Maastricht magazine >
fashion-news

De denim van Athos is van en voor iedereen

De denim van Athos is van en voor iedereen
Artikel begint onder de advertentie

Van en voor iedereen? Het kan echt! Athos Eet-Maakt-Doet is een ontmoet- en ontwikkelplek voor ieder die maar wil. Of je nu komt brengen of halen. Denim als gemeenschappelijke deler. Sociaal ondernemerschap als drijfveer. Een te hebben jeans het resultaat.

Bij Athos hoef je het woord jeans niet te kunnen spellen

Athos Eet-Maakt-Doet is een ontmoet- en ontwikkelplek waar mensen naar vermogen kunnen en mogen meedoen. Een open voorziening voor iedereen die vrijwillig arbeid wil verrichten. Of je nu van het UWV, de COA, of uit de Wajong komt, dakloos, bejaard, professional, amateur of iemand met ’wat tijd over’ bent, of je nu kennis komt brengen of komt halen, iedereen is welkom! Je achtergrond maakt niet uit. Naar een dossier wordt niet gevraagd. Al net zo min wordt er eentje aangelegd. Je bent welkom vanuit de gedachte dat iedereen wel iets kan. Bij Athos mag je komen afkijken en kun je leren. Je wordt ingezet naar kunnen en kennen en wie wil, kan en mag steeds doorleren en groeien.

Talentontwikkeling en zelfvertrouwen

Mensen een podium bieden om hun talent te ontwikkelen, dat is wat Athos drijft. Mensen trots laten zijn op wie en wat ze zijn, op wat ze maken en/of doen. Zoetsappig? Alles behalve! Samen wordt gestreefd naar het hoogst haalbare. Niet alleen in het maakproces, maar ook in het resultaat. En dat resultaat vertaalt zich in het bevorderen van de zelf- en samenredzaamheid. Mensen samen de handvatten bieden om binnen de maatschappij mee te doen naar vermogen. Of het nu om houtbewerken, meubelmaken, schilderen of die jeans gaat, het ontwikkelen van zelfvertrouwen is het doel.

Athos Denim geboren op het voetbalveld

Het gebeurde langs de lijn. Terwijl hun kinderen samen voetbalden, raakten Rob Hermens en Tom Dauphin in gesprek. Zijn opleiding technische commerciële textielkunde, bracht Rob jarenlange ervaring in het inkopen van kleding. Als voormalig productmanager reisde hij over de hele wereld en zag met eigen ogen hoe kleding in landen als bijvoorbeeld Bangladesh geproduceerd wordt. Het deed hem besluiten het ooit zelf anders aan te pakken. Dat ooit maakte hij samen met Tom waar. Tom, met een achtergrond in de bouw, startte binnen Athos het restaurant en de bouwerkplaats op. Al pratende ontstond langs de lijn van het voetbalveld een gezamenlijk droom. En zo werd Athos Fashion in 2016 gestart. Een jaar later was de Athos Denim lijn een feit.

Athos denim | Jolie

Rob Hermens, Tom Dauphin en Athos Denim ‘Jolie’

Brat, Jolie en een knoopsgat machine

Rob wist precies wat er nodig was, Tom ging op zoek. Eerst naar de financiën, die hij vond bij het DSM CAO-fonds dat startkapitaal biedt aan sociaal maatschappelijke initiatieven. Daarna ging hij, met duidelijke instructies van Rob op zak, op zoek naar de nodige machines. Zo deed de situatie zich voor dat hij vlak voor de neus van Christian Lagerwaard een knoopsgat machine wist te bemachtigen waar de bekende Nederlandse ontwerper zijn zinnen op had gezet. De volgende stap was het ontwerpen van het eerste kledingstuk. Samen met Anas, een ervaren en getalenteerd kleermaker uit Syrië en Bjorn, werd het eerste patroon ontworpen, gepast, aangepast, weer gepast en bijgeschaafd tot het naar wens was van de vier heren, die er de eerste letters van hun namen aan verbonden. BRAT was een feit. En je raadt het al, weldra volgde ook Jolie.

Kan niet, bestaat niet

Zoals de drie musketiers Aramis, Athos en Porthos, aangevuld door d’Artagnan, zetten de mannen zich samen in; één voor allen, allen voor één. Hun logo is de pluim op de hoed van de musketiers, een gouden veer die staat voor de trots van allen die meewerken. Dit logo is te vinden is op de achterzak van de jeans. In de zij-naad van de jeans vind je de ‘handtekening’ van de maker (bijvoorbeeld de A van Anas) en op de coinpocket de sabel van de musketiers. Brat is de kwajongen, het boefje dat uit de pas loopt, niet traditioneel is en als iemand roept dat iets niet kan, ziet hij daar de grootste uitdaging! Dat vertaalt zich in een tapered model jeans; een model dat aansluit bij het modebeeld van nu. Bepalend voor het model is het feit dat gebruik gemaakt wordt van selvedge (zelfkant) stoffen. Dat wil zeggen dat de zelfkant van de jeansstof wordt ingezet in de rechte naden (en in de details). Dat maakt Brat in eerste instantie minder geschikt voor dames. Zij zijn immers minder ‘recht’ gebouwd dan de man. Maar ook daar is een oplossing voor gevonden. Model Jolie (wie anders… naast Brat?) is voorzien van subtiele coupenaadjes in de taille en bij de kuit. Het 7/8 broekje is een toffe combinatie van een boyfriend jeans en afgewerkt met vrouwelijke details en een goeie snit op de bilpartij. Met als funky detail een Musketier Moustache op de coinpocket geeft ook deze jeans, ontworpen door Verena Klein, een knipoog naar het bekende verhaal van de musketiers.

Athos Denim

Met haute-couture stoffen uit Amsterdam

De broeken worden gemaakt van de super exclusieve, handgeweven stoffen van Seven Senses Amsterdam. Deze organisatie werkt met micro-kredieten in ‘the middle of nowhere’ in het noorden van India, waar zo’n 40 gezinnen de katoen telen en de katoenbollen met de hand spinnen, weven en enkel met natuurlijke materialen verven. Voor de productie van 100 meter stof, waar zo’n 40 broeken uit gaan (er is ongeveer 2,5 m per broek nodig) is een maand de tijd nodig. Daarna wordt de stof verscheept naar Amsterdam. De gehele productie is Eecologisch verantwoord en de stoffen zijn GOTS (Global Organic Textile Standard) gekeurd. Sociaal en milieutechnisch verantwoord dus, maar ook kostbaar. Deze stoffen liggen dan ook buiten handbereik van de commerciële merken en zijn doorgaans bestemd voor haute-couture en designer labels.

Zero waste policy

In het productie-atelier van Athos gaat het niet om snelheid, wel om perfectie. Door te starten met het stikken van denimtasjes en het maken van keukenschorten leren de medewerkers de verschillende technieken. Daarna kunnen ze hun eigen kant op, in hun eigen tempo. Als je een onderdeel van het proces goed onder de knie hebt, kun je de volgende stap maken. Liever zien ze hier dat er in een maand een perfecte broek wordt afgeleverd, dan 4 broeken waar ze niet voor de volle 100% achter staan.

Hebben die Athos Denim voor ‘maar’ 380 euro

Dat kan niet anders dan een dure broek worden, denk je misschien. Is ook zo, en toch… vrijwel 90% van de kosten zitten in het materiaal. Athos is tenslotte geen organisatie met een winstoogmerk. Dat biedt de kans om te werken met super exclusieve materialen, handgeweven stoffen uit het hoogste segment en zo toch een broek te produceren die ‘maar’ rond de 380 euro kost. Zou je deze op commercieel niveau laten produceren, dan zou hij zeker het 5-voudige kosten! Voor wie wordt zo iets gemaakt? Het is duidelijk dat het hier om een niche product gaat, voor een doelgroep die koopt met zijn hart.

Hoe jij zo’n broekje bemachtigt

Van de broek worden er maximaal 250 gemaakt en er is dan ook een wachtlijst. Wil je er een hebben? Loop dan op dinsdag of vrijdag binnen bij Athos aan de Athoslaan 12 in Maastricht en word ambassadeur. Je komt dan op de lijst voor een raw-denim broek die zich volledig naar je eigen lichaam en je eigen bewegingen zal vormen. Mocht hij kapot gaan, dan hoef je maar langs te gaan en wordt hij hersteld.

Maakindustrie en Limburg

Ook de bedrijfskleding van de Dominicanen boekhandel in Maastricht wordt door Athos Denim gemaakt. Verena Klein, de ontwerpster van Jolie, ontwierp de broek, Sandra Bense tekende de patronen, en Athos Maakt, maakt! Made in Maastricht op zijn best! ‘En dat is goed’, legt Tom uit, ‘op dit moment zitten er veel mensen in de Limburg thuis. Deze mensen hebben het nodig om aan het werk te zijn en Limburg heeft de maakindustrie nodig. En zo maakt Athos Denim van één plus één meer dan twee. En dat komt terug in de toekomstplannen. Het BRAT-team stuitert van de energie, droomt over het oprichten van een opleiding en zoekt daarbij de samenwerking op. De plannen zijn groots! En jij kan daar deel van uitmaken!

Een carrière met de kleur van denim

Athos Fashion zoekt enthousiaste vrijwilligers die samen met de vaste medewerkers (mixed doelgroepen) kleding willen maken. Kledingmakers met affiniteit voor het maakproces. Interesse? Kijk op www.maastrichtdoet.nl Kijk je liever eerst de kat uit de boom? Neem dan een voorproefje tijdens de XL editie van Catwalk Maastricht. Net als de t-shirts van wander.ful uit Maastricht, zijn de broekjes van Athos tijdens de catwalk op de Markt op zaterdag 29 juni te bewonderen.

Met dank aan Petra Malefijt van Centrum Management Maastricht voor het ophalen en delen van dit Athos Denim verhaal en Jean-Pierre Geusens van de foto’s. Op foto boven de Brat van Athos Denim. Op www.athos-maastricht.nl vind je meer informatie over alle takken van sport die je bij Athos vindt.

Gerelateerde blogs

    Reacties (1)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *