Maastricht magazine >
food-drinks-hotelsfood-and-drinks

Zelf frietjes maken? Zo doe je dat!

Zelf frietjes maken? Zo doe je dat!
Artikel begint onder de advertentie

Frietjes, we eten ze bijna allemaal weleens. De laatste jaren voornamelijk vanuit de Airfryer, maar dit smaakt lang nog niet altijd zo lekker als dat je gewend was vanuit de gewone frietpan. De ene keer zijn de frietjes te slap en de andere keer zijn ze juist weer té krokant ondanks dat je doet wat er op de verpakking staat. Er lijkt geen middenweg te zijn. Wil je echt goede friet eten met veel smaak? Probeer ze dan eens zelf te maken. Hierna wil je niet anders meer! In deze blog geef ik jullie graag het recept van verse friet, voor zowel de Airfryer als de frituurpan.

Welke aardappelen heb ik nodig?

Allereerst heb je natuurlijk aardappelen nodig, want zonder aardappelen geen friet. Echter zijn niet alle aardappelen even geschikt om frietjes van te maken. De meest gebruikte aardappelen voor friet zijn de aardappelrassen Agria en Bintje, maar je kunt ook gewoon een zak kruimige aardappelen uit de supermarkt gebruiken.

Je zou misschien verwachten dat vastkokende aardappelen beter zouden zijn, maar niets is minder waar. Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel, waardoor de frietjes slap worden als je ze gaat bakken. Een slappe hap willen we uiteraard niet hebben! Kruimige aardappelen bevatten daarin tegen meer zetmeel waardoor deze wel geschikt zijn.

Enkele tips voor we beginnen..

Hou je van kreukelfriet dan zijn er speciale messen te verkrijgen waarmee je de aardappelen kunt snijden zodat het kreukelfrieten worden. Eet je vaker friet en kan het voor jou allemaal wel wat sneller in de voorbereidingen? Dan is onder andere bij HorecaRama een frietsnijder te koop, zo tover je elke aardappel direct om in een aantal perfect gesneden frietjes.

Voorbereidingen

Heb je de aardappelen dan kun je beginnen met schillen. Schil de aardappelen en snijd deze over de lengte in schijven. Van deze schijven snijd je frietjes van ongeveer 1,5 centimeter dik. Stop de gesneden frietjes in een pan met koud water en laat ze hier ongeveer een halfuur in liggen of spoel ze om tot het water helder blijft. Dit is om de zetmeel aan de buitenkant van de friet te verwijderen, anders gaat dit verbranden als je ze gaat bakken en kunnen er schadelijke stoffen ontstaan.

Vanaf hier scheiden de wegen van de frietjes voor de Airfryer en de frituurpan:

In de Airfryer

Stop de friet zonder olie in de Airfryermand en pof ze halfgaar in 10 minuten op 120 graden. Haal de friet uit de mand en meng het samen met ongeveer 1 eetlepel arachideolie in een kom. Let op dat je niet teveel olie gebruikt anders worden ze zompig. Wil je een smaakje aan je friet geven dan kun je ook kiezen voor een andere olie, zoals knoflookolie of een kruidenolie. Je kunt bij deze stap eventueel ook al zout toevoegen aan de friet.

Stop de friet terug in de Airfryer en bak ze in 22 minuten lekker krokant op 180 graden. Schud tussendoor een paar keer het mandje, zodat de warmte goed verdeeld kan worden en de frietjes gelijkmatig gaar worden.

In de frituurpan

Droog de friet met een theedoek of keukenpapier. Verwarm de frituur voor op 150 graden en bak de friet hier in voor 5 minuten. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.

Vervolgens verwarm je de frituurpan op 190 graden en bak je de friet mooi bruin in 4 minuten. Lek de friet nogmaals uit en strooi er zout op naar wens.

Nog een laatste tip: je kunt de schil van de aardappelen er ook op laten zitten. Spoel in dat geval de aardappelen wel eerst goed af. Bakken jullie weleens zelf frietjes of willen jullie dit doen na het lezen van deze blog?

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *