Maastricht magazine >

 
lifestyletip

5G: de nieuwe generatie mobiel internet

5G: de nieuwe generatie mobiel internet

We leven in een wereld waarin we met z’n allen veel vaker onderweg zijn dan vroeger. Dit heeft er uiteraard voor gezorgd dat we ook nood hebben aan bijzonder snel internet. Met 4G konden we al rekenen op een snelle internetverbinding onderweg, maar die tijd ligt langzaam maar zeker in het verleden. Nu is er namelijk een nieuwe technologie op de markt genaamd 5G. Wat is 5G internet nu echter precies en wat kunnen we van deze gloednieuwe technologie verwachten? Je ontdekt het doormiddel van de informatie in dit blogartikel!

Wat is 5G precies?

5G staat eigenlijk voor de vijfde generatie mobiel internet. De belangrijkste eigenschap waarover ze beschikt is de extreem hoge snelheid die mogelijk wordt gemaakt. Dit betekent in de praktijk dat 5G niet alleen veel sneller is in vergelijking met 4G, daarnaast kan ze ook nog eens aanzienlijk meer data versturen. Nog een voordeel is terug te vinden in de unieke stabiliteit van de technologie en het feit dat ze veel minder belastend zou zijn voor de accu van je smartphone of tablet. Al deze verschillende voordelen zorgen er voor dat de toepassingen waar je op kan rekenen aanzienlijk uitgebreider worden. Enkele voorbeelden op dit vlak zijn:

  • De technologie kan worden ingezet voor zelfrijdende tractoren;
  • Landbouwgewassen kunnen gecontroleerd worden met behulp van sensoren;
  • Artsen kunnen vanaf afstand een patiĆ«nt beoordelen, bijvoorbeeld in een ambulance;

Bovenstaande voordelen zijn natuurlijk ontzettend interessant, maar er is meer. De bijzonder hoge snelheden die gerealiseerd kunnen worden met 5G zorgen er namelijk voor dat deze vorm van mobiel internet een serieuze vervanger kan worden voor het vaste internet waar we thuis gebruik van maken. Dit zou dan ook kunnen betekenen dat met name glasvezel en DSL verbindingen in de toekomst overbodig kunnen worden. Daarnaast moet 5G het eveneens mogelijk maken om internet te voorzien aan mensen die werkzaam zijn in een buitengebied zonder dat er daarvoor kabels moeten worden getrokken.

Ook thuis veel voordelen van 5G internet

De snelheid van 5G vergeleken met de snelheid van 4G

Er zijn al verschillende testen uitgevoerd die moesten aantonen welke snelheden er precies gerealiseerd kunnen worden met een 5G netwerk. Testen van onder meer Samsung hebben aangetoond dat het 5G-netwerk de potentie heeft om snelheden tot wel 1,25 Gbit per seconde te behandelen. Dit is honderden keren sneller in vergelijking met 4G. Bij deze technologie bedroeg de maximale snelheid namelijk slechts 150 Mbit. Voor 4G+ lag die maximale snelheid op 225 Mbit.

5G internet is honderden keren sneller dan 4G internet

Veiling van belangrijke frequentie begin 2022

Bij draadloze communicatie wordt er in de praktijk steevast gebruik gemaakt van bepaalde frequenties. Er werden inmiddels door de overheid drie verschillende frequentiebanden aangewezen waar het 5G netwerk op kan draaien. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • De 700 MHz band;
  • De 3,5 GHz band;
  • De 26 GHz frequentieband;

Voor de uitrol van de voor 5G erg belangrijke 3,5 GHz-band is het wachten tot het begin van het jaar 2022. Dan zal deze frequentieband immers geveild worden. Opmerkelijk, op moment van schrijven zijn het nog de afluisterschotels van de geheime diensten in Burum welke van deze frequentieband gebruikmaken. Deze zouden echter verplaatst worden.

5G internet zendmasten

Hoe ver zijn providers al met 5G?

Tot slot is het ook de moeite waard om even te kijken naar hoe ver de Nederlandse providers op dit moment zijn voor wat de implementatie van 5G betreft. Voor T-Mobile geldt bijvoorbeeld dat ze volop bezig is om haar netwerk om te bouwen als onderdeel van de integratie van Tele2. Tijdens deze verbouwing wordt er meteen ook voor gezorgd dat het netwerk geschikt is voor 5G. T-Mobile zal wellicht de eerste provider zijn die er in zal slagen om op landelijk niveau 5G aan te bieden aan haar klanten. De provider beschikt dan ook over de mogelijkheid om 5G meteen na aankoop van de frequentie in te schakelen of te ondersteunen. Den Haag zou de eerste stad zijn waarin dit zal gebeuren.

Het 5G ready abonnement werd door T-Mobile op de markt geĆÆntroduceerd vanaf februari 2020. De tweede provider die 5G ready abonnementen in haar assortiment heeft opgenomen is Vodafone. Deze abonnementen verschenen op de markt in maart van 2020. KPN werkt achter de schermen ijverig aan het uitrollen van haar 5G-netwerk. Deze dient in ieder geval aangezet te kunnen worden voor het einde van het jaar 2021. KPN heeft tot dusver nog geen verdere details vrijgegeven.

Providers zijn al bezig met het 5G netwerk uit te rollen

Hoewel snel mobiel internet heel fijn is, kan het zo zijn dat je hierdoor nog sneller naar je telefoon zal grijpen. Wellicht dat deze tips om je telefoon gebruik te verminderen dan nog goed van pas zullen komen!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *