Maastricht magazine >
beautyhair

7x Tips tegen vet haar

7x Tips tegen vet haar
Artikel begint onder de advertentie

Vet haar, een ontzettend vervelend probleem. Het heeft vaak te maken met verschillende oorzaken, maar het kan ook gewoon jouw haartype zijn. Vooral in de puberteit hebben mensen vaak te maken met vet haar, dit komt meestal door de vele hormonen die door het lichaam razen.

Ikzelf heb al erg lang last van vet haar en ben ook al lang op zoek naar een goede oplossing. Nu ik er een aantal gevonden heb deel ik deze met liefde met mijn lezers. Ga er dus even lekker voor zitten met een kopje thee; hier volgen mijn tips tegen vet haar.

Hoe ontstaat vet haar?

Er zijn vele definities van vet haar. Iemand die zegt dat zij last heeft van vet haar nadat ze het zeven dagen niet gewassen heeft, is redelijk logisch. Je haar moet gewassen worden dus zeven dagen niet wassen is een goede prestatie. De meeste mensen met vet haar merken al één dag na het wassen dat het alweer vet is.

Ook kan je haar vet lijken terwijl er feitelijk relatief weinig vet aanwezig is. Onder vet haar versta ik namelijk haar dat er vet uit ziet, snel vet wordt en dat er duidelijk meer talgvet aanwezig is dan bij anderen. Het talgvet, ook wel talgsebum genoemd, wordt aangemaakt door talgkliertjes. Dit vet komt terecht op het haarzakje waar de haar uitgroeit en gaat daar langs naar beneden. Op de hoofdhuid vermengt het vet zich met de stoffen die op de hoofdhuid zijn verzamelt.

De anatomie van de haar

Waar bevindt talg zich?

Talg kan zich op 3 plaatsen bevinden:

  1. In het haarzakje
    Dit wordt vaak veroorzaakt door twee typen hormonen; testosteron en oestrogeen. Het mannelijke hormoon testosteron stimuleert de aanmaak van talgvet. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen probeert daarentegen het talgvet te remmen. Over het algemeen produceer je meer vet op je voorhoofd, de inhammen en de kruin.
  2. Op de hoofdhuid
    Dit wordt niet beïnvloed door hormonen, maar juist door de temperatuur. Als jouw temperatuur stijgt of die van de omgeving, stijgt ook de talgproductie. Want wist je dat 1 graad gelijk staat aan 10% verhoging van vetproductie?
  3. Op de haren zelf

Wat kunnen oorzaken zijn van vet haar?

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er dus een aantal plaatsen waarop het vet kan ontstaan. Je kunt hierbij misschien al een aantal logische verklaringen bedenken:

  • Menstruatie
    De menstruatie cyclus kan sterk van invloed zijn op de aanmaak van talgvet. Hierdoor kun je een paar dagen voor of na je menstruatie last krijgen puistjes en vet haar. Ook hebben hierbij erfelijke factoren een rol, want als je als vrouw van nature een hogere talgvetproductie hebt dan zul je tijdens de eerste 16 dagen van de cyclus minder talgvet aanmaken en de laatste 12 dagen juist meer. Bij een normale vetproductie zie je deze verschillen niet.
  • Warme omstandigheden
    Waaronder sporten, sauna of föhnen
  • Verkeerde shampoo en/of conditioner
    Sulfaten en siliconen in een shampoo of conditioner kunnen vet haar veroorzaken. Gebruik daarom vooral een shampoo die gericht is op reiniging.
  • Teveel gebruik maken van haarverzorgingsproducten
    Teveel gebruik van bijvoorbeeld mousse, haarlak of bepaalde oliën kunnen ervoor zorgen dat het talg zich gaat ophopen. Deze middelen laten een laagje achter op de hoofdhuid waardoor je hoofdhuid niet meer kan ademen.
Teveel styling producten zorgt voor een extra laagje op de hoofdhuid wat zorgt voor meer talg.
  • Voeding
    Gezonde voeding helpt voor de huid, maar ook voor de haren. Zo kan vette en suikerrijke voeding juist zorgen voor vet haar en een onzuivere huid.
  • Te vaak je haar wassen
    Elke dag wassen zorgt voor meer reiniging van de hoofdhuid. Je zou denken dat dit goed is, maar dit is niet waar. Doordat je het bestaande talglaagje op de hoofdhuid steeds weghaalt stimuleer je continu de talgproductie.
  • Borstelen
    Hoe vaker je borstelt, hoe meer je de talgproductie stimuleert. En dit wil je nou net niet hebben met vet haar.
  • Medicijnen
    Sommige medicijnen kunnen vet haar veroorzaken.
  • Koorts
    Doordat je temperatuur wisselt en je waarschijnlijk ook gaat zweten, kunnen je haren vet worden.

De 7 essentiële tips tegen vet haar

Nu we meer weten over hoe vet haar kan ontstaan en wat hiervan de oorzaken kunnen zijn, gaan we nu op zoek naar de oplossing.

Beperk het wassen van je haar tot maximaal drie keer per week

Zoals eerder genoemd verwijder je hiermee continu de talglaag. Hierdoor stimuleer je de talgstimulatie alleen maar om meer talg te gaan produceren. Aan het begin denk je dat minder wassen onmogelijk is, maar als je je haren steeds minder vaak wast zul je ook merken dat het minder vet wordt. Ik was mijn haar nu nog maar één tot twee keer per week. Op de dagen dat je haar vet is kun je dit proberen te verminderen met droogshampoo.

Beperk het wassen van je haar tot maximaal 3 keer per week als je vet haar hebt.

Gebruik conditioner alleen in de punten

Ook conditioner is een grote boosdoener. Als je dit namelijk door je gehele haar en op je hoofdhuid gebruikt wordt je hoofdhuid afgesloten. Het talg hoopt op en je talgproductie wilt alleen maar meer produceren, omdat het niet weg kan.

Gebruik conditioner of een haarmasker alleen in de puntjes van je haar om te voorkomen dat er een extra laag op de hoofdhuid komt. Hiermee stimuleer je niet de talgproductie.

Gebruik een speciale shampoo voor vet haar

Gebruik vooral shampoo met een reinigende functie en met zo min mogelijk siliconen. Een aantal goede shampoo’s die voor mij werken zijn bijvoorbeeld:

Shampoo's zijn erg belangrijk om uit te kiezen. Kies er 1 met zo min mogelijk siliconen om te voorkomen dat de talgproductie wordt gestimuleerd

Probeer zo gezond mogelijk te eten

Probeer gezond te eten en vet eten zoveel mogelijk te vermijden. Goede vetten kun je wel eten. Dit zit bijvoorbeeld in: avocado’s, vis, noten, pindakaas, groenten en olijfolie.

Goede vetten zoals noten, advocado's en olijfolie voorkomen dat de talgproductie gestimuleerd wordt. Slechte vetten zoals junkfood stimuleren juist wel de talgproductie.

Gebruik zo min mogelijk stylingsproducten en stylingsapparaten

Warmte stimuleert de talgproductie dus probeer warmte voor je haar, van bijvoorbeeld een föhn, te vermijden. Ook een lagere temperatuur in de douche helpt tegen vet haar.

Haar föhnen is erg essentieel maar niet voor de vette haren. Een warme omgeving stimuleert de talgproductie.

Masseer de hoofdhuid niet tijdens het wassen

Ik hoor je denken, maar dit doet de kapper toch altijd? Dit klopt, maar dat is puur ter ontspanning. Het is niet erg om het af en toe te doen, maar maak er geen gewoonte van. Door je hoofdhuid te masseren, stimuleer je de talgklieren die ervoor zorgen dat de talgproductie gestimuleerd wordt.

Het masseren van je huid kan de talgproductie stimuleren, wat je niet wilt met een vette huid.

Blijf van je haar af en verwissel je kussensloop regelmatig

Je hebt allemaal rommel op je handen en kussen wat je dan eigenlijk weer in je haren stopt. Een kussensloop is een makkelijke bacteriebron en bacteriën zijn een grote stimulator voor talg. Zo moet je bijvoorbeeld bij acne ook niet teveel aan je huid zitten en je kussensloop regelmatig vervangen, omdat daar ook de talgproductie van belang is.

Wat vindt jij het vervelendste van vet haar?

Gerelateerde blogs

    Reacties (2)

    1. Föhnen deed ik allang niet meer. Ook ben ik definitief afgestapt van traditionele shampoos. Mijn haarverzorging gebeurt met kleurloze henna en ghassoul. Het is veel bewerkelijker, die papjes maken, aanbrengen, laten inwerken en uitspoelen, etc. Het is echter het resultaat dat telt: gezond, stevig, glanzend en vooral lekker ruikend haar. Van vet haar of roos heb je ook geen last meer.

    2. Ik wil het punt voeding aanstippen in relatie tot vet haar. Ik ben een aantal jaren geleden vegetariër geworden. Dit had op een wat langere duur een merkbaar effect op mijn huid en ook mijn haar. Vet haar behoort voor mij tot het verleden. Ik ben overigens niet vegan, maar mijd wel koemelkproducten. Ik vermeld dit erbij, want dit zou wel eens relevant kunnen zijn.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *