Maastricht magazine >
fashiontips

Mijn eerste Capsule Wardrobe samenstellen

Mijn eerste Capsule Wardrobe samenstellen
Artikel begint onder de advertentie

Al sinds mijn zestiende werkte ik in kledingwinkels. Het zal dus geen verrassing zijn dat mijn kledingkast behoorlijk goed gevuld was. Toen wij een paar jaar geleden besloten duurzamer te leven, hoorde veelvuldig shoppen daar niet meer bij. Na mijn voornemen alleen nog maar tweedehands kleding te kopen, aangevuld met eco en fair fashion, kwam eind vorig jaar daar nog een voornemen bij: een capsule wardrobe maken. Hier vertel ik over mijn ervaring met het samenstellen van een minimalistische garderobe.

Wat is een capsule collectie?

Een Capsule Wardrobe is een kledingkast gevuld met alleen maar basics en favoriete items. Er zijn geen hele strikte regels voor, maar een minimalistische garderobe bestaat meestal uit ongeveer 30 items. Hier worden jassen en schoenen meegerekend, maar basis items die je niet alleen draagt (denk aan leggings, hemdjes en basic shirts) tellen niet mee. Accessoires worden ook niet meegerekend, maar als je een uitgebreide collectie sjaals of tassen hebt, ga je ook deze verzameling eens kritisch beoordelen en zo nodig uitdunnen.

Het maken van een Capsule collectie leek mij heel moeilijk en ik kon mij eigenlijk niet voorstellen dat het mij zou lukken. Dus toen Laura van de duurzame blog LauraenJames mij vroeg of ik mee wilde doen met de cursus ‘Capsule wardrobe in 30 dagen’, greep ik de kans met beide handen aan.

In dit artikel op mijn blog deel ik mijn ervaring en lees je wat je ongeveer van de cursus capsule wardrobe kunt verwachten. Ook vind je er een kortingscode voor de cursus.

Mijn minimalistische kledingkast

Inmiddels ben ik eigenaresse van mijn eigen minimalistische kledingkast. Ik heb met mezelf afgesproken dat niet 30, maar 40 stuks de max is voor mijn capsule collectie. Aan 40 stuks zit ik nog lang niet, maar ik vind het wel fijn om die optie te hebben.

Ik ben nog niet helemaal tevreden over de inhoud van mijn kledingkast. Ik heb na het volgen van de cursus mijn kledingkast rigoureus opgeruimd (lees hier wat ik met mijn oude kleding heb gedaan), maar aangezien winkelen nu niet zo makkelijk is, heb ik nog niet zoveel alternatieven kunnen aanschaffen.

Voordeel is wel dat ik nu ’s ochtends niet meer zo lang sta te twijfelen voor de kast omdat ik niet weet wat ik aan moet doen. De keuze is een stuk beperkter, dus ik ben al gauw klaar. Ook hangen er nu geen “teleurstellingen” meer in mijn kast. Echt alles wat er in de kast zit draag ik graag, is mooi en staat mij goed. Dat is wel even een proces geweest, maar dat leer je echt allemaal in de cursus.

Je gaat bijvoorbeeld op ontdekkingstocht en probeert te ontdekken welk kleurtype je bent. Dit inzicht voorkomt al een heleboel miskopen à la ‘mooier op de hanger dan bij mij’. Ook sta je meer stil bij hoeveel kleren je eigenlijk echt draagt en dus nodig hebt. Veel cursisten -waaronder ik- kwamen erachter dat ze slechts een klein gedeelte van de kleding die ze hadden ook daadwerkelijk droegen. De rest hing nagenoeg ongedragen in de kast. Zonde toch?

Je leert echt veel over jezelf tijdens de cursus. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat je jurkjes leuk vindt om te kopen, maar toch het liefst in jeans en een t-shirt loopt. Of dat je altijd zwart koopt, omdat het overal bij kan, maar dat die kleur eigenlijk helemaal niet bij jou past.

Ik ben erg blij dat ik de cursus heb gevolgd en het heeft mij heel veel nieuwe inzichten gegeven. En uiteindelijk scheelt het mij ook heel veel geld, want ik koop nu veel bewuster. Dat betekent minder kleding kopen en wat ik koop zijn ook echt lievelingsstukken. Zou een Capsule Wardrobe maken ook iets voor jou zijn?

Op LovestoHAVE vertelde ik ook al eerder over mijn deelname aan Slow Fashion Season.

Liefs, Mirjam (blogger op eengoedverhaal.nu)

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *