Maastricht magazine >
lifestyletip

4 Tips: Hoe houd je je interieur netjes?

4 Tips: Hoe houd je je interieur netjes?
Artikel begint onder de advertentie

Je richt het interieur graag stijlvol in en laat jouw smaak spreken in huis, maar spullen en vuil willen zich nog wel eens snel opstapelen. Voor je het weet wordt het een rommeltje, en dat is zonde! Hoe houd je het interieur netjes? Met deze vier schoonmaaktips blijft je huis opgeruimd en komt jouw interieur weer helemaal tot bloei. 

Tip 1: een goede schoonmaakroutine

Een goede planning doet wonderen. Dat geldt niet alleen voor werk, maar ook in huis! Daar zijn meerdere redenen voor: het overzicht geeft rust, met een vaste routine wen je makkelijker en doordat je de klus niet uit blijft stellen ben je sneller klaar.

Er zijn dus genoeg redenen om een schoonmaakroutine te ontwikkelen, maar hoe maak je die? Kijk eerst naar wat er allemaal moet gebeuren in huis en hoeveel tijd dat ongeveer kost. Plan dit in het begin wat ruimer in. Zo kom je niet in de knel als het schoonmaakklusje toch wat langer duurt dan je verwachtte.

Bedenk ook hoe vaak je een bepaalde klus wilt uitvoeren. Stofzuigen doe je misschien wel elke dag, terwijl de badkamer schoonmaken of het beddengoed verwisselen niet dagelijks hoeft. Heb je het allemaal op een rijtje? Dan kan het inplannen beginnen. Gebruik een whiteboard, een flink vel papier of een app om je schoonmaakplanning concreet te maken.

Maak een weekoverzicht en schrijf per dag op welke schoonmaakklus(sen) je doet. Kies hier ook een tijdstip bij, als jouw schema dat toelaat. Een extra tip: doe schoonmaakwerk zo veel mogelijk in de ochtend. Het is een productieve start van de dag en het geeft voldoening om je to-do list snel af te kunnen strepen. 

Tip 2: zorg voor voldoende opbergruimte

Het is eigenlijk best logisch: hoe minder opbergruimte je hebt, des te meer spullen er in het zicht liggen. Als dat zich opstapelt oogt het al snel chaotisch. Gelukkig werkt het ook andersom, want hoe meer opbergruimte je hebt, des te meer spullen je netjes achter een deurtje of in een lade plaatst. 

Slimme opbergruimte

Om meer opbergruimte te creëren kun je een leuk, nieuw kastje aanschaffen, maar misschien heb je daar weinig plek voor of vind je dat er ook weer druk uitzien. Er zijn ook slimme manieren opbergruimtes die bijna verstopt zitten. Zo heb je bankstellen die je kan openklappen, bedframes met lades en meer verstopte opbergruimtes.

Handige verdelers

Je benut de opbergruimte die je al hebt nóg beter met verdelers! Vooral kleinere, losse spullen krijgen zo makkelijker een overzichtelijk plekje in huis. Denk bijvoorbeeld aan ladeverdelers en hangende verdelers voor in de kledingkast. Wist je al dat bestekbakken heel handig zijn om een gewone la om te toveren tot een efficiënte make-up opberglade?

Tip 3: de juiste schoonmaaktools 

De juiste hulpmiddelen maken het schoonmaken nog makkelijker. Dat is fijn, want je bent sneller klaar en het kost je minder werk! De basics zoals een stofzuiger hebben we allemaal wel, maar ook dan zijn er nog een heleboel opties die wellicht beter passen bij jouw interieur.

De beste producten voor jouw vloer

De beste schoonmaakmethode -en dus ook het beste hulpmiddel- hangt sterk af van de soort vloer die je hebt liggen. Een gladde, stenen vloer is eigenlijk het makkelijkst: die kun je zowel dweilen als stofzuigen. Een vloer van laminaat kun je ook dweilen, maar let er dan wel op dat je weinig water gebruikt en achterlaat. Hout is een levend materiaal en vocht trekt in.

Dweilen hoef je trouwens niet per se met de hand te doen, want er zijn ook vloerreinigers! Deze elektrische dweilen maken het schoonmaken een stuk makkelijker. Heb je een zachte vloer, zoals tapijt, dan is dweilen geen optie. Bij vlekken moet je het tapijt reinigen en je bent voor dagelijks onderhoud aangewezen op de stofzuiger. 

Kies bij je stofzuiger het juiste opzetstuk en voldoende zuigkracht. Een hoogpolig kleed of tapijt heeft namelijk meer zuigkracht nodig dan een laagpolige variant! Om een hoogpolig kleed nog efficiënter te stofzuigen komt een turbo mondstuk van pas. Heb je een houten vloer of parket? Een parketmondstuk voorkomt dan krassen op de vloer. 

Heb je een trouwe viervoeter?

Hoe schattig je huisdier ook is; dierenharen verspreiden zich sneller dan het licht. Het is één van de nadelen van een lief dier in huis, maar ook daar zijn slimme oplossingen voor. Je verwijdert dierenharen het makkelijkst met een steelstofzuiger. Paarshuis heeft de beste steelstofzuigers op een rijtje gezet! Deze stofzuigers hebben goede zuigkracht én vaak extra mondstukken dat dierenharen extra makkelijk oppakken!

Tip 4: ga voor minimalisme

Je hoeft niet op Marie Kondo niveau enorme hoeveelheden spullen weg te gooien, maar er zit zeker wat in het advies om te minimaliseren. Het idee is vrij simpel: hoe minder spullen je hebt, des te minder er op valt te ruimen! Het is met minder spullen ook nog eens makkelijker om jouw interieurstijl naar voren te laten komen.

Ten slotte geeft een minimalistische stijl meer rust. Loop je de kamer binnen, dan loop je niet tegen een zee van producten aan, maar heb je een strakke inrichting. Verwar minimalisme niet met een kille ruimte: met een paar statement items maak je er een sfeervol en rustig geheel van. Ideaal, toch?

Conclusie: hoe houd je je interieur netjes?

Met een goede planning, genoeg opbergruimte en geschikte hulpmiddelen kom je al gauw in een fijne routine. Je houdt het huis zo een stuk makkelijk netjes, en dat is wel zo fijn. Je kan nu aan de slag om te genieten van een stralend interieur!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *