Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Tips voor een geslaagde barbecue

Tips voor een geslaagde barbecue
Artikel begint onder de advertentie

Niets gezelliger (en lekkerder) dan het houden van een barbecue tijdens de zomer! Hoe fijn een barbecue ook kan zijn, er kan ook heel wat mislopen. Wil jij er zeker van zijn dat je een echt geslaagde barbecue zal organiseren? Hou dan zeker rekening met de onderstaande tips!

Welke barbecue is voor jou het interessantst?

Ben je van plan om een barbecue te houden, maar moet je nog een bbq kopen? Dan zal je allereerst een keuze moeten maken uit de verschillende soorten barbecues die op de markt zijn terug te vinden. Er wordt op dit vlak een onderscheid gemaakt tussen deze opties:

 1. Een houtskool barbecue;
 2. Een Kamado barbecue;
 3. Een tafel barbecue;
 4. Een gas barbecue;
 5. Een smoker barbecue;

Van welke van deze verschillende opties jij uiteindelijk gebruik gaat maken is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maar ook van de hoeveelheid aan plaats waarover je beschikt. Een houtskool bbq is de meest traditionele barbecue, maar neemt een behoorlijke hoeveelheid ruimte in beslag. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een exemplaar op gas. Wil jij graag een barbecue houden op een appartement of heb je een huis zonder tuin? Dan is het wellicht de beste keuze om te kiezen voor een tafel barbecue. In ieder geval, voordat je een bepaald type barbecue koopt is het altijd belangrijk om even de verschillende beschikbare opties op de markt met elkaar te vergelijken.

Geen plek voor een grote barbecue? Geen probleem, een tafel barbecue is net zo leuk!

Enkele essentiële tips voor jouw barbecue

Heb je een interessante barbecue gevonden die perfect weet te voldoen aan jouw verwachtingen? In dat geval zal je er natuurlijk ook voor willen zorgen dat je barbecue zonder tegenslagen verloopt. Op dit vlak is het de moeite waard om rekening te houden met de tips die we hieronder even voor jou op een rijtje hebben geplaatst.

1.) Gun het vlees een beetje rust

Wat veel mensen niet weten is dat de kerntemperatuur waar het vlees over beschikt nog enkele graden stijgt nadat ze van de barbecue af is gehaald. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om het vlees nog even wat extra rust te gunnen voordat je het gaat snijden. Op deze manier is het voor de sappen mogelijk om zich gelijkmatig terug te verspreiden.

Het is belangrijk om het vlees wat rust te gunnen voordat je het gaat snijden.

2.) Kies voor een typische, old school barbecue

Wil je graag een op en top traditionele barbecue houden? Maak dan voor het aansteken van de barbecue niet alleen gebruik van houtskool, maar ook van enkele aanmaakblokjes. Plaats deze blokjes op het onderste rooster om je barbecue niet alleen sneller, maar ook zonder rook aan te maken.

Een geslaagde barbecue op de traditionele manier? Gebruik dan niet alleen houtskool, maar ook enkele aanmaakblokjes.

3.) Hou rekening met de hoeveelheid zuurstof in de barbecue

Door middel van de aanwezige luchtschuiven is het mogelijk om te bepalen hoeveel zuurstof er in de barbecue terecht komt. Op dit vlak is het interessant om te weten dat hoe minder zuurstof er in de barbecue terecht komt, des te zachter de barbecue zal bakken. Let op, draai het rooster niet volledig dicht, want dan doof je uiteraard het vuur!

Luchtschuiven bepalen de hoeveelheid zuurstof die in je barbecue terecht komt.

4.) Sluit de deksel van je barbecue!

Beschikt je barbecue over een deksel? In dat geval is het aan te raden om de deksel op de barbecue te plaatsen. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de lucht gaat circuleren waardoor de barbecue eigenlijk gaat werken als een oven. De warmte zal dan ook op een veel gelijkmatigere manier worden verdeeld.

Sluit de deksel van je barbecue zodat de warmte op een gelijkmatigere manier wordt verdeeld.

5.) Maak gebruik van de juiste tools

Voor een geslaagde barbecue maak je gebruik van de juiste tools. Draai je vlees daarom om met een vleestang en niet met een vork. Dit voorkomt dat je gaatjes prikt in het vlees, waardoor de sappen eruit zullen lopen en het vlees droger zal worden. Daar wordt niemand gelukkig van.

Geslaagde barbecue door het draaien van je vlees met een vleestang.

6.) Keer het eten niet te snel om

Als laatste tip: keer het vlees en/of vis die je op de barbecue legt niet te snel om, het kan dan nog aan het rooster vastplakken. Als je een paar minuten wacht laat dit vanzelf los.

Hebben jullie nog andere tips voor een geslaagde barbecue? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *