Maastricht magazine >
tips

De bijzondere wereld van Linda Friesen

De bijzondere wereld van Linda Friesen

Linda Friesen heeft de gave mensen via haar ontwerpen mee te nemen naar haar wereld. Een droomwereld. Als een sprookje, maar dan wel met een duister randje. Ze houdt van die mysterieuze sfeer. Maakt dan ook geen ‘gewone’ couture maar couture noir. En nee, dat betekent niet dat ze alleen maar zwarte kleding maakt. Juist niet. Ze houdt van zachte poedertinten en diepe, rijke kleuren.

Artikel begint onder de advertentie

We ontmoetten Linda bij boekhandel Polare, gevestigd in de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicanenkerk. Niet eens zozeer vanwege de boeken, maar vooral vanwege het gebouw. De ontwerpster houdt van oude gebouwen en kerken. Van de Onze Lieve Vrouwebasiliek en de Basiliek van Sint Servaes. Niet vanwege het religieuze aspect maar vooral vanwege de elegante vormen en de historie. Het feit dat er zich door de tijd heen allerlei gebeurtenissen hebben afgespeeld en dat deze gebouwen dus verhalen met zich mee dragen.

Deze historie prikkelt haar ook bij het maken van ontwerpen. Inspiratie uit vervlogen tijden. Historische silhouetten, technieken of belijningen vertaalt Linda naar ontwerpen met een eigentijds karakter. Ze zet vrouwen graag op een voetstuk. Maakt mythische wezens van ze, prinsessen en godinnen.

LindaFriesen_Masker Linda_Friesen_Polare_Maastricht

Links een masker van leer dat ze maakte voor de Demon collectie van Project Catwalk en het boek ‘Fetishism in Fashion’ van Lidewij Edelkoort. Rechts Linda in een van haar jurken.

De kleding van Linda is uniek in zijn soort. Silhouetten zijn belangrijk. Een perfecte pasvorm iets waar ze altijd naar streeft. Ze speelt met patronen om de lijnen te optimaliseren. Is technisch sterk en beheerst moulage, een techniek die van oudsher veel gebruikt wordt in couture. Ze houdt van kledingstukken waarin de vele uren die erin zijn gaan zitten terug te zien zijn.

Sinds ze in 2009 afstudeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht heeft Linda het druk met haar couturelabel Linda Friesen. Ze maakt veel in opdracht. Van opvallende jurken voor speciale gelegenheden tot draagbare jassen. Maar er is ook nog 4 O’Clock. Een tweede label van Linda, waarmee ze zich al enkele jaren richtte op de Lolita stijl die onder andere in Japan immens populair is. Een tijdje geleden besloot ze dit label te transformeren naar een ready-to-wear lijn waarin de lolita elementen blijven terugkomen. De tijd van popperige jurkjes is echter voorbij. Het moet vooral draagbaar zijn met een sprookjeachtige touch.

Linda grijpt graag kansen aan om zichzelf nog beter in de markt te zetten. In 2011 nam ze deel aan het tv-programma Project Catwalk en nu neemt ze deel aan het Ontwerper / Ondernemer project van de gemeente Maastricht. Omdat ze vooral unieke stukken op maat maakt hangt haar kleding niet in winkels, maar je bereikt Linda via het e-mailadres op haar website. Polare Dominicanen is inmiddels helaas voor onbepaalde tijd gesloten.

Linda_Friesen

Kleding uit Linda’s laatste collectie ‘Into the Dark Forest’ op de catwalk tijdens FASHIONCLASH 2013, zoals vastgelegd door Team Peter Stigter.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *