. Ook is er een grotere kans dat je niet zoveel zin meer hebt om de deur uit te gaan. Dit terwijl je ’s morgens juist de dag vol energie kunt starten.

Kies ook hoeveel dagen in de week je wilt gaan hardlopen. Doe je dit drie of vier keer per week? Of misschien om de dag? Let er op dat je dit wel rustig opbouwt en dat je ook rustdagen houdt. Dit geeft je lichaam de tijd om weer te herstellen van alle inspanningen.

Hardlooproute

Kijk of je een leuke route kunt maken in je omgeving. Je zou al vooraf via Google maps een route kunnen uitstippelen van een bepaalde afstand, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de deur uit lopen en ter plekke een leuk rondje verzinnen.

Hardloopschema

Als je echt van plan bent om vaker te gaan hardlopen, dan is het handig om gebruik te maken van een hardloopschema. Op internet zijn veel verschillende schema’s te vinden die je kunnen helpen. Daarnaast zijn er ook hardloop apps die trainingsschema’s bevatten.

Wissel hardlopen af met wandelen zodat je spieren, pezen en gewrichten rustig kunnen wennen. Op deze manier kun je geleidelijk aan je conditie opbouwen en blessures voorkomen.

Handige extra’s

Ga je in het donker hardlopen? Zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent. Er zijn verschillende manieren om er voor te zorgen dat je opvalt. Zo kun je een reflecterend hesje dragen, maar ook zijn er lichtgevende banden voor om je arm of een lichtgevend hardloopvest. Dit laatste vind ikzelf altijd de meest duidelijke manier om gezien te worden in het donker.

Voor de rest zijn er speciale sporthorloges op de markt die onder andere je afstand, snelheid en hartslag kunnen monitoren. Gaat dit je nog iets te ver? Er zijn ook meerdere hardloop apps te downloaden. Je kunt via deze apps ook je afstand en snelheid vastleggen. Daarnaast zijn er via deze weg verschillende hardlooptrainingen te volgen. De bekendste hardloop apps zijn Nike+ Running en Runkeeper, beide gratis te downloaden.

Tips voor het hardlopen

 • Start altijd met een goede warming-up en eindig met een cooling-down: dit voorkomt blessures
 • Mocht je toch last krijgen van blessures, neem dan eerst de tijd om je spieren te laten herstellen.
 • Kun je tijdens het hardlopen niet meer praten? Neem dan een rustiger tempo aan
 • Geef jezelf een doel om naar toe te werken, dit houdt je gemotiveerd.
 • Probeer vooral te gaan hardlopen op zachte ondergronden
 • Varieer je hardlooprondje zodat het niet eentonig wordt
 • Speciale hardloopsokken transpireren minder en verminderen de kans op blaren
 • Ben je een vrouw? Dan is het belangrijk dat je een goede sportbeha draagt tijdens het hardlopen.
 • Misschien kun je een hardloop buddy vinden die gezellig met je mee gaat!

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *