Maastricht magazine >
beautyskincare

Wat is een vette huid + tips voor jouw skincare routine

Wat is een vette huid + tips voor jouw skincare routine
Artikel begint onder de advertentie

Een vette huid komt voornamelijk veel voor in de puberteit, maar het kan ook blijvend zijn. Het wordt vaak gekenmerkt door een glimmend gezicht en vergrote poriën. Veel mensen vinden het vaak lastig om een geschikte huidverzorging te vinden. Om de juiste huidverzorging te vinden is het belangrijk om te weten hoe de vette huid ontstaat. Daarom lees je vandaag hoe dit ontstaat en geef ik je tips voor het kiezen van huidverzorgingsproducten.

Vette huid, vergrote poriën, puberteit, jongeren, acne, puistjes, mee-eters, talg ophoping, teveel talg, teveel sebum, talg, sebum.

Kenmerken van de vette huid

Een vette huid komt vaak voor en treft zowel mannen als vrouwen. Meestal begint het net voor de puberteit. Het draagt bij aan de ontwikkeling van acne en kan een cosmetisch probleem vormen. Met als gevolg dat het negatieve invloed kan hebben op het zelfbeeld. Veel mensen voelen zich beschaamd en geïrriteerd door het uiterlijk van de vette huid en het onaangename gevoel van ”niet schoon” zijn. Gelukkig heeft ”niet schoon” zijn helemaal niks met de vette huid te maken. Je bent niet minder schoon als je een vette huid hebt.

Kenmerken van een vette huid zijn onder andere:

 • Glanzende, vettig uitziende huid, voornamelijk op de neus, het voorhoofd en de kin
 • Grote poriën
 • Dikkere huid
 • Verhoogde talgafscheiding
Glimmende huid, T-zone, dikkere huid, jongeren, puberteit, vette huid

Een vette huid heeft dus last van verhoogde talgafscheiding met als gevolg dat er grote poriën ontstaan en het gezicht gaat glimmen. Als talg gaat ophopen kunnen er puistjes en mee-eters (acne) ontstaan. Daarom is het belangrijk om de huid regelmatig te scrubben en exfoliëren, om alle dode huidcellen te verwijderen.

Wat doet een talgklier?

Het begint allemaal bij de talgklier, een holocriene klier. Een holocriene klier produceert niet alleen het product talg, maar ook de talgkliercel wordt afgescheiden. Andere vetbronnen (lipiden) zijn de opperhuid keratinocyten (dit zijn cellen waaruit de opperhuid is opgebouwd), die tijdens hun laatste stadia bepaalde cellen omvormen tot ruimte tussen de cellen van het stratum corneum (hoornlaag, buitenste laag van de huid). Met als gevolg dat zij de huidbarrière verdikken/versterken. De relatieve bijdrage van vetten uit elke bron hangt af van het aantal talgklieren dat aanwezig is op een locatie. Zo zitten er bijvoorbeeld veel meer klieren op het gezicht dan op je bovenarm.

Talg vormt een soort vel van variabele dikte op de huid. Een hoog gehalte aan talg gaat vaak gepaard met een grote hoeveelheid aan talgklieren in het gebied.

Waar bevindt de talgklier zich in de huid?

De huid bestaat uit 3 lagen:

 • De bovenste huidlaag, ook wel de epidermis genoemd.
 • De middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd.
 • De onderste huidlaag, stiekem is dit geen huidlaag maar een vetlaag. Ook wel de subcutis genoemd.

Zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding bevindt de talgklier zich in de onderste laag van de dermis, ook wel de reticulaire dermis genoemd. In deze laag bevinden zich ook de haarzakjes.

Tips voor de vette huid

Nu weten jullie een beetje hoe de vette huid ontstaat en wat de kenmerken zijn. Het is belangrijk om dit in je hoofd te houden als je je huidverzorging gaat uitkiezen.

Effectieve ingrediënten bij de vette huid

Net zoals bij de droge huid zijn er ook een aantal effectieve ingrediënten bij de vette huid, zoals:

 • Salicylzuur, dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt als exfoliant, omdat het de hoornlaag verzacht. Met als gevolg dat het overtollige talg en dode huidcellen verwijderd.
 • Zoethoutwortelextract, super rijk aan anti-oxidanten. Wat betekent dat het schadelijke stoffen van buitenaf tegenhoudt. Daarnaast werkt het kalmerend en ontstekingsremmend.
 • Groene thee, ook dit is een sterke anti-oxidant. Daarnaast werkt groene thee ook kalmerend en ontstekingsremmend.
 • Papaya, het enzym van papaya ook wel papaïne genoemd zorgt ervoor dat de dode huidcellen worden verwijderd. Daarnaast zit het bomvol vitamine C en heeft het een ontstekingsremmende functie.
Papaya, skincare, huidverzorging, anti-oxidant, ontstekingsremmend, exfoliërend
 • Vitamine C, een sterke anti-oxidant.
 • Niacinamide, het heeft een licht exfoliërende werking, het versterkt de huidbarrière, werkt ontstekingsremmend, kalmerend en hydraterend.

Welke producten mogen niet missen in jouw skincare routine?

Een skincare routine voor de vette huid moet voornamelijk producten bevatten die de huid hydrateren, exfoliëren en producten die de talgregulatie in balans houden.

Producten die hier onder andere voor zorgen zijn:

 • Gebruik 2 keer per dag een milde reiniger om je huid te reinigen. Je bent geneigd om zware producten te gebruiken, maar als producten agressief zijn bereik je juist het tegenovergestelde. Milde water oplosbare reinigers die niet teveel schuimen zijn het meeste geschikt. Schuim kan namelijk de talgproductie stimuleren.
 • Gebruik een alcohol vrije toner met anti-oxidanten en celvernieuwende ingrediënten (bijvoorbeeld urea) om de laatste sporen van je make-up te reinigen, maar ook om de poriën te verkleinen en talg te verminderen. Restjes make-up kunnen namelijk ook weer zorgen voor een ophoping van talg.
 • Niet te missen in jouw skincare routine is een exfoliant. Een exfoliant verwijdert overtollig talg en dode huidcellen. Kies er bijvoorbeeld 1 met salicylzuur.
 • Gebruik een licht hydraterende dagcrème in de vorm van een gel of serum. Let erop dat er anti-oxidanten in zitten en ingrediënten die de huidbarrière versterken. Pas op met ingrediënten die juist de talgproductie weer stimuleren zoals essentiële oliën. Veel last van ontstekingen? Kijk dan ook naar ontstekingsremmende ingrediënten.
Glimmende T-zone, vette huid, acne, talg, teveel talg.

Gebruik jij de juiste producten voor de vette huid?

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *