Maastricht magazine >
fashion-news

Xavier B, ‘klein Colette’ in Tongeren

Xavier B, ‘klein Colette’ in Tongeren
Artikel begint onder de advertentie

In het vervolg ga je niet meer naar Tongeren voor de antiekmarkt maar voor Xavier B! Deze conceptstore is net een paar weekjes open. Eigenaar Xavier Borelli heeft eindelijk zijn eigen zaak, zijn droom. Het zat al lang in zijn hoofd, maar hij wist niet waar en wat. En dat puzzeltje is nu op zijn plek gevallen in Tongeren. In een prachtig pand laat Xavier zien wat zijn kijk is op mooie spullen, nadat hij zijn halve leven in het modevak heeft gezeten. Hij begon als 19-jarige bij Armani in Brussel en werkte de afgelopen 9 jaar in Maastricht. Toch koos hij voor Tongeren, volgens hem een ‘klein Maastricht’. Daar is nog veel op te bouwen, vindt deze optimistische ondernemer. Hij weet inmiddels precies wat hij mooi vindt en met welke merken hij zich nu kan onderscheiden.

IMG_8919

De winkel is bijna 360° etalage

De locatie is heel speciaal. Aan de rand van een winkelcentrum ligt het pand dat bijna volledig uit glas bestaat. De hoge ruimte, de typische vorm van het pand en de volledige transparantie van de wanden dragen bij aan de bijzondere beleving als je binnen staat. Xavier heeft goed ingespeeld op deze ruimte. Hij kan alle rekken verplaatsen en kan dus bijna continu de 360° etalage veranderen. Dat laatste is ook een van zijn favoriete bezigheden. Als ik binnenkom, dan is hij net weer aan het restylen. Hij heeft echt feeling voor presentatie. Waar ik ook kijk, elk hoekje is perfect gestyled. Hier kun je blijven schieten voor Instagram.

IMG_8912

Een echte multi brand store

De collectie bestaat vooral uit Belgische merken. Kleine selecties uit mooie eigentijdse merken. Hij weet heel goed de meest bijzondere stukken er uit te pikken. De collectie is draagbaar met een mooie snit en wordt afgewisseld met items die speels of feestelijk zijn. Het voelt wel goed als je ziet dat er van alles maar een paar stuks zijn. Dat gevoel past namelijk helemaal bij deze conceptstore. Xavier laat zijn topstukken zien: de witte smokingblouse van Equipment, de trendy onafgewerkte jeans en zwarte broek van Mother (mijn favoriet), de aparte sneakers van Morobé en MOA, de prachtige dikke vesten van Maï, waarvan je zelf je kleur kunt bestellen!, de grappige T-shirts en sweaters van DeuxBelges en de lange vesten van Claska Antwerp. Binnenkort komen nog meer bijzondere stukken binnen zoals de leopard jas van Equipment of fake fur jassen in pastelkleuren. Hier kun je echt om de 2 à 3 weken een nieuwe outfit scoren.

IMG_8975

De accessoires passen bij de kleding en het concept

Een conceptstore kan niet zonder mooie accessoires. Een vriendin attendeerde hem op het Belgische Serax, waar veel bekende designers mee samenwerken, zoals Piet Boon. Ook hieruit heeft hij een eigen mooie selectie gemaakt. De kleuren, veel zwart-wit, en de simpele vormen passen perfect bij de kledingcollectie. Strakke, eenvoudige verlichting, manden van metaal, mooi glaswerk en grappige kleine cadeautjes. Ik ben helemaal weg van de zwart-wit foto’s aan de muur van bekende Hollywood sterren. En de kunstwerken van gekleurde veertjes, die Afrikaanse hoeden blijken te zijn. Xavier gaat ook de accessoires elke 3 maanden vernieuwen, naar gelang het seizoen. Straks komen kussens en plaids binnen, om voor de winter je interieur weer aan te passen. De zaak en de collectie is dus voortdurend in beweging. Hij blijft voor vernieuwing zorgen. Zijn positieve instelling en enthousiasme zijn heel aanstekelijk. Zijn kennis van mode en interieur styling zijn uitstekend. Ik denk dat er in dat ‘klein Maastricht’ een ‘klein Colette’ ontstaat. En die kunnen we wel gebruiken nu Colette op Rue St. Honoré de deuren sluit.

Adres is Via Julianus 1

IMG_8905

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *