Maastricht magazine >
lifestyletip

Welke verzekeringen heb ik nodig of zijn handig?

Welke verzekeringen heb ik nodig of zijn handig?
Artikel begint onder de advertentie

Als inwoner van Nederland heb je een aantal verzekeringen nodig waarvan sommigen verplicht zijn. Het is aan te raden om daar goed van op de hoogte te zijn, zodat je de juiste verzekering hebt wanneer het nodig is. Grote kans dat je wel weet dat een basis zorgverzekering verplicht is, maar hoe zit dat eigenlijk met andere verzekeringen? Is een fysio verzekering bijvoorbeeld een must of vooral aan te raden? En hoe zit dat met een aansprakelijkheidsverzekering? In dit artikel geven we je een korte inleiding over verplichte verzekeringen en handige verzekeringen.

Deze verzekeringen zijn sowieso verplicht

Het regelen van de juiste verzekeringen is misschien niet het allerleukste om te doen. Toch is het wel goed om te weten wat verplicht is en welke verzekeringen handig zijn om te hebben. Een zorgverzekering is bijvoorbeeld dus verplicht voor iedere inwonende van Nederland als je ouder bent dan 18 jaar. Deze verzekering vergoedt de belangrijkste basis qua zorg die je wellicht nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de huisarts of het krijgen van medicijnen. Ook wanneer je weinig zorg nodig hebt of denkt te hebben, is zo’n basis erg prettig. Je kunt altijd een aanvullend pakket bij je zorgverzekering nemen om extra kosten te dekken.

Beschik je over een eigen auto of ander motorvoertuig? In dat geval moet je minstens een WA-verzekering afsluiten. Deze verzekering is namelijk nodig op het moment dat je schade aanricht met je voertuig. Dit geldt voor schade bij anderen, niet bij jezelf. Wat dat betreft is een aanvullend pakket dus altijd aan te raden. Een andere verzekering die verplicht kan zijn, is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering is volgens de wet niet verplicht, maar sommige hypotheekverstrekkers verplichten het je wel wanneer je daar een hypotheek wilt afnemen. Dat is niet zo gek: op die manier weet zo’n verstrekker dat de hypotheek altijd wordt afbetaald, ook in geval van overlijden.

Deze verzekeringen zijn handig om te hebben

Je kunt iedere verplichte verzekering aanvullen met aanvullende pakketten. Voor sommige gevallen is dat echt aan te raden. Sport je bijvoorbeeld veel of heb je te maken met een (langdurige) blessure? Dan is een extra fysio verzekering bij je zorgverzekering heel erg handig. Daarmee voorkom je veel extra kosten uit eigen zak. Wat ook zeker aan te raden is om af te nemen, is een aansprakelijkheidsverzekering. Dat is een verzekering waarmee je schade kunt verhalen die je bij een ander aanricht. Denk aan het laten vallen van iemands laptop of het per ongeluk kapot maken van iemands bank.

Dit geldt ook voor een inboedelverzekering – dat is ook een verzekering die niet verplicht is, maar wel heel handig om te hebben. Met zo’n verzekering zijn alle losse spullen in je huis verzekerd. Denk aan meubelstukken, mobiele telefoons, laptops en andere persoonlijke spullen zoals je fashion musthaves. Inbraak en diefstal uit je huis vallen hier ook onder. Reis je veel of ben je regelmatig voor werk in het buitenland te vinden? Regel dan ook een reis- en eventueel annuleringsverzekering. Een reisverzekering zorgt voor de nodige dekking wanneer er op plaats van bestemming onverwacht schade is en een annuleringsverzekering vergoedt de kosten die je maakt als je reis niet door kan gaan of je ineens naar huis moet. Kortom: zorg dat je de verplichte verzekeringen goed geregeld hebt en kijk goed welke overige dekkingen je nodig hebt om zo goed verzekerd te zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *