Maastricht magazine >
lifestyletip

Waarom kunststof kozijnen duurzaam zijn

Waarom kunststof kozijnen duurzaam zijn
Artikel begint onder de advertentie

Tegenwoordig vervangen veel mensen hun kozijnen door een kunststof variant. Kunststof staat niet bepaald bekend als een duurzaam materiaal maar ze hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere kozijnen, waardoor ze zeker een duurzame keuze kunnen zijn. Als je van plan bent binnenkort je kozijnen te gaan vervangen, lees je hier alles over kunststof kozijnen en waarom deze zo duurzaam zijn. Op deze manier weet je zeker dat je een bewuste keuze maakt, die zowel voor jou als voor het milieu helemaal verantwoord is.

Lange levensduur

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur. Ze gaan namelijk minimaal vijftig jaar mee. Als je goed voor je kunststof kozijnen zorgt, ze regelmatig schoonmaakt en goed onderhoudt, kunnen ze nog langer meegaan. Deze lange levensduur zorgt ervoor dat kunststof kozijnen een duurzame keuze zijn. Als je ze nu in je woning plaatst, hoef je ze waarschijnlijk nooit meer te vervangen. Je zou denken dat ze daardoor prijziger zijn, maar de kunststof kozijnen prijzen liggen juist 15% lager dan die van houten kozijnen. Kies voor een neutrale, tijdloze kleur, welke je niet beu raakt. Bovendien zal zo ook een toekomstige koper van je woning blij zijn met de kozijnen en deze niet onnodig gaan vervangen.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk

De meest bekende positieve eigenschap van kunststof kozijnen is toch wel dat ze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Voor de meeste mensen is dit de belangrijkste reden om voor kunststof kozijnen te kiezen. Natuurlijk moet je ze netjes onderhouden en regelmatig schoonmaken, om er zo voor te zorgen dat ze zo lang mogelijk mooi blijven en langer meegaan. Maar kunststof kozijnen hoef je niet meer te schilderen. Dat scheelt niet alleen veel tijd en kosten, maar het is ook beter voor het milieu en dus duurzamer. Bij het schilderen van kozijnen komen namelijk allerlei schadelijke stoffen vrij die slecht zijn voor het milieu en ook telkens weer opnieuw geproduceerd moeten worden.

Makkelijk recyclebaar

Wist je dat kunststof kozijnen heel goed gerecycled kunnen worden? Dus na die lange levensduur van minimaal 50 jaar, kunnen kunststof kozijnen nog een tweede leven krijgen. Hoe ze dit doen? Het kunststof kan prima omgesmolten worden tot andere producten, zoals plastic bekers of iets dergelijks. Op deze manier komt het kunststof na gebruik dus niet in het landschap terecht maar wordt het hergebruikt, zodat nieuwe grondstoffen niet geproduceerd hoeven te worden. Wederom een reden waarom kunststof kozijnen beschouwd kunnen worden als een duurzame keuze.

Kunststof kozijnen komen van dichtbij

Nog een belangrijk aspect op het gebied van duurzaamheid: kunststof kozijnen kunnen gewoon hier in Nederland geproduceerd worden. Ze hoeven dus niet van ver te komen en zo vele kilometers af te leggen, welke erg belastend zijn voor het milieu. Alle grondstoffen kunnen gewoon van dichtbij worden gehaald en het eindproduct hoeft ook niet de halve wereld over. Dit scheelt aanzienlijk in vervoer en dus in de uitstoot van CO2. Bovendien hoeven er geen bomen gekapt te worden om kunststof kozijnen te produceren, waardoor kunststof kozijnen dus bijdragen aan het behoud van de natuur. Dat is dus dubbel duurzaam!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *