Maastricht magazine >
fashion

De ware blikvanger

De ware blikvanger

Vandaag ga ik zonnebrillen passen! Jahhh zeg… Dat de winter voor de deur staat, wil nog niet zeggen dat we moeten wachten tot de zomer. In tegendeel, we hebben een prachtige zonnige herfst en ook tijdens de wintersport gaat het allemaal om die ene juiste bril. We kunnen tegenwoordig stijlvol de piste op, dat weten we nu wel. Van top tot teen in Chanel inclusief CC snowboots, skies of snowboard. Maar welke toffe zonnebril zet je op tijdens je minder actieve buien?

Artikel begint onder de advertentie

Op zich best handig voor de wintersport, om tijdens flirt en flaneer momenten in Saint Moritz of Lech eventjes je functionele ski goggles te verwisselen voor een bijzonder stukje design. Een unieke stijl en uitstraling is tegenwoordig immers de ‘eye catcher’! Aan de wandel door het über chique ski-oord of er high fashion bij zitten op een terras op de piste is een must. Vooral voor degenen die zich liever niet te veel wagen aan de zwarte en off pistes en ander functioneel sneeuwgeweld. Mooi brillenglas hoort immers op het terras…

Op een prachtige herfstdag fiets ik door Amsterdam op jacht naar een unieke zonnebril voor de wintersport! De eerste ronde is bij Bril en SPRMRKT in de Cornelis Schuytstraat in sjiek Oud-Zuid. Op mijn neus krijg ik de allernieuwste modellen van Chanel, Ray-Ban en Tod’s gezet. Zelfs een exemplaar van Prada dat rechtstreeks van de catwalk komt mag ik passen. De zonnebrillen trend wordt gedomineerd door sportieve modellen, geïnspireerd op de pilotenbril. Gemaakt van kunststoffen, voorzien van mooie glazen met kleuroverloop en soms een detail van leer. Het stukje leer verwijst dan bij Tod’s vooral naar hun authentieke lederwaren.

Het is tegenwoordig leuk als je iets kan vertellen over de bril die je draagt. Schoenen zeggen meer over je persoonlijkheid dan je zou denken, maar ook de juiste bril keuze spreekt voor zich. Het achterliggende design concept zegt iets over jouw stijlkeuze. Bijvoorbeeld een minder bekend merk, zoals het zeer exclusieve brillenmerk ‘Barton Perreira’. Doel was iets nieuws en minder massaals te lanceren. Mr. Barton is voormalig hoofddesigner van de brillen van Oliver People en Paul Smith. Daarnaast gelieerd aan de Luxottica Group. Een Italiaansee ‘luxury group’ voor zonnebrillen met licencies van merken als Chanel, Dolce & Gabanna en Prada. Luxottica’s eigen bekende winkel is de Sunglass Hut, waar alleen hun mid-segment merken te koop zijn. Hoewel Chanel het erg goed doet op mijn neus, gaat mijn voorkeur uit naar de sportieve ontwerpen van Stella MCCartney. Geheel gemaakt van biologische en diervriendelijke materialen. Geen acetaat of leer maar biologisch gerecycled materiaal en citroenschillen. Bij die gedachtegang sluit ik me graag aan.

BRIL

Voor verder onderzoek fiets ik door naar hartje Amsterdam. Brand store OntFront bevindt zich aan de überhippe Haarlemmerdijk. Het jonge, hippe en coole designer duo Liza Koifman en Tomas Overtoom hebben in een korte tijd hun merk op de internationale markt gezet tot China aan toe. “Sidewalk tailoring”. Echtheid, daar draait het volgens de twee jonge ontwerpers allemaal om. Hun merk blijft zo dicht mogelijk bij hen zelf, en de stijl van de scene waarin zij verkeren. Street dandy of urban dandy, te vinden in kringen van jonge hiphoppers en creatives. Authenticiteit is hun sleutelwoord. Vandaar ook hun keuze voor het verkopen van het unisex brillenmerk SUPER by RETROSUPERFUTURE. Want ze stylen hun kleding graag af op de klant, zoals de ‘dandy look’ volgens hun bedoeld is. ‘In de toekomst ontwerpen we liever zelf al onze eigen accessoires’, zegt Tomas. Deze Italiaanse, met leer afgewerkte brillen zijn razend populair in Amerika en worden gedragen door Kayne West en Rihanna. Het heritage gevoel in een nieuw jasje steken past bij het concept van OntFront.

ontfront

Thuis, gewoon op de Facebook chat, vraag ik om advies aan de meest exclusieve ambachtelijke brillenontwerper van dit moment: Ralph Vaessen. Hij was op een dag op zoek naar een bepaalde bril. Omdat hij deze bril niet kon vinden besloot hij hem zelf te ontwerpen. Dit werd een kans voor een nieuwe carrière. De eigenzinnige Nederlandse heer, die ooit een heel ander beroep uitoefende, is inmiddels een internationaal begrip en doet zaken met de meest exclusieve shops ter wereld, zoals 10 Corso Como, Barneys, Colette, LeBon Marché, L’Eclaireur, Luisa via Roma en Rive Gauche. Gedragen door Anton Corbijn, Carice van Houten, Christian Louboutin, David Lynch, John Malkovich, Kate Moss, Pharrell en Rihanna. Hij weet op geheel eigen wijze zijn stijl en merk neer te zetten met zijn persoonlijke strategie en kenmerkende sfeervolle fotografie en filmpjes. Won zojuist nog een award voor zijn prachtige website.

ralphvaessen

Eva: Vind je dat mensen tijdens de wintersport mooie, modieuze brillen moeten dragen of gewoon van die grote functionele?

Ralph: ik ben altijd voor mooi… functioneel op de piste is oke, maar daar buiten… Nee!

Eva: Waarvan zijn je brillen gemaakt en waarom?

Ralph: Mijn exclusieve brillen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, allereerst omdat ze veel mooier zijn: zoals parket mooier is dan laminaat. Het is ook duurzamer, in de zin van dat ik de natuur recycle, hoorn is een afval product uit de natuur. De keerzijde is dat het duurder is, maar voor de liefhebber is dat geen issue.

Eva: Zou je je merk in de toekomst willen aansluiten bij de Luxottica Group?

Ralph: Ik wil altijd mijn eigen merk blijven en niet op gaan in een grote groep. Ik wil mijn passie kwijt in mijn ontwerpen en merk, in plaats van alleen zielloos aantallen najagen.

Eva: Hoe vind ik de perfecte, luxe en bijzondere zonnebril?

Ralph: Voor een zonnebril is het allereerst belangrijk dat het past bij iemands gezicht qua vorm, dan of het past qua stijl.

Eva: Wat is een goede Vaessen zonnebril voor op de wintersport?

Ralph: De bril op mijn wall is de perfecte zonnebril daarvoor. (Zie plaatje.)

Eva: Wauw, ik geloof dat ik zojuist mijn favoriete bril gevonden heb!

ralphvaessen2

Scroll naar beneden voor winkels die de brillen van Ralph Vaessen verkopen. De adressen van de andere winkels zijn te vinden in de lijst met shops.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *