Maastricht magazine >
lifestyletip

Een schoonmaakroutine voor een gezonder huis

Een schoonmaakroutine voor een gezonder huis
Artikel begint onder de advertentie

Een gezond huis vormt de basis voor een gezond leven. Dat is een open deur, maar door onze drukke levensstijl wil het schoonmaken er nog wel eens bij inschieten. Het belang van een doordachte schoonmaakroutine voor een gezondere leefomgeving blijft vaak onderbelicht. Stof, allergenen en bacteriën kunnen zich namelijk onopgemerkt ophopen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen op lange termijn. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een regelmatige schoonmaakroutine, bieden we inzicht in de optimale frequentie van verschillende schoonmaaktaken en delen we tips voor het creëren van een gezondere en schonere leefomgeving voor jou en je dierbaren. Of je nu een schoonmaakfanaat bent of pas begint met het verkennen van de wereld van huishoudelijke taken, hier vind je waardevolle informatie om je op weg te helpen naar een frisser en gezonder huis.

Met grondig stofzuigen heb je al heel wat gewonnen


Regelmatig stofzuigen is essentieel voor een gezonder huis. Er wordt aangeraden om minstens één keer per week overal te stofzuigen. De plekken waar veel gebruik van wordt gemaakt, zoals de woonkamer en keuken, kan je beter een keer extra stofzuigen. Dit verwijdert niet alleen zichtbaar vuil, maar ook allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers en pollen, welke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Regelmatig stofzuigen helpt ook om de luchtkwaliteit te verbeteren, vooral in huizen met huisdieren. Wil je een praktische stofzuiger, ga dan voor een zakloze stofzuiger. Hierdoor heb je geen gedoe meer met vervangende zakken. Bovendien is het ook nog milieuvriendelijker doordat je minder afval hebt. Mocht je weinig tijd hebben dan is een robotstofzuiger een aanrader. Deze kun je zo instellen dat hij ’s nachts of zodra je weg bent gaat stofzuigen. Zo weet je zeker dat er geen lange tijd overheen gaat voordat je vloer een stofzuiger ziet.

Maak een schema voor overige schoonmaakklussen

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Daar zit ook een handige kalender in. Daar kun je prima schoonmaakklussen in zetten die je niet dagelijks doet. Zo weet je precies wanneer je voor het laatst de ramen hebt gezeemd of de keuken of badkamer een grondige sopbeurt hebt gegeven. Op die manier stapelt het werk zich niet op en word je niet geconfronteerd met een huis dat schreeuwt om grote schoonmaak. Als je wekelijks één van dit soort klussen doet dan houd je echt genoeg tijd over voor leuke dingen en heb je zeker niet het gevoel dat je ‘altijd’ aan het poetsen bent.

Gebruik goede schoonmaakmiddelen

Om je huis goed schoon te houden heb je niet alleen de beste stofzuiger zonder zak nodig, maar ook goede schoonmaakmiddelen. Simpele middelen zoals vloeibare groene zeep en schoonmaakazijn doen vaak al wonderen. De vloer zou je zelfs met alleen water kunnen dweilen om oppervlakkig vuil en stof te verwijderen. Wil je echt hardnekkige vlekken of vettige resten verwijderen, dan kan je het beste een milde vloerreiniger of een oplossing van water en azijn gebruiken. Voor het zemen van de ramen kun je ook een mengsel van (gelijke delen) water en azijn gebruiken, of warm water met een paar druppels milde afwasmiddel of glasreiniger. Voor het schoonmaken van de badkamer en de keuken kun je speciaal daarvoor geschikte middelen gebruiken, maar ook dat gaat vaak al prima met een sopje van afwasmiddel of een andere goede ontvetter.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *