Maastricht magazine >
lifestyletip

De oplossing tegen kalk in je water

De oplossing tegen kalk in je water
Artikel begint onder de advertentie

Herken je dat, allemaal kalkaanslag om en op je kranen wat je maar niet weg krijgt? Dit komt door het kalk wat in ons leidingwater zit. Er zijn waterbedrijven die zeggen dat zij zacht water geven, maar is dat water ook echt ‘zacht’?

Hard en zacht water

De een heeft meer last van kalkaanslag dan de ander. Dit komt onder andere door het verschil in de hardheid van het water. Er zijn waterbedrijven die aangeven dat het water dat zij geven zacht is en dus weinig kalk bevat, maar ook in dit water zit nog steeds een bepaalde hoeveelheid kalk wat voor de wel bekende kalkaanslag zorgt. Echter hoe harder het water is, hoe meer calcium en magnesium, oftewel kalk, er in zit.

Het meeste drinkwater in ons land komt uit onze eigen bodem, waar veel kalklagen in zitten. Om deze reden bevat het water dan ook kalk. Waterbedrijven nemen al maatregelen om het meeste er uit te krijgen, maar dit lukt hen maar tot maximaal 50%. Hierdoor blijft er alsnog veel kalk in je leidingwater over.

De oplossing: een waterontharder

Buiten dat het water uit je kraan wellicht wat vreemd smaakt, wordt je gek van de kalkaanslag. Bij ons thuis was dit ook het geval, totdat wij de Amfa4000 waterontharder installeerde. Het apparaat is compact en bevestig je heel makkelijk op je waterleiding doormiddel van een tiewrap. Het liefst direct voor of na je watermeter.

Door het magnetische veld in dit apparaat krijgen de calcium en magnesium geen kans om te kristalliseren, waardoor het kalk oplost in het water en zich niet gaat hechten. Het resultaat: lekker drinkwater en geen kalkaanslag meer! Ook voor je huishoudelijke apparaten, zoals het koffiezetapparaat waar het water in gaat, is dit veel beter.

Mijn ervaring met de waterontharder

Wij hebben de waterontharder inmiddels een aantal weken geleden gemonteerd en we merken echt het verschil. Eerder schreven we al eens een blog over comfortabel wonen, maar dit hoort daar ook zeker bij! Wij hadden onwijs veel kalkaanslag rondom de kranen en inmiddels is dat bijna helemaal weg!

Er zit nog een kleine rand om de kraan heen, maar dit is volgens mij enkel nog oude, hardnekkige kalkaanslag wat wij nog niet weg hebben kunnen krijgen met schoonmaken. Proberen wij dit te boenen, komt het namelijk al binnen een minuut weer tevoorschijn. Mocht iemand hier nog de gouden tip voor hebben horen wij die dus graag, zodat ook het laatste restje kalkaanslag kan verdwijnen.

Waar er eerst grote witte kringen en vlekken kalkaanslag op onze aanrechtblad zaten, is dit de minimale aanslag die er nu nog zit. Enkel nog een hele kleine kring rondom de kranen.

Verder vond ik het water bij ons thuis uit de kraan ook niet lekker. Wij zijn hier twee jaar geleden naar toe verhuist vanuit een andere provincie en ik begreep eerst niet waarom ik het water zo vies vond smaken. Totdat ik merkte dat dit ook op mijn werk hier in de buurt was en een nieuwe collega hetzelfde probleem opmerkte. Nu, dankzij deze ontharder, zit er ook geen vreemd smaakje meer aan het water uit de kraan. Ik merk dat ik gelijk al weer meer water begin te drinken thuis, wat ik een lange tijd toch liever niet meer deed vanwege de vreemde smaak.

Wil jij ook schoon leidingwater? Deze waterontharder kost je normaal gesproken €299, maar je kunt hem nu kopen voor een aanbiedingsprijs van €149,00. Dit klinkt wellicht nog steeds als veel geld, maar het is het zeker waard! Het is namelijk een eenmalige investering en je hebt er verder ook geen service- en onderhoudskosten aan. Wat je er voor terug krijgt: water zonder kalk, waardoor je geen kalkaanslag meer krijgt en het water ook lekkerder smaakt.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie onder deze blog! En als je de gouden tip hebt voor het schoonmaken van het laatste restje kalk, dan horen wij die natuurlijk ook graag!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *