Maastricht magazine >
food-and-drinks

Ken je klassiekers: 5x eten in Amsterdam

Ken je klassiekers: 5x eten in Amsterdam
Artikel begint onder de advertentie

Uitgenodigd voor een etentje bij Le Garage, komt het gesprek op klassiekers waar we ongeveer al hele ons leven komen. Restaurants in Amsterdam die al generaties meegaan. Omdat je weet wat je er kunt verwachten en het er prima bikken is. Omdat je er vaak ook nog een bekende aan dat tafeltje in de hoek tegenkomt. Rondvraag laat de volgende 5 klassiekers uit de bus komen. Daarbij volgen meteen verhalen over avonturen die men er heeft beleefd. Restaurants waar je de bezieling van levendige avonden met vrienden en vertrouwelijke gesprekken met net een glas wijn teveel proeft.

1. Le Garage: entrecote, foie gras en poulet

Mijn bij-dochter vroeg me tijdens een etentje bij Le Garage waarom het Café Restaurant eigenlijk enkel met stagiaires werkt. Het zegt iets over hoe het je kan bekomen bij de nog altijd eeuwige hotspot in de Ruysdaelstraat. Toch lijkt het de gasten niet echt te deren. Er zijn immers genoeg randvoorwaarden wel op orde. Zoals de witte tafelkleedjes, het zien en gezien worden, comfort van de banken, die bekende twee tafeltjes verderop en de vertrouwde menukaart. Een kaart die het meest doet denken aan een Franse brasserie met heel veel vleesjes als terrine fois de gras, steak tartare, entrecote en de fameuse poulet. Ook fijn is de ‘geheime’ kamer (uhh, garage) met de rode, pluche stoeltjes en toneel. Hier zie je in gedachte Le Garage founder Joop Braakhekke op het podium een cabaratierkunstje vertonen. Nou ja, ik dan. En die fantasie is dan misschien weer te danken aan de precies zoals ie hoort te zijn Chablis.

2. Dynasty: ultrafijne Aziatische gerechten

Aantal keren Dynasty is niet op al mijn vingers en tenen te tellen. Ik kwam er vroeger vaak met een vriend. Die bestelde off-menu de fijnste gerechten. Eet ik al sinds mijn 17e geen vlees en ben ik eigenlijk fel tegen eendenlever, proef ik nog de gebakken foie de gras Dynasty style op mijn tong smelten. Ik ben alweer jaren niet bij Dynasty geweest. Van vrienden hoor ik dat het eten er vertrouwd lekker is gebleven. Fijn aan deze klassieker in de Reguliersdwarsstraat is dat je er alle kanten mee op kunt. Voor een avond stappen met vrienden in Amsterdam, om die verjaardag te vieren, met het hele gezin of omdat je gewoon zin hebt in goed Aziatisch eten en dat 1-op-1 gesprek. Daarbij ligt de focus van Dynasty op de Thaise en Chinese keuken.

3. D’Antica: voor de Italiaanse huiskamer flirt

Net als Dynasty gelegen in hartje centrum. Dit Italiaanse restaurant aan de Reguliersdwarsstraat geeft mij het gevoel een huiskamer binnen te stappen. Ik ben niet de enige met dat welkom-thuis huiskamergevoel. Vele vrienden refereren aan D’Antica als hun huiskamer. Een huiskamer waar we aanwaaiden om te eten voor het vrijdagavond feestgedruis in te stappen. Wat we dan ook net zo goed door de week deden… Een huiskamer waar het zo gezellig kon zijn met tal van bekenden dat we überhaupt niet aan op stap gaan toekwamen. Zo schoof er ook altijd wel weer iemand bij je aan. Eindigde je met een groep aan tafel die veel groter was dan de mensen met wie je binnenkwam. D’Antica is echter niet alleen voorbehouden aan de party-people. Het is een klassieker die met recht een plekje verdient in deze top 5. Daarbij wel één kanttekening. Namelijk dat het restaurant niet meer voorbehouden is aan de incrowd, maar ook door de toeristen blijkt te zijn ontdekt. Ach ja, wat verwacht je dan in Amsterdam?!

Bella Vista pizzeria

4. Bella Vista: de koningin van Oud-Zuid

Eerder haalde de pizzeria – die geen pizeria – is een blog op LovestoHAVE. Bella Vista, in Amsterdam Oud-Zuid, is voor mij alleen al onsterfelijk vanwege de melanzane. Nergens in Nederland krijgen ze die zo goed voor elkaar als bij dit Italiaanse restaurant op de Johannes Verhulststraat. Zelfs in Italië kunnen ze er nog wat van leren. Zeker zo fijn is de pasta met de 4 kazensaus. Ook lekker is dat je hier net zo makkelijk in je jeans binnenloopt als met je ik-kom-net-bij-de-kaper-vandaan kapsel en doe-verschrikkelijk-mijn-best-om-de-mooiste-te-zijn outfit. Kortom: alles mag. En dat geldt ook voor alle kinderen die Bella Vista door de jaren heen heeft zien opgroeien. Zo is mijn zwager ongeveer geboren bij de pizzeria en eten ze er nog steeds met de hele familie (ondertussen drie generaties). Kinderstoelen worden aangeschoven, want Bella Vista is van de buurt. Hoewel er genoeg mensen speciaal vanwege Bella Vista naar Amsterdam afreizen. Al is het maar omdat je hier altijd wel 3 tafeltjes bekenden tegenkomt. Waarvan dan weer minimaal 2 met een BN-er. Maar de pasta’s, vleesjes en pizza’s zijn zeker zo’n goede reden.

5. Okura: voor goddelijk uitzicht of hemels Japans

Alle mensen die ik het vraag, antwoorden Okura. Okura is een klassieker! De één lijkt te doelen op Ciel Blue, de andere noemt de bakplaat, weer een ander roemt Yamazato. Die laatste is het Japanse restaurant op de begane grond. In dit restaurant met Michelinster staat de authentieke kaiseki keuken centraal. Zeker zo geliefd is het aangrenzende restaurant Sazanka. Dit is het teppanyaki restaurant waar ik tijdens een periode in mijn leven zo ongeveer aan de bakplaat vastzat. Het is het enige teppanyaki restaurant in Europa dat met een ster is bekroond. En nu ik over Okura schrijf, kan ik niet wachten om eindelijk weer een keer te gaan. Ik ben er te lang niet geweest. Realiseer me opeens dat ik zelfs mijn dochter nog nooit heb meegenomen naar het Okura. Een ernstig hiaat in haar culinaire opvoeding! Klaar met die stokjes? Dan heb je nog Ciel Blue op de 23e verdieping. Uniek in de tijd dat Amsterdam nog niet zo van de rooftop hotels was. Ciel Blue heeft maar liefst twee sterren en dat maakt dat Okura samen goed is voor 4. Ik zou ze gewoon allemaal proberen!

Teppanyaki-Okura

Gerelateerde blogs

    Reacties (2)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *