Maastricht magazine >
lifestyletravel

Top 6: De mooiste watervallen in Europa

Top 6: De mooiste watervallen in Europa
Artikel begint onder de advertentie

Als je denkt aan watervallen is vaak de eerste gedachte dat je de mooiste alleen in de andere continenten kunt vinden, maar niets is minder waar. Europa bezit een aantal prachtige watervallen die je zeker niet mag missen. De mooiste 6 watervallen in Europa vind je hier:

1. Gullfoss waterval in IJsland

Wauw. De Gullfoss waterval is er zeker één voor op je bucketlist (als deze er nog niet op stond). Nu is IJsland sowieso al een land voor op je bucketlist, maar met deze waterval al helemaal. De waterval is maar liefst 20 meter breed en 70 meter diep en is te bereiken via de wandelpaden die je leiden naar de uitkijkpunten op de waterval. Je hebt er verschillende uitkijkpunten en ze zijn het allemaal waard!

De waterval heeft in elk seizoen zijn charme. In de winter bevriest een deel van de waterval wat voor een adembenemend mooi uitzicht zorgt. Een bezoek aan de waterval is gratis en je kunt gaan wanneer je wilt: je hoeft geen rekening te houden met openingstijden.

2. Rijnwaterval in Zwitserland

De Rijnwaterval staat bekend als de grootste waterval in Europa: het is zo’n 23 meter hoog en zo’n 150 meter breed. De waterval bevindt zich in Zwitserland tussen Zurich en Stuttgart (Duitsland). Het leuke van deze waterval is dat je er middenin kunt staan. Maak een boottocht naar het eilandje middenin de waterval en bekijk dit natuurfenomeen van dichtbij. Let op: je dient wel entree te betalen om de waterval te kunnen bekijken.

3. Bigar waterval in Roemenië

De Bigar waterval in Roemenië is misschien niet helemaal wat je verwacht van een waterval, maar dat maakt de waterval juist extra bijzonder. Het is een erg mooi natuurverschijnsel die je, als je in Roemenië bent, zeker moet bezoeken. Het water stroomt door het groene mos waardoor het water verdeeld wordt over de gehele rots. De Bigar waterval bevindt zich in het Nationaal Park Cheile Nerei-Beusnita, waar je super mooie wandeltochten kunt maken. De Roemeense waterval is eigenlijk pas sinds 2013 bekend bij de Roemenen zelf en de rest van de wereld. In dat jaar werd de waterval uitgeroepen tot de mooiste waterval van de wereld door het tijdschrift ‘World Geography’.

De waterval is erg makkelijk om te bezoeken; het ligt namelijk dicht bij de snelweg waardoor je niet het hele park door hoeft om de waterval te zien. Overigens is de rest van het park ook zeker een aanrader. Vanwege de brug die vlakbij de waterval ligt, kun je de waterval van bovenaf bekijken en het zelfs bijna aanraken.

4. Rastoke waterval en Plitvice watervallen in Kroatië

Naast de vele watervallen bij het Plitvicemeren, welke je ook zeker eens moet bezoeken, kent Kroatië ook ‘Plitvice in het klein’, ruim 25 kilometer vanaf de Plitvicemeren. Het dorpje Rastoke is compleet aangepast op het water dat er doorheen stroomt. Hier komen de Korana-rivier en de Slunjčica-rivier samen wat af en toe voor unieke stroomversnellingen zorgt. Als je bij de watervallen wilt komen dien je een klein bedrag aan entree te betalen, maar dat is het zeker waard.

5. Slap Šum waterval in Slovenië

Deze waterval in Slovenië vind je bij de prachtige Vintgarkloof, vlakbij het meer van Bled. Het is een natuurpark dat is ontstaan door een kloof. De kloof is ontstaan door de rivier de Radovna. Deze rivier stroomde door de steile hellingen van Hom en Bort. Door de miljoenen jaren van slijtage is de kloof ontstaan. De kloof is ongeveer 1,6 kilometer lang en aan het einde van de kloof vind je de waterval Slap Šum. Langs de kloof vind je een wandelpad van houten planken die je naar de waterval leidt. Het geeft je het echte ‘bush’-gevoel. Aan het eind van het wandelpad vind je de waterval en kun je even uitrusten van de tocht.

Wanneer je de Vintgarkloof wilt bezoeken, zorg er dan voor dat je heel vroeg of heel laat komt. De kloof trekt namelijk dagelijks hele bussen met toeristen. Als je wat later op de dag gaat is het een stuk minder druk en bewandel je rustig het pad. Je kunt ervoor kiezen om eerst naar het meer van Bled te gaan voordat je een bezoek brengt aan de Vintgarkloof. Een erg mooi meer die je helemaal rond kunt lopen of je kunt een boottochtje maken naar het eiland in het meer. Het meer staat bekend om haar bijzondere blauwe kleur water. Echt een bezoek waard! Let op: je dient entree te betalen om het park te betreden.

6. Salto do Cabrito waterval in de Portugese Azoren

De Salto do Cabrito waterval bevindt zich op het Portugese São Miguel-eiland in de Azoren, tussen het zuidelijke Faro en New York. Misschien niet helemaal wat je verwacht bij Europa, maar de Azoren eilanden (Santa Maria, Corvo, São Jorge, Flores, Faial, Terceira, Pico en Graciosa) horen zeker wel bij de Europese Unie. Het eiland São Miguel staat bekend om haar mooiste watervallen. Salto do Cabrito is er daar één van. Het kent een heleboel plekken om te zwemmen wat heerlijk verfrissend is na de tocht. De weg naar de waterval toe gaat over grote waterpijpen en metalen bruggetjes waardoor je zo naar beneden kunt kijken. Denk er goed over na als je hoogtevrees hebt, want het zijn behoorlijke hoogtes.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *