Maastricht magazine >
lifestyletip

Wat voor hoortoestel past het beste bij mij?

Wat voor hoortoestel past het beste bij mij?
Artikel begint onder de advertentie

Wanneer je een hoortoestel nodig blijkt te hebben, kan dat even schrikken zijn. Misschien omdat je gehoorproblemen associeert met de grote hoortoestellen die men vroeger droeg. Of omdat je je zorgen maakt over de efficiëntie ervan. Een hoortoestel, ook wel een gehoorapparaat genoemd, beschikt vandaag de dag over hoogstaande technologische functies en is een stuk subtieler dan vroeger. Voor hoortoestel advies wend je je tot een professionele audicien (op afstand). Zelfs een online hoortest behoort tot de mogelijkheden. Hieronder lees je welk type hoortoestel mogelijk het beste bij je past.

Welke types hoortoestel bestaan er?

Om te begrijpen welk hoortoestel het beste bij je past, is het ten eerste belangrijk om de verschillende soorten te kunnen onderscheiden. Gehoorapparaten zijn in de volgende categorieën te verdelen:

  • IHO: In-Het-Oor hoortoestellen
  • LIHO: Luidspreker In Het Oor (ook wel RIC genoemd)
  • AHO: Achter-Het-Oor hoortoestellen
  • Lyric

Zowel IHO en LIHO toestellen als de Achter-Het-Oor toestellen worden steeds subtieler. Terwijl het formaat alsmaar afneemt, nemen de technologische functies toe. De Lyric toestellen onderscheiden zich van de overige drie soorten doordat deze diep in het oor, in de gehoorgang zit. Dit is dus het meest onzichtbare hoortoestel.

IHO gehoortoestel
Een IHO (In-Het-Oor) hoortoestel is een van de meest toegankelijke hoortoestellen op de markt

De ernst van je gehoorverlies

Welk hoortoestel het beste bij je past, is van verschillende factoren afhankelijk. In de eerste plaats is natuurlijk het soort gehoorverlies en de ernst daarvan van belang. Gehoorverlies verdelen we in de categorieën licht, matig, ernstig en zeer ernstig. Bij de lichtste categorie gaat het om verlies van maximaal 30 decibel, bij de ernstigste categorie om meer dan 90 decibel.

IHO hoortoestellen zijn bedoeld voor licht tot matig gehoorverlies. Ook de LIHO toestellen zijn er voor personen met licht tot matig gehoorverlies. In sommige gevallen kunnen ze uitkomst bieden wanneer er sprake is van ernstig gehoorverlies. De AHO toestellen zijn geschikt voor matige tot zeer ernstige gehoorproblemen. LIHO toestellen, zoals de Phonak Lumity, vormen de meest gangbare modellen. Lees ook onze blog met de 10 beste hoortoestellen op de Nederlandse markt.

LIHO hoortoestel is zeer toegankelijk en meest voorkomend
Voor licht tot matig gehoorverlies is het LIHO (Luidspreker in het oor) een zeer goede oplossing

Je leefstijl

Behalve het soort gehoorverlies waarmee je te maken hebt en de ernst daarvan speelt ook je dagelijks leven een rol. Ben je veel thuis, werk je, hoe ziet je sociale leven eruit? Iemand die vanuit huis werkt heeft andere behoeften dan iemand die op een druk kantoor werkt en dagelijks meerdere vergaderingen in grote groepen voert.

Voorkeuren van een hoortoestel

Wanneer meerdere hoortoestellen geschikt voor je kunnen zijn, is het de beurt aan je persoonlijke voorkeuren. Bij welk type hoortoestel voel je je het prettigst? Wil je het apparaat kunnen opladen of vind je het prettiger om een exemplaar op batterijen te gebruiken? Tot slot speelt natuurlijk ook de prijs een rol. Terwijl de goedkoopste hoortoestellen nog geen 700 euro hoeven te kosten, betaal je voor de duurste het driedubbele daarvan. Wees je er wel van bewust dat de kwaliteit van je hoortoestel bijdraagt aan je kwaliteit van leven. Laat je beslissing dus niet alleen afhangen van enkel de aanschafprijs.

Hulp van de expert: de audiciën

Natuurlijk sta je in de zoektocht naar het voor jou meest geschikte hoortoestel niet alleen. Je (online) audicien helpt je bij het vinden van een exemplaar dat bij jouw gehoorproblemen, leefstijl en voorkeuren aansluit. Het duurt langer om aan een nieuw hoortoestel dan aan een bril te wennen. Daarom doorloop je altijd een proefperiode. Wanneer iets niet geheel naar je zin is, kan de audicien de instellingen veranderen of je toch een ander toestel aanbieden.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *