Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Marres eert Ferran Adria met 9 sterren

Marres eert Ferran Adria met 9 sterren

Eten als kunst? Met die omschrijving doe ik het diner ter ere van Ferran Adria te kort. De hoppescheuten met kreeft en dashi van Sergio Herman en de zeebaars op Yanté met sjalot-sojadressing van Margot Reuten zindert nog na op mijn tong. Die Dom Pérignon Blanc uit 2006 bij de hoppescheuten en de Aalto PS 2000 die Hans van Wolde schenkt om zijn Hollands wild varken met slakjes aan te kleden mijn beste nieuwe vrienden. Wat een beleving om het door Marres georganiseerde diner bij te wonen.

Artikel begint onder de advertentie

El Bulli in Maastricht

Dit weekend toverde de Augustijnenkerk ‘d’n Awwe Stiene’ in Maastricht zich om tot 9 sterren restaurant. Een diner dat deel uitmaakt van de tentoonstelling Notes on Creativity bij Marres; huis voor hedendaagse cultuur in Maastricht. Een tentoonstelling die het werk van Ferran Adria, het meesterbrein achter El Bulli, belicht. Enkel de film die te zien is bij Marres over zijn werk is een bezoek aan de tentoonstelling waard.

Schermafbeelding 2016-03-20 om 11.10.12

Te bijzonder hoe de meester der chefs proeft, eet en goedkeurt met een oogopslag

9 sterren offensief

Het restaurant El Bulli is al enkele jaren, tot grote teleurstelling van ’s werelds foodies, gesloten. Het lab, waar Ferran Adria oorspronkelijk 6 maanden per jaar met zijn team gerechten ontwikkelde om de overige 6 maanden in het restaurant te serveren, bestaat nog wel. Een lab waar wetenschappelijk innovatie centraal staat. En vanuit die insteek brachten sterrenkoks Jonnie Boer, Sergio Herman, Margot Reuten en Hans van Wolde, samen goed voor 9 Michelin sterren, een eerbetoon aan hun meester. Jong en opkomend patissier Marieke Harkema nam de zoetigheden voor haar rekening.

Schermafbeelding 2016-03-20 om 11.08.47

Line-up voor het toetje van Marieke Harkema

Sfeer, gevoel en smaak

Studenten van de Maastricht Academy of Fine Arts and Design toverden de Augustijnenkerk, Rebelle, om tot pracht decor. In het midden centraal de keuken waar de koks elkaar afwisselen om hun gerechten te serveren. Een groot scherm laat in detail zien met hoeveel liefde de gerechten tot stand komen, zoals krokante waddengarnaal, zeeuwse oester met zee-egel en ganzenlever met noordzeekraal. De wijnen die bij de gerechten worden geschonken zijn subliem. Korte opnames waarin de chefs de keuzes voor voor- en hoofgerecht toelichten. Af en toe een noot van zang. Niets teveel, alles in balans. Aan tafel gezelligheid.

Gerelateerde artikelen

Schermafbeelding 2016-03-20 om 11.11.16

Die aankleding hebben studenten van MAFAD goed gedaan

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *