Maastricht magazine >

 
lifestyletip

De Apple iPhone SE: wel of niet kopen?

De Apple iPhone SE: wel of niet kopen?

De Apple iPhone is sinds jaar en dag één van de populairste smartphones op de markt. Heel wat mensen zweren dan ook niet alleen bij deze toestellen, maar ook bij het mobiele iOS besturingssysteem. Toch geldt voor veel mensen dat er ook één nadeel is verbonden aan de populaire smartphone van Apple die niet geheel onbelangrijk is. Het gaat hierbij dan uiteraard om het prijskaartje dat er doorgaans aan verbonden is.

Om ook deze doelgroep niet in de kou te laten staan heeft Apple besloten om de iPhone SE op de markt los te laten. Een smartphone die de bekende kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van Apple en het iOS besturingssysteem bevat, maar dan wel tegen een fractie van de prijs die je normaal zou moeten betalen. Wil jij graag de iPhone SE kopen? En ben je benieuwd naar wat dit toestel voor jou in petto heeft? Je komt het allemaal (en nog veel meer) te weten in deze blog!

Kennismaking met de Apple iPhone SE (2020)

De Apple iPhone SE werd voor het eerst op de markt geïntroduceerd in het jaar 2016. Tot op de dag van vandaag kent ze een aantal trouwe fans. Dat zal ook niet verbazen, want het toestel heeft de bekende Apple-kwaliteit tegen een opvallend toegankelijk prijskaartje. Anno 2020 lanceert Apple een nieuwe iPhone SE versie die weer helemaal up-to-date is gemaakt. Zo bevat dit toestel de nieuwe Apple A13 Bionic-ship die eerder ook al was terug te vinden in de iPhone 11-reeks. Daarnaast is het toestel voorzien van extra werkgeheugen en werd de software achter de camera op de schop gegooid. Tot slot is men er ook in geslaagd om de oplaadsnelheid van het toestel naar een iets hoger niveau te tillen.

Vergelijkbaar design met de iPhone 8

Laten we in eerste instantie even kijken naar het design waar de iPhone SE over beschikt. Het design is vergelijkbaar met die van het iPhone 8 toestel. Dit brengt een aantal voor-, maar ook nadelen met zich mee. Voor veel mensen wordt hierdoor namelijk de indruk gecreëerd dat de smartphone er iets verouderd uitziet. Dit heeft grotendeels te maken met de behoorlijk grote banden die zowel bovenaan als onderaan het toestel zijn terug te vinden. Dit is eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd.

Aan de andere kant leunt het design van de iPhone SE zeer nauw aan bij het topsegment. Dit betekent dat je niet alleen de beschikking krijgt over een prachtig afgewerkt toestel, daarnaast is ze ook nog eens vervaardigd uit zeer mooie, kwalitatieve materialen en is ze waterbestendig. Zijn de grote randen van dit toestel voor jou dus geen doorn in het oog? Dan is het design voor jou eigenlijk geen nadeel. Bovendien zal het voor veel mensen extra fijn zijn om weer gebruik te kunnen maken van de vertrouwde homeknop met Touch ID!

Een iets verouderde schermkwaliteit

Eén van de vaakst gehoorde nadelen van de iPhone SE is wellicht de schermkwaliteit. Dit toestel is uitgerust met een 4,7-inch Retina-scherm waarmee een resolutie wordt gerealiseerd van 750 x 1334 pixels. Dit is net wat beter dan HD+ kwaliteit. In eerste instantie is dat uiteraard gewoon voldoende, maar vandaag de dag kun je toch wel wat meer van je smartphone verwachten. Het scherm van de iPhone SE is dan ook beduidend minder scherp in vergelijking met andere smartphones die binnen deze klasse vallen.

Eén van de snelste mobiele processoren van het moment

De iets mindere schermkwaliteit van de Apple iPhone SE vergeet je echter waarschijnlijk al snel wanneer je merkt wat er allemaal onder de motorkap van de iPhone SE zit. Zo draait het systeem bijvoorbeeld op een A13 Bionic-chip. Dit is op het moment van schrijven één van de snelste mobiele processoren die er op de markt zijn terug te vinden. Dit zorgt er voor dat je met de iPhone SE alle hedendaagse apps die zijn ontwikkeld voor het iOS besturingssysteem moeiteloos zal kunnen draaien.

De 1821 mAh batterij, een dubbeltje op z’n kant

Voor het merendeel van de smartphone-gebruikers spreekt het voor zich dat de batterij waar gebruik van wordt gemaakt ongelofelijk belangrijk is. In de Apple iPhone SE steekt een 1821 mAh batterij. Ondanks haar wat beperktere capaciteit lijkt het iOS besturingssysteem er goed mee om te gaan. Ook bij intensief gebruik is het doorgaans zonder problemen mogelijk om de hele dag door gebruik te maken van je smartphone. Ondanks het feit dat de batterij dus in principe wel levert wat er van wordt verwacht, is het toch zeker niet één van de sterkste troeven van dit toestel.

Dit laatste geldt eigenlijk ook voor de laadfunctie waar deze budget-smartphone van Apple over beschikt. Wel is het zo dat de laadfunctie ook draadloos opladen ondersteunt. De laadsnelheid hinkt echter een klein beetje achterop. Met de kabel is het toestel bijvoorbeeld slechts op te laden met maximaal 18W. Draadloos gebeurt dat op 7,5W. De kabel die meegeleverd wordt met de iPhone SE beschikt zelfs over een laadsnelheid van amper 5W. Dit zorgt er voor dat je in de praktijk toch rekening moet houden met een oplaadtijd van zo’n 2 uur.

Hoe zit het met de camera van de iPhone SE?

Was het vroeger eerder bijzaak, is de camera waar een mobiel toestel mee is uitgerust tegenwoordig voor heel wat gebruikers ongelofelijk belangrijk. Achterop de iPhone SE is één lens terug te vinden met een 12-megapixelsensor. Dit zorgt er voor dat je bij deze Apple iPhone niet kunt rekenen op de aanwezigheid van een zoom- of groothoekcamera. Dat is een beetje een gemiste kans, maar wordt uiteraard gerechtvaardigd door de beperkte aankoopprijs. De foto’s die genomen kunnen worden met dit toestel zijn in nagenoeg in alle omstandigheden gewoon ruim voldoende. De camera realiseert een goede dynamische range en kenmerkt zich door de aanwezigheid van mooie kleuren en veel details. Dit geldt overigens niet alleen voor de foto’s, maar ook voor de video’s die je met deze camera maakt. Video’s kunnen worden gemaakt in maximaal 4K-resolutie met 60 fps.

Conclusie; is de Apple iPhone SE het kopen waard of niet?

De iPhone SE levert eigenlijk precies wat je kan verwachten voor de prijs die je betaalt. Voor de voordeligste versie van de iPhone SE tel je een bedrag neer van 489 euro. Dit is qua prijs vergelijkbaar met de iPhone 8 en dan is de keuze wel snel gemaakt. Met de iPhone SE lever je op verschillende vlakken een beetje in, vooral voor wat de schermkwaliteit betreft, maar daar staat tegenover dat je wel kunt rekenen op een veel toegankelijker prijskaartje. Qua prijs-kwaliteitverhouding is dit dan ook een meer dan prima toestel die het overwegen zeker waard is. Ben jij echter iemand die altijd wilt kunnen rekenen op de meest optimale specificaties? Dan is de iPhone SE voor jou waarschijnlijk niet de beste keuze.

Ben je na deze blog overtuigd om de iPhone SE te kopen, vergeet dan niet om ook een hoesje aan te schaffen om je telefoon te beschermen. Eerder schreven wij al een blog met de verschillende soorten telefoonhoesjes waar je uit kunt kiezen.

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *