Maastricht magazine >
lifestyletip

When in London: Go Ai Weiwei

When in London: Go Ai Weiwei

Laatste keer dat ik Londen was, bezocht ik de Alexander McQueen expositie. Waanzinnig! Dit keer de tentoonstelling van de Chinese Ai Weiwei. Ook deze vergeet ik niet snel. When in London you want to go Ai Weiwei in de Royal Academy of Arts.

Artikel begint onder de advertentie

Ai Weiwei is misschien wel de grootste Chinese kunstenaar van deze eeuw. Toch was zijn werk tot voor kort in China onbekend. Censuur alom. Lange tijd leefde hij zelfs in gevangenschap. Ai Weiwei gaf zijn vrijheid voor freedom of speech. De tentoonstelling in de Royal Academy of Art zet een pracht beeld neer van de werken van deze politieke kunstenaar. Mijn favoriet de kast met potten.

Wei potten

In de kast staan potten met daarin het gruis van potten van wel 2000 jaar oud. Dit kunstwerk zorgde voor nodige opspraak vanwege het erfgoed dat zich in de potten bevindt. Met dit kunstwerk spoort Ai Weiwei aan tot nadenken over wat de waarde van iets is.

Het landschap van staal maakte Ai Weiwei naar aanleiding van de aardbeving in 2008 in de provincie Sichuan. De stalen komen uit de gebouwen die verloren gingen. Per staal waren wel zo’n 200 hamerslagen nodig om ze recht te buigen. Het kunstwerk is een gedenk-object en tevens bedoeld om aandacht te vragen voor haastige bouwconstructies. De namen die op de wand zijn weergegeven, verwijzen naar de kinderen die tijdens de aardbeving op school om het leven kwamen. Het aantal slachtoffers onder kinderen was onevenredig hoog. Dit werd toegedicht aan de corruptheid van mensen die zelfverrijking belangrijker vonden dan kwalitatief hoogwaardige bouwnaterialen voor scholen.

Wei kijkdoos

Eén van de laatste objecten van de Ai Weiwei tentoonstelling. Mega grote kijkdozen die het verhaal vertellen van Ai Weiwei in gevangenschap. Op de foto bovenaan dit artikel bekijk ik één van de kijkdozen vanaf de bovenkant.

WeiWei-buiten2

De entree naar the Royal Academy of Arts is indrukwekkend. Buiten begint de beleving al!

De tentoonstelling van Ai Weiwei is nog tot half december te bezichtigen. Koop je kaartjes vooraf online, je bent namelijk niet de enige die deze tentoonstelling in de Royal Academy of Arts wil zien. En neem zeker ook een koptelefoon!

Op foto boven: In Designers Remix (zie ook eerdere blog 200 jaar Koninkrijk) bekijk ik de indrukwekkende kijkdozen

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *