Maastricht magazine >
beautyskincare

Hoe herstel je jouw huid van de zon na een hete zomer?

Hoe herstel je jouw huid van de zon na een hete zomer?
Artikel begint onder de advertentie

De zomer is bijna voorbij en dat betekent dat je huid een andere verzorging nodig heeft. Het is deze zomer erg heet geweest, de zon heeft vele uren geschenen. Helaas betekent dit dat de huid meestal toch wat schade heeft opgelopen, zeker als men zich niet goed insmeert. Vandaag ga ik jullie uitleggen waarom je jouw huid moet herstellen na de zon en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom moet mijn huid herstellen na de zon?

Bij de meeste mensen is het wel bekend dat de zon een erg schadelijk effect kan veroorzaken op de huid. Bij teveel zonnestraling kan er DNA-schade optreden, met als gevolg huidveroudering en soms zelfs huidkanker. Dit wil je natuurlijk ten allen tijde voorkomen en daarom is het belangrijk om je in te smeren met een zonnebrandfactor die past bij jouw huidtype.

Avobenzone, Samengestelde, Molecuul, Bal, Stok, Model

Nu is de vraag aan jou, heb jij je goed beschermt tegen de zon afgelopen zomer of niet? Per huid is het verschillend hoeveel herstel er nodig is. Over het algemeen loopt iedereen een klein beetje zonschade op omdat men zich niet continu insmeert. Er wordt soms namelijk vergeten dat je ook zonschade kan oplopen als het bewolkt is, het regent of als je in de schaduw loopt.

Huid herstellen na de zon

Zonschade merk je pas heel veel jaren later omdat het een oplopend proces is. Naarmate je ouder wordt komen de kenmerken van zonschade naar boven. Huidkanker wordt dan ook in de meeste gevallen pas op late leeftijd ontdekt. Om die reden is het van belang om je huid al eerder te laten herstellen van de zon en natuurlijk te voorkomen dat je verbrand.

Hoe herstel je je huid van de zon?

Nu natuurlijk de vraag waar we allemaal een antwoord op willen: hoe herstel je nu die zon beschadigde huid? Daar is niet één simpel antwoord op te geven, het is namelijk een proces van meerdere stappen:

Exfoliëren (scrubben)

Een erg belangrijke stap in eigenlijk iedereen zijn verzorgingsroutine, of je nu huidschade hebt of niet. Een product die exfolieert (scrubt) zorgt ervoor dat dode huidcellen van de bovenste huidlaag worden verwijderd. Hierdoor worden nieuwe cellen gestimuleerd om weer een nieuwe barrière te vormen. Een nieuwe barrière kan meer zonbescherming bieden. Ook ben je hierdoor een deel van je oude, beschadigde dode cellen kwijt. Helaas niet allemaal, want DNA-schade zit dieper dan in alleen de bovenste huidlaag.

Zonbescherming routine door blijven zetten in elk seizoen

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het voor veel mensen niet. Ken jij iemand die elke dag zonbescherming gebruikt? Ik niet. Het is eerlijk gezegd wel van groot belang. In elk seizoen is namelijk de zon aanwezig, ook in de winter en op grauwe dagen. UV-straling kan namelijk door de wolken heen komen. Door je in elk seizoen te beschermen tegen de zon voorkom je rimpels, huidschade en huidkanker.

Gebruik arganolie

Een wondermiddel die je echt voor heel diverse redenen kan inzetten. Zelf heb ik het ook in mijn dagelijkse gezichtsroutine opgenomen. Het is een olie die niet vetachtig is. Het is een ontzettend krachtige anti-oxidant, die ook nog eens vitamine E bevat. Vitamine E bevat zelf ook heel veel anti-oxidanten. Deze twee samen zorgen voor een sterke barrière die je beschermt tegen schadelijke stoffen zoals UV-straling.

Argan, Olie, Marokko, Cosmetische, Natuurlijke, Fles

Vitamine C serum

Nog een sterke anti-oxidant: een vitamine C serum. Anti-oxidanten zijn een pro in het voorkomen van huidveroudering omdat het schadelijke stoffen blokkeert maar ook de aanmaak van collageen stimuleert. Collageen is een eiwit die de huid soepel en elastisch maakt. Als je ouder wordt maakt je huid minder collageen aan met als gevolg dat je rimpels krijgt.

Retinol

Ook dit is weer een super middel om rimpels te voorkomen. Dit product is essentieel om na de zomer te gebruiken, omdat het de huid weer herstelt. DNA-schade kan rimpels triggeren, de retinol helpt om dit te voorkomen. Het beste is om dit product niet tijdens de zomer te gebruiken omdat Retinol wel voor pigmentvlekken kan zorgen als je er mee in de zon gaat. Smeer dus ook altijd een zonnebrandproduct als je Retinol gebruikt.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten

Typisch maar zeker waar. Goede, gezonde voeding rijk aan anti-oxidanten kan ervoor zorgen dat je huid weer herstelt na een zomer vol schadelijke indringers. Als je namelijk je huidbarrière versterkt met huidverzorgingsproducten die anti-oxidanten bevatten, waarom dan ook niet het immuunstelsel versterken van binnen uit?

Kies voedingsstoffen die veel anti-oxidanten bevatten zoals: gekookte tomaten, watermeloen, sinaasappel, spinazie, meloen, noten, zaden, zalm en groene thee. Deze bovenstaande voedingsstoffen bevatten vooral veel lycopeen, omega 3 en cathecine ECCG. Verder kun je letten op de volgende benamingen: vitamine C, zouten van ascorbinezuur (E300 t/m E304), verschillende vitamine E-verbindingen (E306 t/m E309) en synthetische antioxidanten, zoals de gallaten, BHA en BHT (E310 t/m E319).

Fruit, Watermeloen, Vruchten, Hart, Bosbessen, Bramen

De stappen die je kunt ondernemen als je een verbrande huid wilt herstellen lees je hier.

Mijn 5 favoriete huidverzorgingsproducten met anti-oxidanten

 1. The Ordinary, vitamine C serum. €5,80 te koop bij Douglas.
 2. Paula’s Choice treatment retinol. €13,- te koop bij Cosmania.
 3. The ordinary, morrocan argan oil. €6,80 te koop bij Douglas.
 4. Paula’s Choice, skin balacing serum. €8,- te koop bij Cosmania.
 5. Formule 10.0.6. smooth operator scrub. €9,95 te koop bij Boozyshop.

Wat doe jij al om je huid te herstellen van de zon na een hete zomer?

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *