Maastricht magazine >
lifestyle

De duurste horloges ter wereld

De duurste horloges ter wereld
Artikel begint onder de advertentie

Zwitserland produceert de duurste horloges ter wereld. We hebben verschillende uurwerken uit de huidige collecties van de merken (exclusief setstukken) geselecteerd als een van de duurste op de markt. Uitzonderlijke stukken die een combinatie zijn van geavanceerde technologie en voorouderlijke kennis. Als vlaggenschip van het land en derde grootste exportsector wordt de Zwitserse horloge-industrie internationaal erkend voor de uitmuntendheid van haar producten.

Toch vertegenwoordigt de Zwitserse productie slechts 2% van de wereldmarkt qua aantal stuks. Het is daarentegen goed voor 53% in termen van waarde. In 2011 exporteerde Zwitserland horlogeproducten, houten horloges, et cetera ter waarde van 19,3 miljard frank. Met andere woorden, 95% van de horloges die wereldwijd voor meer dan 1.000 frank worden verkocht, zijn gestempeld als “Made in Switzerland”. Het is echter goed om te weten dat deze statistieken zijn gebaseerd op fabrieksprijzen. Gezien de hoge marges is de reële waarde van deze markt aanzienlijk hoger.

Geen wonder dus dat Zwitserland de duurste uurwerken ter wereld produceert! Maar wat maakt ze zo duur? Om eerlijk te zijn zijn er geen regels, omdat het product zo complex is en de criteria zo subjectief. Onder kenners wordt vaak gezegd dat de werkelijke waarde van een horloge niet zozeer het bedrag is dat in de etalage staat, maar het bedrag dat kan worden verkregen door het door te verkopen. En in dit spel zijn de horloges die de meeste waarde hebben niet per se de horloges die het duurst zijn op het moment van de eerste aankoop. Tegenwoordig zijn natuurlijke monturen, zoals houten horloges, een trend.

Naast dit handelsaspect vereist het ontwikkelen en volledig realiseren van een mechanische beweging op hoog niveau vaardigheden, tijd en middelen, zodat maar weinig huizen het uiteindelijk kunnen claimen. Bij deze fabrikanten wrijft de voorouderlijke kennis vaak over de schouders met de meest geavanceerde technologieën. Door computer gestuurde machines worden de onderdelen, waaronder de tandwielen gefreesd. Hierna worden deze gepolijst met een perenhouten wiel. Het laser bewerken wordt gevolgd door het graveren met de hand.

Lange jaren van onderzoek en ontwikkeling, die vaak gepaard gaan met het indienen van meerdere beschermingsrechten, zijn nodig voor elk nieuw product. Want als we geloven dat het maken van horloges wordt getint met immobiliteit en stagnatie – vertelt een horloge dan niet de tijd op dezelfde manier als het eeuwenlang heeft gedaan? – In werkelijkheid is het een kunst die gepaard gaat met een wetenschap waarvan de dynamiek en de vernieuwingen blijven verbazen.

De hier gepresenteerde stukken zijn allemaal opgenomen in de huidige catalogus van de fabrikant. Er is niet gekozen voor unieke modellen en ook niet voor vaste versies. Ze vormen het klassieke aanbod in het zeer hoogwaardige segment. Natuurlijk kunnen de betrokken hoeveelheden voor deze uitzonderlijke horloges, vaak genummerd en altijd beperkt, worden geteld in een paar eenheden. Een korte rondleiding door de hoge sferen van de Zwitserse horloge-industrie, een reis die je snel de tijd doet vergeten dat de prijs van een horloge alleen werd gemeten aan het gewicht van de gouden kast.

Er is dus heel wat geld gemoeid met dit type horloges, zoals Betway uitlegt.

De Hublot – Big Bang

De Hublot – Big Bang kost ongeveer 5 miljoen dollar. Bekleed met edelstenen is dit unieke stuk het duurste dat dit jaar wordt gepresenteerd. Hublot maakte eerst een tekening voordat hij de meest geschikte stenen koos. Er was een jaar nodig om de grootste juweeltjes te vinden. Ze moesten dan één voor één worden geplaatst. Voor sommigen van hen deed Hublot een beroep op een New Yorkse meester-kleermaker met een carrière van 40 jaar, die hen alleen herwerkte zodat ze dezelfde “handtekening” zouden krijgen. Veertien maanden werk ging in de creatie van dit uitzonderlijke stuk: 1282 diamanten, meer dan 100 karaats diamanten, 6 vierkante smaragdgeslepen stenen met een gewicht van meer dan 3 karaats per stuk. Geconfronteerd met deze vloed aan edelstenen zijn de mechanische eigenschappen van het horloge van weinig belang.

Ulysse Nardin – Gengis Khan

De Ulysse Nardin – Gengis Khan kost ongeveer 660.000 euro. Een subtiele alliantie van kunstberoepen en fijne horloges. Kunst eerst: de wijzerplaat is gemaakt van avontuurlijk glas. Glitterd met metalen kristallen toegevoegd aan de fusie, wordt het nu gemaakt door slechts een handvol ambachtslieden die nog steeds het geheim houden. Op deze wijzerplaat zijn vier jaquemarts in witgoud gegraveerd. Zij vertegenwoordigen Genghis Khan en zijn krijgers, genoemd naar de Mongoolse veroveraar die in de 12e eeuw een immens rijk stichtte. Ze komen tot leven op de klank van de Westminster-beiaard van dit minutieuze repeteerhorloge. Op verzoek is het inderdaad mogelijk om de tijd te horen worden geslagen door vier stempels – niet twee zoals gewoonlijk. Tot slot is dit uurwerk voorzien van een tourbillon, zichtbaar door een opening in de wijzerplaat op 6 uur. Beperkte oplage van 30 stuks.

F. P. Journe – Sonnerie Souveraine Grande Sonnerie

Voor de F. P. Journe – Sonnerie Souveraine Grande Sonnerie moet u ongeveer 600.000 Euro neertellen. Zes jaar werk en tien patenten: dat is wat er nodig was om dit uurwerk te ontwikkelen. De moeilijkheid ligt in het correct beheren van de beschikbare energie, die noodzakelijkerwijs beperkt is, voor enerzijds de goede werking van de weergave van uren, minuten en seconden, en anderzijds voor de correcte werking van het slagmechanisme. Dit stuk is in feite uitgerust met een groot slagmechanisme, een klein slagmechanisme en een minieme repeater. De eerste slaat automatisch de uren en kwartieren in; de tweede slaat alleen de kwartieren in zonder de tijd te herhalen; de derde wordt op verzoek geactiveerd voor een indicatie tot op de dichtstbijzijnde minuut. Heel dit mechanisme wordt aangedreven door één enkel vat.

“Tijd is geld” zegt het bekende mechanisme Uit de cijfers blijkt dat de Rolex Cosmograph Daytona, met een straatlengte voorsprong, de investering is met de hoogste waardering: de afgelopen jaren steeg dit uurwerk in waarde met 251 procent en ook voor 2030 wordt een hoge verkoopprijs voorspeld.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *