Maastricht magazine >
tips

Outlet shopping een experience

Dat er meer is dan regulier winkelen ontdekte ik begin jaren ’90 in New York. Het was mijn eerste bezoek aan New York en via via mocht ik de showroom van Donna Karen bezoeken. Destijds een nog redelijk onbekend label in Nederland. Ik herinner me dat te fijne roomwitte vest nog goed, de zijden sjaal is nog steeds één van mijn favorieten. Aansluitend liep ik een half jaar stage in Boston en maakte voor het eerst kennis met de magie van de designer outlet.

Artikel begint onder de advertentie

Tijdens mijn stage in Amerika toerde ik op mijn vrije dagen in mijn Ford door Massachusetts en wisselde natuur af met zo nu en dan een bezoekje aan één van de vele factory outlets. Een jasje uit de nieuwe collectie van Calvin Klein met ontbrekende knoop. Kennelijk goedkoper om het in de outlet store voor de helft van de prijs te verkopen dan het terug de productielijn in te sturen. Mijn eerste paar Timberlands, destijds net geïntroduceerd in Europa, voor de helft van de prijs. En wat heb ik veel cadeautjes aangeschaft in de outlet van Ralph Lauren.

Anders dan in Massachusetts zijn de outlets in Europa. Lagen de outlets in Amerika veelal in de buurt van de productielocatie en dus niet centraal bij elkaar, in Europa vindt men hele dorpen. Het eerste outletdorp dat ik in Europa leerde kennen is The Mall bij Florence in Italië. Circa een decennium geleden. The Mall bestond uit een klein straatje à la de straten in de Disney-parken en telde slechts enkele winkels. Armani, Gucci, Tod’s en YSL waren hier volgens mij vanaf het prille begin vertegenwoordigd. Mijn mini Tod’s bag tover ik zo nu en dan nog uit de kast en ook de onbetaalbare blouse van YSL voor slechts 20% van de nieuwprijs is nog steeds een complimentvanger. Destijds was The Mall nog niet goed voor een hele dag shoppen en dat zorgde ervoor dat we nog tijd hadden om ook de nabij gelegen outlet van D&G en de weer elders gelegen outlet van Prada te bezoeken.

Met mijn succesvolle ervaringen in Amerika en Italië keek ik uit naar de opening van de eerste outlets in Nederland. Destijds een onbekend begrip dat uitleg verdiende, ondertussen volledig ingeburgerd. Batavia Stad bij Lelystad is een bekende in Nederland. Onlangs vernam ik dat ze het niveau van de aanwezige labels en bijbehorende aanbod serieus hebben opgekrikt, dat was hard nodig ook. Het dorp leek een tijd lang specialist te zijn in het slijten van de leftovers uit de bakken van de V&D. Batavia Stad schittert in een veelvoud van beddengoed en streetwear, not my cup of tea. Wie dan ook een serieuze dag outletshoppen wil ervaren, raad ik eerder Designer Outlet Roermond aan met merken als Armani, Escada, Filippa K en Salvatore Ferragamo.

Ook Maasmechelen Village net over de grens bij Maastricht trekt veel bezoekers. Hoewel dit dorp zo ongeveer bij mij om de hoek gelegen is, kom ik er niet vaak. Het haalt het wat mij betreft nu eenmaal niet met de aanwinsten uit The Mall. Maar zo nu en dan, wanneer ik er naar toe rijd vanwege de geweldige pasta en bananen milkshake van Cellini, bezoek ik een winkel of twee en scoor ik hier en daar een leuk item. Maasmechelen Village is lid van Chic Outlet Shopping met negen vestigingen in Europa. Het verhaal gaat dat er Aziaten zijn die tien dagen Europa boeken om alle negen vestigingen aan te doen. Persoonlijk adviseer ik deze Aziaten The Mall.

The Mall is ondertussen het meest hebberig makende outletcentrum van Europa. Door de jaren heen heb ik The Mall zien uitgroeien van een klein straatje met enkele winkels tot designers stad. Tien jaar geleden een experience, vandaag de dag nog steeds garant voor succes. Te blij met mijn Alexander McQueen jasje dat ik onlangs bemachtigde in de gezamenlijke winkel van McQueen en Stella McCartney. Hoewel mijn jasje weinig overeenkomst vertoont met de bruidsjurk van Kate, zeker net zo blij als zij met haar Sarah Burton.

Schermafbeelding 2011-04-30 om 11.54.41

Eat your heart out – Tods’s The Mall

Schermafbeelding 2011-04-30 om 11.56.17

Je eigen Sarah Burton at reasonable prices – The Mall

Foto boven: Lanvin jurk van Kiki Niesten te Maastricht en Donna Karen sjaal uit New York

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *