Maastricht magazine >
lifestyletip

Het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak

Het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak
Artikel begint onder de advertentie

Als je in je eentje op pad gaat met je baby en een kinderwagen is niet praktisch, dan is een draagdoek of draagzak voor je baby een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer. Als je geen hulp hebt om de kinderwagen in en uit een bus of trein te krijgen dan kan dat een hele toer zijn. Ook moet je de kinderwagen in de bus, tram of trein ook nog ergens parkeren. Als het druk is kan dat de nodige geërgerde blikken van medereizigers opleveren, al zouden we daar niet zoveel om moeten geven. Iedereen is zo klein geweest!

De voordelen van een draagzak of draagdoek

Een draagdoek of draagzak is niet alleen handig als je op stap gaat met je baby, je kunt deze ook thuis gebruiken. Veel moeders willen hun baby het liefst zo veel mogelijk bij zich houden. Natuurlijk is rust om te slapen in bedje of wiegje belangrijk maar dicht bij mama is voor jonge baby’s heel vertrouwd. Ze herkennen de geur en hartslag van hun moeder uit de tijd dat ze in de baarmoeder zaten. Als je baby onrustig is of veel huilt kan het gebruik van een draagzak soms de oplossing zijn. Je kindje krijgt een veilige hechting en de kans op huilen is een stuk kleiner.

Er zijn nog meer voordelen van de draagdoek

Als je je baby bij je draagt dan ‘zit’ hij in een verticale houding. Dit kan heilzaam zijn als de kleine last heeft van reflux of darmkrampjes. Ook de warmte van mama of papa’s lichaam kan ervoor zorgen dat pijn en stress verminderen. Een praktisch voordeel van het gebruik van een draagzak is natuurlijk dat je je handen vrij hebt. Je kunt op die manier zelfs thuiswerken achter je laptop terwijl je je baby bij je hebt. Maar ook boodschappen doen of huishoudelijke klusjes kunnen prima met je baby in een draagdoek.

Eerst de draagdoek, dan de zak

In een draagdoek kun je je baby al vanaf direct na de geboorte dragen. Door de doek op de juiste manier te knopen past die als gegoten, ook als je baby nog klein is. Vrouwen van inheemse volkeren dragen hun kinderen al eeuwenlang op deze manier. Als je een keizersnede hebt gehad of als je last hebt van bekkeninstabiliteit is het verstandig om het dragen van je kindje langzaam op te bouwen. Krijg je pijnklachten? Doe de draagdoek dan af. Een draagzak is meestal pas geschikt voor baby’s vanaf 6 weken. De ByKay Click Classic Pro kan al vanaf geboorte gebruikt worden als je hem goed aanpast op de juiste maat. Afhankelijk van het model zijn er ook draagzakken voor grotere kindjes vanaf 3 maanden.

Ga je voor de draagdoek of de draagzak?

Als je je baby wilt gaan dragen in een draagdoek of een draagzak dan zijn er veel verschillende modellen om uit te kiezen. Laat je hierover goed informeren. Een draagdoek zorgt ervoor dat je je baby direct vanaf geboorte goed kunt dragen. Knopen kost in het begin wat oefening maar je zult merken dat het steeds gemakkelijker zal gaan. Niet iedereen is even handig met het knopen en dan past een draagzak misschien beter bij jou. Een draagzak is eenvoudig vast te klikken en te verstellen om zo je baby op een ergonomische manier te dragen. Bij de meeste modellen kan dit niet direct vanaf de geboorte, al zijn er merken die dit wel aanbieden. Daarbij komt dat de draagzak op je schouders rust en dus een eenzijdige belasting geeft. Een voordeel is weer dat je een draagzak langer kunt blijven gebruiken. Of je voor een draagdoek of draagzak moet kiezen is dus geheel afhankelijk van jullie persoonlijke voorkeur.

Draagzak ByKay

Zelf had ik de keuze tussen een draagdoek of draagzak al snel gemaakt. Ik vind het te spannend om op mijn eigen knoopkunsten te vertrouwen en wil het niet op mijn geweten hebben dat onze kleine meid zou vallen doordat ik hem niet goed vastgeknoopt heb. Een draagzak it is! Nu klinkt het alsof het denkwerk er dan op zit maar niets is minder waar want het aanbod in draagzakken in enorm. Uiteraard is het hebben van een goede, ergonomische draagzak het allerbelangrijkste, maar daarnaast wil je ook dat het er een beetje leuk uit ziet.

Mijn oog viel dan ook al snel op de draagzakken van ByKay; wat een prachtige draagzakken hebben zij in het assortiment! Waar veel draagzakken er wat saai uitzien, zijn hun draagzakken echt een lust voor het oog. Je hebt niet het gevoel dat het afbreuk doet aan je outfit maar eerder dat deze het juist verrijkt. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Click Deluxe Ribbed Velvet draagzak in de kleur Almond Sand. Deze had ik al regelmatig voorbij zien komen en opgeslagen omdat ik hem zo mooi vind. Deze ergonomische draagzak kun je zelf vastmaken, je hebt hier geen hulp bij nodig. Ook erg fijn: je kunt met deze draagzak kiezen of je je baby op je buik, heup of rug wilt dragen. Je kunt het beste beginnen met het dragen op de buik, maar vanaf ongeveer 3 maanden is het dragen op de heup ook mogelijk en op je rug dragen kan vanaf het moment dat je kindje zelfstandig kan zitten. De draagzak kun je gebruiken voor kinderen tot ongeveer 3 jaar.

Charmaine Veen met Draazak
Julia in de draazak van ByKay

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *