Maastricht magazine >
beautymake-up

Foundation VS CC cream

Foundation VS CC cream
Artikel begint onder de advertentie

De warme dagen komen er weer aan en dat betekent vaak dat men de make-up routine gaat veranderen, zoals ik schreef in mijn vorige blog. Foundation wordt over het algemeen stukken minder gebruikt in de zomer, in plaats daarvan wordt dan een CC of BB cream gebruikt. In dit artikel zal ik de verschillen uitleggen tussen foundation en CC cream, met de voordelen en nadelen op een rij en ook welke je het beste kunt gebruiken per seizoen.

Wat is foundation?

Foundation is een vorm van make-up die je gebruikt om je gezicht een egalere teint te geven. Je hebt verschillende kleuren, formules, soorten dekking en ondertonen.

Het is belangrijk dat een foundation dezelfde kleur heeft als je huidskleur. Het is namelijk niet de bedoeling dat de foundation wordt gebruikt om een bruin kleurtje te krijgen. Het doel is om je huid te egaliseren. Oneffenheden worden verborgen zodat de rest van de make-up beter zit.

Gebaseerde Structuur, Zwarte Achtergrond

Het wordt vaak meer in de winter dan in de zomer gebruikt, omdat het met de warmte snel gaat glijden, benauwd kan aanvoelen en niet erg goed is voor de huid, omdat de poriën verstopt kunnen raken door de warmte.

Wat is CC cream?

CC cream is ook een soort make-up wat je op je gezicht gebruikt. CC cream staat voor ”Color correcting cream”. Het heeft vaak een luchtigere formule dan foundation en geeft vaak minder dekking.

Ook is CC cream vaak in minder kleuren te verkrijgen, omdat een CC cream zich sneller aan je huid aanpast en het meer een getinte dagcrème is. Het doel van de CC cream is om de huid te egaliseren door roodheden en oneffenheden te verminderen waardoor de huid rustig oogt. Ook deze is dus niet om een mooi bruin kleurtje te krijgen, hiervoor gebruik je een bronzer.

Een CC cream wordt vaak meer in de zomer gebruikt omdat het minder dekking geeft, waardoor het product ook een luchtiger effect heeft. Het verstopt de poriën minder en geeft het effect van een getinte dagcrème, waardoor het ook beter blijft zitten met warm weer.

Welke kun je het beste gebruiken in welk seizoen?

Het is natuurlijk belangrijk om altijd te blijven gebruiken wat jij fijn vindt en waar jij fan van bent. Eigenlijk bestaan er namelijk helemaal geen regeltjes in de make-up wereld, maar natuurlijk zijn er wel een soort standaarden die het beste werken.

In de zomer gebruik ik zelf een stuk minder make-up. Dit komt door de warmte, maar ook is mijn huid vaak stukken mooier in de zomer. Ik heb wat meer kleur op mijn gezicht en ik heb minder oneffenheden. Mijn voorkeur gaat dus in de zomer uiteraard uit naar een CC cream.

De rest van de seizoenen met koelere temperaturen gebruik ik vaak foundation, omdat mijn huid dan vaak meer oneffenheden heeft waardoor ik meer van dekking houdt.

Voor- en nadelen van de CC cream

Voordelen

 • De kleur past zich sneller aan je huidskleur aan, waardoor je niet 100 verschillende kleuren hoeft aan te schaffen als je in de zomer wat bruiner bent
 • Het geeft een luchtiger effect, waardoor je poriën minder snel verstoppen en het geen benauwd effect geeft
 • Het glijdt minder snel van je gezicht, omdat het een soort gelijke formule heeft als een dagcrème
 • Het bevat vaak SPF, wat gelijk voor een stukje zonbescherming zorgt

Nadelen

 • CC cream is niet geschikt als je een volledige dekking zoekt
 • CC cream bevat weinig kleuren, waardoor het niet voor elk huidtype geschikt is
 • Het is alleen verkrijgbaar in een vloeibaar product

Voor- en nadelen van foundation

Voordelen

 • Afhankelijk van het merk zijn er veel kleuren in het assortiment, waardoor het zowel geschikt is voor een donkere als lichte huid. Voor het kiezen van de kleur is het belangrijk om je ondertoon te bepalen, meer hierover lees je in een artikel op mijn eigen blog.
 • Het geeft een volledige dekking, waardoor alle oneffenheden verborgen kunnen worden
 • Je hebt verschillende structuren zoals: poeder, vloeibaar & crème

Nadelen

 • Het kan je poriën verstoppen
 • In de zomer glijdt het sneller van het gezicht af of kan het smelten in de zon
Cosmetica, Make Up, Make-Up, Schoonheid, Kleur, Poeder

Conclusie foundation VS CC cream

De eindconclusie is afhankelijk van jezelf. Het blijft namelijk je eigen keus wat je het liefste wilt gebruiken. Mijn eigen conclusie is dat in de zomer een CC cream fijner in gebruik is, omdat het luchtiger is en ik dan minder dekking nodig heb. In de winter wil ik wel graag wat meer dekking en kies ik vaker voor een foundation.

Als je helemaal geen fan bent van een foundation of CC cream dan kun je natuurlijk ook kiezen voor alleen een concealer. Een concealer kun je plaatselijk aanbrengen op plekjes die je wilt egaliseren.

Cosmetica, Make Up, Oogschaduw, Mascara, Palet

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *