Maastricht magazine >

 
lifestyleinterieur

DIY: Keuken make-over

DIY: Keuken make-over

Afgelopen zomer hebben wij een andere woning gekocht, waar wij na twee weken klussen naartoe verhuisd zijn. Voor we konden verhuizen hebben we het hele huis opnieuw geverfd, behangen en voorzien van nieuwe vloeren. Grote klussen hoefden nog niet direct; de zonnepanelen en nieuwe HR ketel worden bijvoorbeeld nog deze maand geplaatst, dat kan namelijk prima als je al in de woning woont.

Maar als je dan in je nieuwe paleisje woont kom je ineens nog zaken tegen die wat aandacht nodig hebben. Bij ons was dat absoluut de keuken.

Zo zag de keuken eruit op Funda
En hier de andere kant van de keuken

Op de foto’s zag het er netjes uit. Zeker niet de keuken die wij zelf uitgezocht zouden hebben, maar wel prima voor de komende paar jaar. Dachten we…

Terwijl ik bezig was met klussen had ik hier en daar al wat plekjes gezien achter de kraan in de achterwand. Daarnaast zaten bij diverse deurtjes losse stukjes folie. Bij het schoonmaken van de grepen zag ik dat achter de folie de keuken gelukkig van MDF bleek te zijn. Dus plande ik een weekend niets en ging ik aan de slag.

Ik zag erg op tegen het begin, het verwijderen van de folie. Ik was bang dat ik uren en uren, gewapend met de föhn, aan het pulken zou zijn.

Föhn? Ja, een föhn, of een verbrander in de laagste stand, helpt je om ongewenste folie van de kasten te verwijderen. Door het verwarmen laat de lijm laag los en kun je de folie makkelijker verwijderen.

Gelukkig viel het echt reuze mee! Binnen 20 minuten waren de kasten kaal, zonder dat ik überhaupt de föhn heb gebruikt.

En hier is mijn blanke “canvas”

Voordat je kunt beginnen ontvet je de kastjes met een doek en thinner. Wel even goed ventileren, want het stinkt echt flink. Als het gedroogd is kun je met een schuurpapier met korrel 600 de kastjes glad schuren waar nodig. Vergeet niet de deurtjes daarna stofvrij te maken.

Vervolgens kun je de kastjes in speciale MDF grondverf zetten. Zelf gebruikte ik hiervoor grijze grondverf omdat we voor onze keuken een bijna zwarte kleur uitzochten. Ga je voor een lichte eind kleur, dan kun je beter witte MDF grondverf gebruiken. Ik bracht de verf aan met een roller.

Omdat ik ’s avonds begon heb ik de grondverf overnight laten drogen. Zo kon ik de volgende ochtend gelijk aan de slag met de echte verf. Bij de grote bouwmarkten kun je speciale keuken verf laten mengen, die goed bestand tegen vocht en water is. Helaas kon ik deze niet laten mengen in de kleur die wij kozen omdat deze te donker was, dus ging ik voor een matte lakverf van Histor.

De keuken in de grondverf

Goede rollers zijn bij dit soort projecten echt van groot belang om een strak resultaat te krijgen. Visite vraagt mij geregeld of ik ze heb laten spuiten, zo strak zit het er op!

Afhankelijk van de kleur en verf die je gebruikt zijn er meerdere lagen nodig. Let erop bij het aanbrengen dat je horizontaal opzet en verticaal uitrolt. En rol een hele baan, zodat je geen aanzetten van het rollen krijgt. Sommige deurtjes kun je het beste verwijderen bij het aanbrengen. Meestal is dat een fluitje van een cent omdat je ze eenvoudig in en uit de scharnieren kunt klikken.

Super blij met het eindresultaat! Die kan nu wel weer wat jaartjes toe, terwijl we sparen voor een nieuwe.

Onze keuken had ook twee glazen deurtjes. Het plan was om deze te vervangen voor nieuwe MDF deuren, deze staan zelfs al op maat gezaagd klaar. Ik vond het namelijk erg onrustig omdat het echt een volle kast met servies en glaswerk is.

Eigen schuld dikke bult. Wie kiest er dan ook een blauw servies, haha.

Voor we ze voor MDF vervingen, probeerde ik nog een makkelijkere oplossing. Met een rol folie in houtprint gaf ik de glazen deurtjes een nieuwe look zodat het rustiger staat. Het breekt ook mooi met de bijna zwarte deuren.

En wat dacht je van de achterwand? Ik heb deze voorzien van vliesbehang, die ik bij Action kocht.

In eerste instantie liet ik alles wat niet MDF was gewoon in de oorspronkelijke kleur, maar ik vond de witte zijwand bij de koelkast niet mooi.

Ik stoorde me binnen enkele dagen aan het grote witte vlak

Omdat het geen MDF is, heb je een andere grondverf nodig. Het beste gebruik je er een voor kunststof. Daarna kon ik de zijkant in dezelfde verf als de rest van de keuken verven.

Zo is het meer een geheel

Volledig gemotiveerd heb ik ook maar gelijk de onderplinten geverfd en de witte planken met het resterende plakfolie bijpassend gemaakt.

De verf, primers en benodigdheden waren nog geen €100,- in totaal. En met een investering van bijna 2 dagen, kan de keuken zeker weer een paar goede jaren mee.

Dus twijfel je nog om je bestaande keuken op te knappen, dan zeg ik: doen!!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *