Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Hoe een vegetariër denkt over vleesschaamte

Hoe een vegetariër denkt over vleesschaamte
Artikel begint onder de advertentie

Altijd als het er tijdens een gesprek op neerkomt dat ik geen vlees eet, voel ik dat de ander zich probeert de verdedigen: “Ik eet ook niet zo vaak vlees hoor” of “Ik wil eigenlijk ook minder vlees eten”. Het was eigenlijk helemaal niet mijn bedoeling om de ander aan te vallen, maar toch hebben mensen die vlees eten vaak het gevoel dat ze zich moeten verantwoorden. Is dat terecht? Ik ben inmiddels bijna 6 jaar vegetariër en ik zal uitleggen of ik vleesschaamte terecht vind en waarom.

Wat is vleesschaamte

Je hoort het woord ‘vleesschaamte’ steeds vaker. Het is eigenlijk net zoiets als ‘vliegschaamte’. Tot Corona kwam was het milieu en de opwarming van de aarde misschien wel het grootste onderwerp in de media. Er wordt veel nadruk gelegd op het feit dat wij als mensen iets verkeerd doen. We gebruiken te veel energie, we reizen te veel en we eten te veel dierlijke producten. Allemaal dingen die niet goed zijn voor het milieu. Ook de impact van vlees op het dierwelzijn wordt steeds vaker laten zien. Hierdoor worden mensen ervan overtuigd dat vlees eten eigenlijk helemaal niet zo onschuldig is.  

Vegetariër over vleesschaamte

Toch verandert het gedrag niet, want er wordt nog steeds een hele hoop vlees gegeten. Sterker nog, in 2019 was er weer een groei in de vleesconsumptie. Hoe kan dit als steeds meer mensen beweren flexitarisch, vegetarisch of zelfs veganistisch te zijn geworden? Het antwoord ligt waarschijnlijk hierin. Omdat supermarkten minder vlees verkopen lijkt het erop dat er buiten de deur veel vlees gegeten wordt.

Denk aan uit eten gaan, andere horeca en natuurlijk barbecues. Het zou me niks verbazen als in 2020 en flinke daling in de vleesconsumptie komt, omdat de horeca een tijdje dicht was en barbecues ook niet echt kunnen. Mensen eten veel thuis en hebben dus ruimte voor het maken van een vegetarische maaltijd. Aan de andere kant: er wordt ook veel eten besteld en hierbij is het juist makkelijk om een optie met vlees te kiezen.

Mijn mening

Onder de vegetariërs en veganisten zullen de meningen verschillen. De één zal zeggen dat vlees eten inderdaad slecht is en dat je je ogen sluit voor iets wat vreselijk verkeerd is. De ander is misschien alleen vegetariër voor zijn eigen gezondheid en geeft niet zoveel om wat anderen doen. Anderen zullen daar tussenin zitten en ik denk dat ik daar een van ben. 

Het is niet zo dat ik mensen wil aanmoedigen om vooral vlees te blijven eten. Ook zal ik in mijn eigen huis niet zo snel vlees klaarmaken als mensen komen eten. Eigenlijk is dat een principe dingetje: in mijn huis komt vlees niet door de deur. Aan de andere kant wil ik niet wijsneuzerig of opdringerig overkomen naar anderen. Ik heb zelf ook jaren vlees gegeten, dus dat zou toch schijnheilig zijn? Mij zal je nooit een betoog horen houden over de vleesindustrie als iemand met een hamburger voor m’n neus staat. Maar als iemand komt met “vegetarisch eten is ongezond” of “in vleesvervangers zit ook veel soja”. Tja, dan vraag je om een reactie.

Het woord vleesschaamte hoor je steeds vaker voorbij komen

Ik vind het lastig, want in een discussie tussen vleeseters en vegetariërs ontstaat al snel wrijving. Het komt al snel over alsof ik de ander de les wil leren, maar dat is niet zo. Ik word zelf gewoon heel enthousiast van plantaardiger en vleesvrij leven. Het idee dat meer mensen dat zouden doen word ik blij van. Ik kan niet meer om het dierenleed en de milieuvervuiling door vlees heen, waardoor het me raakt (of misschien zelfs ergert) als anderen er onverschillig over doen. Als je drie keer per dag vlees eet zonder bij de gevolgen na te denken, dan vinden vegetariërs dat misschien een minpunt van je, maar dat zegt niet dat ze je per definitie een slecht persoon vinden. En als je al een klein beetje bewuster eet, zoals één keer per week zonder vlees, dan is dat al helemaal geweldig. 

Alle beetjes helpen

Alle je je schaamt voor je eetgedrag met betrekking tot vlees, ben je er waarschijnlijk van overtuigd dat het beter is om geen vlees te eten. Je hebt te veel gelezen en gehoord over de nadelige gevolgen van vlees. Wat kun je doen? Om helemaal van het schuldgevoel af te komen is stoppen met vlees de oplossing, maar dit is zeker niet de enige oplossing. Minderen met vlees is ook al een hele goede optie.

Voel je ook niet schuldig als je af en toe wel vlees eet. Het zit nu eenmaal in je systeem en je kunt niet alles perfect doen. Iedereen doet wel iets wat slecht is voor het dierenwelzijn en het milieu. Ik spring ook liever vandaag dan morgen weer eens op een vliegtuig naar een ver land. Als jij je niet goed voelt bij een 100% groene levensstijl, dan moet je het ook zeker niet doen. Doe alleen waar je jezelf goed bij voelt en waarvan je ook overtuigd bent dat het het goede is. Alle beetjes helpen.

Lauressa schrijft maandelijks een foodblog voor LovestoHAVE. Check ook haar eigen blog GewoonWatGroener.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *