Maastricht magazine >
travel

De 12 mooiste kerstmarkten van Duitsland die je moet bezoeken

De 12 mooiste kerstmarkten van Duitsland die je moet bezoeken
Artikel begint onder de advertentie

In de periode richting de kerst worden in veel Duitse steden grote kerstmarkten gehouden. De meeste starten al eind November. Hieronder vertellen wij je over de mooiste kerstmarkt van Duitsland met informatie over de duur en bereikbaarheid. Kerstmarkten in Duitsland worden gekenmerkt door een unieke sfeer en inrichting, dus het is de moeite waard om er minstens ééntje te bezoeken. De echte kerstliefhebbers wilt ze alle 12 ervaren hebben. Bij onderstaande informatie gaan we ervan uit dat iedereen in de auto wel een navigatiesysteem heeft, waar je het adres zo in kunt tikken en dan op basis van de navigatie naartoe kan rijden & parkeren. Dit kan via de auto navigatie, Google Maps of Waze.

Daarom hebben we bij elke kerstmarkt ook de juiste locatie gemeld, zodat je – rijdend vanuit Nederland- daar meteen naartoe genavigeerd wordt. Eenmaal in de buurt van de kerstmarkt aangekomen kun je dan eenvoudig de borden volgen waar je kunt parkeren.

Met de trein; Neem vanuit je woonplaats in Nederland of het dichtstbijzijnde station de trein naar een groot centraal station in Nederland, en neem van daaruit de lange afstandstrein naar Duitsland naar de stad van je keuze. Wij adviseren om prijzen & reistijden te controleren via NS International. Volg daarna de instructies om op de kerstmarkt te bereiken.

Welke kerstmarkt in Duitsland moet je echt bezoeken?

Welke moet je kiezen? Lees de beschrijvingen hieronder en je zult zeker iets voor jezelf vinden:

Kerstmarkt in Neurenberg

Dit is een van de oudste en mooiste kerstmarkten van Duitsland. Traditioneel vindt tijdens de opening op 30 november om 17.30 uur de proloog van het kindje Jezus plaats. Gasten van over de hele wereld komen naar deze kerstmarkt. Het hoogtepunt is de lichtparade uitgevoerd door kinderen uit Neurenberg.

Adres
Hauptmarkt in Nürnberg
Geopend van 29 november tot 24 december
10.00 – 21.00 uur (alleen op kerstavond 24/12 – 10.00 – 14.00 uur).

Hoe kom je er?
🚘 Met de auto: snelwegen 3, 6, 9 en 73
🚂 Met de trein: Er zijn talrijke treinverbindingen naar Neurenberg – ICE, IC of RE. Vanaf het centraal station bereik je de kerstmarkt in 15 minuten lopen.
🚍 Met de bus: langeafstandsbussen stoppen bij de busstation- vanaf hier loop je in 15 minuten.

Kerstmarkt in Hamburg

Het is een vrij rustige, maar ook erg sfeervolle kerstmarkt. Zonder felle verlichting, maar met een vleugje romantiek. De kerstmarkt Hamburg loopt langs de rivier de Alster. Vanuit de museumhaven komen dan twee oude jachten met feestelijke verlichting op bezoek. Als je in december een reis naar Hamburg plant, moet je daar ook andere kerstmarkten bezoeken, zoals de kerstmarkt von Roncalli (optredens van circusartiesten!), In het stadhuis of in het stadscentrum. Je kunt ook kiezen voor de gekke “Santa-Pauli kerstmarkt” op de beroemde Reeperbahn.

Adres
Stadthausbrücke in Hamburg
Geopend van 25 november tot 23 december
Dagelijks van 12.00 tot 21.00 uur.

Hoe kom je er?
🚂🚍 Met de trein/bus: Hamburg is zo goed verbonden dat je kunt kiezen uit het vliegtuig, de trein of de langeafstandsbus. Met een langeafstandsbus kun je hier komen vanuit steden als: Leverkusen, Wuppertal, Bielefeld, Karlsruhe, Heidelberg, Frankfurt am Main, Rostock en Berlijn. Bij het kiezen van een trein heb je de volgende opties: RE, IC of ICE Deutsche Bahn.

Vanaf het centraal station bereik je de kerstmarkt in Hamburg te voet.

Kerstmarkt in Dresden

Dit is de oudste kerstmarkt van heel Duitsland. Het wordt dit jaar voor de 584e keer geopend. In het midden komt een enorme piramide en in de kerstworkshops kun je het werk van bakkers en handwerkslieden aanschouwen. Probeer zeker de lokale delicatesse “Kräppelchen”. Het is een gefrituurd baksel met poedersuiker.

Adres
Striezelmarkt in Dresden
Geopend van 27 november tot 24 december
Dagelijks van 10.00 tot 21.00 uur, 27 november van 16.00 tot 21.00 uur en op kerstavond van 10.00 tot 14.00 uur.

Hoe kom je er en waar parkeer je op de kerstmarkt in Dresden?
🚘 Met de auto: Dresden is gemakkelijk met de auto te bereiken, vanuit alle regio’s in Duitsland: vanuit Frankfurt am Main via de snelweg A4, vanuit Berlijn A13. Daarnaast leiden wegen 6, 97, 170, 172 en 173 ook naar Dresden. Het kan alleen moeilijk zijn met parkeren in het stadscentrum. Je kunt de auto daarom het beste achterlaten in een van de gratis P+R-parkeerplaatsen. Van daaruit reis je met de bus, tram of stadstrein naar de kerstmarkt.
🚂 Met de trein: Vanuit alle regio’s in Duitsland kunt je Dresden gemakkelijk bereiken met ICE-, IC- of RE-treinen. Vanaf het centraal station is het slechts 15 minuten lopen naar de kerstmarkt.
🚍 Met de bus: de langeafstandsbus brengt je rechtstreeks vanuit Leverkusen (halte in Dortmund, Kassel, Göttingen en Leipzig), vanuit Hamburg (halte in Berlijn)

Kerstmarkt in Lübeck

In dit geval is het niet de kerstmarkt in Lübeck, maar wordt de hele stad Lübeck tijdens de adventstijd één grote kerstmarkt. De oorsprong gaat terug tot 1648. Sindsdien staan ​​er elk jaar kerstkramen voor het historische stadhuis. Je vindt er veel unieke ideeën voor geschenken en handwerk. Ook staat er een reuzenrad op de kermis, dat vooral ’s avonds mooi verlicht is en veel indruk maakt op de bezoekers. Het is de moeite waard eraan toe te voegen dat veel buitenlanders hier naar de “Weihnachstmarkt” komen, vooral uit Scandinavië.

Adres
Historischer markt in Lübeck
Geopend van 25 november tot 30 december
Dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur.

Hoe kom je er?
🚘 Met de auto: rechtdoor op de snelweg A1 (als je vanuit Hamburg komt). De snelweg A20 brengt je rechtstreeks naar Lübeck vanuit Rostock.
🚂 Met de trein: De beste manier om er te komen is via Hamburg, omdat het goed verbonden is met bijvoorbeeld München, Keulen of Frankfurt en je kunt hier komen met de ICE-trein. Vanuit Hamburg kun je de regionale trein naar Lübeck nemen (de rit duurt ongeveer 45 minuten).

Kerstmarkt in Stuttgart

De eerste kerstmarkt werd volgens hier bronnen in 1692 gehouden, maar de wortels gaan nog eerder terug. Dit is een van de oudste kerstmarkten van heel Europa. Daar vind je pittoreske stands met antiek, waar diverse exposanten de beste lekkernijen aanbieden. Een typisch souvenir dat je daar moet meenemen is een notenkraker – in alle mogelijke vormen en kleuren.

Adres
Schiller Platz in Stuttgart vanaf het nieuwe kasteel, over het Schiller-plein, naar het marktplein.
Geopend van 27 november t/m 23 december, maandag t/m donderdag van 10.00 bij 21.00 uur, vrijdag en zaterdag van 10.00 bij 22.00 uur, zondag van 11.00 bij 21.00 uur, 28 november van 17.00 bij 21.00 uur en 15.00 december 10-22.30 uur.

Hoe kom je er?
🚘 Met de auto: Stuttgart is bereikbaar via de snelwegen 8 en 81. In het stadscentrum zijn er voldoende parkeerplaatsen om uit te kiezen.
🚂 Met de trein: Stuttgart is gemakkelijk bereikbaar met de trein, aangezien de stad is verbonden door een spoorwegnet met 13 Europese hoofdsteden. De goedkoopste manier om hier te komen is door de optie “Stuttgart-Special” te kiezen.
✈️ Met het vliegtuig: Stuttgart is een stad die ook met het vliegtuig goed te doen is.

Kerstmarkt in München

Dit is een zeer traditionele kerstmarkt. Op een oppervlakte van 20000 vierkante meter vind je 160 stands en er is veel handwerk. De grootste attractie is een 30 meter hoge kerstboom voor het gemeentehuis, versierd met talloze lichtjes (2500 stuks!). De markt werd voor het eerst genoemd in 1310, toen het nog “Nikolausmarkt” heette. Het alternatief is de zgn “Tollwood-Winterfestival”, dat plaatsvindt in de weiden van Teresa, precies waar het Oktoberfest is. Hier vind je “bio” gerechten van over de hele wereld.

Adres
Marienplatz in München
Geopend van 27 november tot 24 december, van maandag tot zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur, zondag van 10.00 tot 20.00 uur en op kerstavond van 10.00 tot 14.00 uur.

Hoe kom je er en waar parkeer je voor de kerstmarkt in München?
🚘 Met de auto: Parkeren is niet mogelijk rond de Marienplatz. Als je met de auto komt, kun je deze het beste achterlaten op een van de P+R-parkings.
🚂 Met de trein: Er zijn veel directe verbindingen, zowel met IC- als met ICE-treinen. Vanaf het station kun je dan de snelle stadstrein nemen. Je kunt ook te voet gaan, de wandeling duurt ongeveer 15 minuten.
🚍 Met de bus: Je kunt de langeafstandsbus kiezen vanuit Dresden, Berlijn, Freiburg in Breisgau of Stuttgart.

Kerstmarkt in Leipzig

Dit is een heel originele kerstmarkt want nergens anders ter wereld kom je zo’n enorme adventskalender tegen. Het neemt bijna de hele gevel van het huis in beslag en elke dag wordt er een nieuw verlicht raam geopend. De markt werd voor het eerst genoemd in 1458. Het is een van de oudste en meteen meest traditionele kerstmarkten van Duitsland. De organisatoren proberen hier een nostalgische sfeer te behouden, er is bijvoorbeeld een historische carrousel met meerdere verdiepingen en in de oude stad vind je 250 stands. Bovendien zijn er veel attracties voor kinderen – ze kunnen zelfs met de kerstman praten.

Adres
Leipziger Kerstmarkt, Markt in Leipzig
Geopend van 26 november tot 23 december, zondag tot donderdag van 10.00 tot 21.00 uur, vrijdag tot zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, 27 november van 17.00 tot 21.00 uur en 23 december van 10.00 tot 20.00 uur.

Hoe kom je er?
🚘 Met de auto: Je bereikt Leipzig via de snelwegen 9, 14 en 38. Er zijn niet veel parkeerplaatsen in het stadscentrum. Laat de auto daarom beter achter op een van de P+R parkeerplaatsen. Vanaf daar kun je gebruik maken van het openbaar vervoer.
🚂 Met de trein: Leipzig bereik je met de aanbieding “Leipzig-Spezial” voor 29,90 euro. Heb je een afstand van minder dan 250 kilometer, dan kun je al een kaartje krijgen vanaf 19 euro. Directe verbinding met de trein is mogelijk vanuit de steden Hamburg, München en Frankfurt.
🚍 Met de bus: De langeafstandsbus stopt bij het centraal station van Leipzig. Er zijn directe verbindingen met de steden Dresden, Berlijn, München en Düsseldorf.

Kerstmarkt in Keulen: “Markt der Engel”, de engelenbeurs

De Kerstmarkt in Keulen op de Nieuwe Markt is een “engelenbeurs”. De bomen rondom de stands staan ​​vol licht en ook de stands zijn prachtig versierd en verlicht. Je vindt hier niet alleen glühweinverkopers, maar ook stands met handgemaakte houten beeldjes en andere ideeën voor kerstversiering. Bovendien lopen, zoals de naam al doet vermoeden, vrouwen verkleed als engelen over het marktplein en delen snoepjes uit.

Adres
Roncalliplatz in Keulen
Geopend van 25 november tot 23 december, zondag tot donderdag van 11.00 tot 21.00 uur, vrijdag tot zaterdag tot 22.00 uur.

Hoe kom je er?
🚂 Met de trein: deze vorm van vervoer kun je het beste gebruiken. Maak een korte wandeling vanaf het treinstation en je bent er al. Bovendien heb je dan niet de stress die gepaard gaat met het zoeken naar een parkeerplaats.

Kerstmarkt Coburg

De romantische markt van Coburg verandert tijdens de advent in een klein kerststadje. De ingang van de markt is versierd met vier gloeiende en met grenen versierde poorten. Onder de hemel van de lichtjes, rond het standbeeld van Prins Albert, laten ambachtslieden uit de regio zien wat ze kunnen. Op het marktplein vind je een 40-tal stands en een nostalgische kinderdraaimolen, perfect passend bij dit romantische interieur. Op zondag wordt de kerstmarkt zelfs bezocht door een echte kerstman en deelt hij snoep uit.

Adres
Marktplatz in Coburg
Geopend van 30 november t/m 23 december, dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur, terwijl je kunt eten en drinken tot 21.30 uur

Hoe kom je er?
🚂 Met de trein: Neurenberg of Bamberg zijn bereikbaar met de ICE- of IC-trein en vanaf daar rijden regionale treinen naar Coburg.
🚘 Met de auto: Je kunt Coburg bereiken via snelwegen nr. 3.9 en 73.

Kerstmarkt in Frankfurt

De eerste vermeldingen van deze kerstmarkt dateren uit 1393. Tegenwoordig wordt deze jaarlijks door 3 miljoen bezoekers bezocht. De kerstmarkt in Frankfurt is heel romantisch. Je vindt hier zo’n 200 prachtig versierde en verlichte stands, een draaimolen en lokale specialiteiten. Zorg ervoor dat je de traditionele Bethmännchen probeert – het is een typisch baksel van deze stad.

Adres
Römerberg in Frankfurt
Geopend van 25 november tot 22 december, maandag tot zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur, zondag van 11.00 tot 21.00 uur.

Hoe kom je er?
🚂 Met de trein: IC- en ICE-treinen rijden rechtstreeks naar Frankfurt vanuit de volgende steden in Duitsland: Dortmund, Bonn, Keulen, München, Stuttgart, Berlijn en Hamburg.
🚍 Met de bus: Een alternatief voor de trein is een langeafstandsbus. Voor zo’n reis moet je echter iets meer tijd plannen.

Kerstmarkt in Essen

De kerstmarkt in Essen is een waar internationaal evenement. Op meer dan 250 stands vind je ideeën voor kerstcadeaus uit 21 landen. Naast standaardartikelen kan men zich ook laten verleiden door sculpturen uit Afrika, kunstnijverheid uit Rusland of metalen stempels voor Amerikaanse fans. Qua keuken kun je hier zowel Arabische falafel als Turkse kebab eten! Zoals je kunt zien, zal de Internationale kerstmarkt in Essen je een echt multiculturele ervaring bieden.

Adres
Het Hengsbachs Platz 15 in Essen
Geopend van 15 november tot 23 december, zondag tot donderdag van 11.00 tot 21.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 22.00 uur.

Hoe kom je er?
🚂 Met de trein: Je kunt Essen IC of ICE bereiken vanuit steden als Hamburg, München, Berlijn, Dortmund, Bochum, Keulen en Bonn.
🚍 Met de bus: Je kunt gemakkelijk vanuit alle richtingen in Duitsland komen. Bussen stoppen in Essen bij het centraal station.
🚘 Met de auto: of je nu via de A40, A42 of A52 komt, volg de borden naar het stadscentrum.

Kerstmarkt in Berlijn

Als je even weg wilt van de drukte van Berlijn, kies dan voor de kerstmarkt. De stands bevinden zich in een prachtige historische setting, tussen de Duitse en Franse kathedralen. Belangrijke informatie voor hondenbezitters: Jouw huisdier zal helaas niet op de markt kunnen komen. De uitzondering is een blindengeleidehond die een blinde vergezelt.

Een alternatief is de kerstmarkt op het Potsdammer Plein. Het is open vanaf 4 november en je vindt er extra attracties zoals een ijsbaan en een rodelbaan.

Adres
Gendarmenmarkt in Berlijn
Geopend van 25 november tot 31 december, dagelijks van 11.00 tot 22.00 uur.
Het toegangsbewijs kost 1 euro (voor het artistieke programma op het podium en voor het goede doel).

Hoe kom je er?
Natuurlijk kun je vanuit elke regio zonder problemen de Duitse hoofdstad bereiken. Maar we hebben wat informatie voor je over waar je op moet letten.
🚍 Met de bus: houd er rekening mee dat er in Berlijn zeven haltes zijn voor langeafstandsbussen.
🚘 Met de auto: veel snelwegen en snelwegen leiden naar Berlijn. Ze kruisen elkaar allemaal op de ringweg van de stad. Van daaruit kom je in het centrum.
🚂 Metrolijnen U2 en U6 stoppen bij het station “Stadtmitte”. Dan ben je er praktisch al, want de Gendarmenmarkt is naast de deur.

Dat zijn de 12 mooiste kerstmarkten volgens ons. Heb jij nog een tip die echt toegevoegd moet worden aan de lijst? Laat een reactie achter en help andere voor een onvergetelijke dag. Dankjewel alvast.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *