Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Een kokendwaterkraan: Onmisbaar in iedere keuken

Een kokendwaterkraan: Onmisbaar in iedere keuken

Zodra wij onze eerste keuken gingen uitzoeken, werd ons al snel de vraag gesteld: met of zonder kokendwaterkraan? In eerste instantie twijfel je, is dat nou wel nodig? Maar om ons heen hadden wij alleen nog maar positieve verhalen gehoord over het gebruik hiervan. Hoewel het nog eens een extra uitgave is bij een keuken die vaak al een flinke investering is, is het zeker het overwegen waard. Ook als je nu geen nieuwe keuken gaat aanschaffen kan het lonen om je gewone kraan te vervangen voor een kokendwaterkraan. In deze blog lees je waarom.

Het voordeel van een kokendwaterkraan

Een kokendwaterkraan vervangt je waterkoker. Het grote voordeel is dat je uit deze kraan direct kokend water krijgt, je hoeft niet te wachten totdat dit kookt zoals bij de waterkoker wel het geval is. Dit bespaart je daarom veel tijd. Het gekookte water zit al in een reservoir onder je gootsteen opgeslagen, welke het water door middel van een verwarmingselement op de juiste temperatuur brengt. Hoeveel gekookt water je aan een stuk door kunt gebruiken hangt af van de hoeveelheid liters reservoir dat je koopt. Dit kan variëren van ongeveer 3 tot 8 liter. Wanneer dit water op is kan het wel even duren voordat het reservoir weer opnieuw gevuld is met kokend water. Naast de tijd die je bespaart met een kokendwaterkraan ten opzichte van een waterkoker is het ook gewoon een ontzettend groot gemak.

Verschillende merken kokendwaterkranen

Er zijn inmiddels al veel verschillende merken kokendwaterkranen op de markt. De bekendste hiervan is de Quooker. In ons huidige huis zit deze ook. Echter moet ik zeggen dat de kokendwaterkraan in ons vorige huis, een Job, veel veiliger was. De Quooker kokendwaterkraan spettert en stoomt veel meer. Je kan hierdoor beter niet je hand bij de knop van de kraan houden om hete spetters op je armen te voorkomen. Naast de Job lijkt ook de nieuwe Grohe kokendwaterkraan niet te spetteren en zou daarom dan ook een veiligere keuze zijn.

Is het wel veilig, een kokendwaterkraan?

Elke kokendwaterkraan maakt gebruik van een soort veiligheidsslot waardoor kinderen niet zomaar gebruik kunnen maken van dit water. Hoe dit veiligheidsslot precies werkt verschilt per merk, dit is bij ieder merk eigenlijk wel anders. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een speciale ring twee keer in moet klikken en vervolgens moet draaien, of het is een knop die je alleen in moet drukken en dan  moet draaien. Bij de kokendwaterkraan van Grohe zijn het weer knoppen op de kraan die je op een bepaalde volgorde aan moet tikken. Zo zijn er vele verschillende varianten, maar een veiligheidsslot zit er in ieder geval zeker op.

Mijn ervaring met een kokendwaterkraan

Zoals ik vertelde in het begin kregen wij de keuze voor een kokendwaterkraan bij het ontwerpen van onze vorige keuken. Wij wisten al zeker dat wij in de toekomst een kokendwaterkraan wilden hebben, dus besloten wij om het dan maar direct te doen. Anders koop je eerst een normale kraan, om vervolgens een of twee jaar later alsnog zelf een kokendwaterkraan te moeten installeren. Dat kost uiteindelijk meer tijd en geld, zeker als je deze zelf niet kunt installeren. Zo hadden wij er ook langer profijt van.

Vanaf het eerste gebruik van de kokendwaterkraan hebben wij geen moment spijt gehad van onze beslissing. Wat een enorme luxe is dat! Wil je een kopje thee? Hop, binnen een paar tellen heb jij je thee. Eten koken? Vul de pan met kokend water en het is zo gepiept. Ook met (aangekoekte) resten is het ideaal; een klein beetje kokend water uit de kraan en je veegt het er zo af met je borstel. Je gebruikt ongemerkt echt veel meer gekookt water dan je denkt, hoe fijn is het dan als dit direct uit je kraan stroomt? Het was dan ook een enorme opluchting dat toen wij een nieuw huis kochten, er ook hier al een kokendwaterkraan in zat. Voor mij is dit echt een onmisbare keukenhulp geworden. Een kokendwaterkraan is dan ook niet voor niets een trend in de keukenmengkranen.

Dus ben je bezig met het ontwerpen van een nieuwe keuken, ga je misschien je huidige keuken een make-over geven of wil je gewoon graag een nieuwe kraan? Als er budget voor is, zou ik een kokendwaterkraan zeker in je plannen meenemen!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *