Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Een woning kopen voor Dummies

Een woning kopen voor Dummies

Nou ja, niet echt alleen voor Dummies, op het moment is de huizenmarkt gewoon een cowboy wereld. Doorsnee woningen die in de verkoop komen vinden bijna al een nieuwe eigenaar voordat het bord in de tuin kan worden gezet. Bovendien zeggen prijzen niet veel meer. Gemiddeld wordt er €4.750,- overboden. Maar zit je in een gewild gebied, zoals de randstad, dan is het ook niet schokkend dat dit gemiddelde nog twee tot drie keer over de kop gaat! Dus ook voor niet Dummies is dit hopelijk een handige blog.

Zelf zijn wij ons aan het oriënteren op de huizenmarkt en hebben we er ook al een paar bezichtigd. Op de eerste woning die we hadden bekeken hebben we zelfs een bod gedaan. Helaas niet het hoogste bod, dus zoeken we nu verder, tot we weer tegen een geweldige woning aan lopen.

Omdat de markt zo overvraagd wordt is het handig om vooraf al wat feiten op een rij te hebben, zodat je makkelijk en vooral snel kan handelen. Daarom hieronder wat tips:

Waardebepaling van je eigen huis

Deze is wel belangrijk als je nu al een koopwoning hebt. Als er overwaarde is (je woning is meer waard dan wat er open staat aan hypotheek) moet je dit in principe weer besteden aan je nieuwe woning. Wanneer je dat niet doet heeft dit fiscale gevolgen voor je nieuwe hypotheek.

Dus een waarde bepaling is belangrijk en bovendien gratis, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor een goede vergelijking nodig je 3 makelaars afzonderlijk van elkaar uit. Je kunt je ook aanmelden op makelaarswijzer en dan nemen verschillende makelaars uit de regio contact met je op om een waardebepaling in te plannen.

Hoe gaat de waarde bepaling in zijn werk?

De makelaar maakt samen met jou een rondje door de woning. Hierna krijg je aan je eigen keukentafel een korte presentatie over het kantoor, hun diensten en de kosten. Zij laten je weten hoeveel je woning waard is en wat deze op zal brengen. Ook geven ze tips om ervoor te zorgen dat je huis zo aantrekkelijk mogelijk wordt voor potentiële kopers. Lees meer hierover in mijn andere blog.

Maximale lening

Online kun je op verschillende plekken een berekening maken van wat je maximaal kunt lenen. Inmiddels werk ik zelf al 17 jaar in de hypotheken en mijn advies: laat een hypotheekadviseur een berekening maken, de online berekeningen geven niet altijd een juiste weergave. Daarnaast let een hypotheekadviseur op veel meer zaken dan alleen wat je maximaal kunt lenen. Zo kijkt hij of zij ook naar de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers, zodat je hypotheek ook goed aansluit op je wensen.

Het eerste gesprek is bij de meeste adviseurs gratis en verplicht je tot niets. Via Finzie kun je een afspraak inplannen met een financieel coach. Ze hebben meerdere vestigingen, dus vast ook bij jou in de buurt. Natuurlijk kun je ook bij jouw eigen financieel adviseur terecht, maar Finzie heeft zo een scherp tarief dat ik hun toch even wilde benoemen.

Voor het hypotheek gesprek is het handig om je inkomens gegevens bij de hand te hebben.Wanneer je een eigen woning hebt, dan is een actueel overzicht van je huidige hypotheek ook handig voor de adviseur.

De adviseur berekent op basis van deze gegevens de maximale hypotheek en geeft, misschien nog wel belangrijker, ook aan wat je maandlasten worden.

Woning zoeken

Voor het zoeken naar een woning kun je terecht op een site als Funda of Jaap. Van bijna alle woningen vind je een uitgebreide omschrijving, foto’s, plattegronden en soms zijn er zelfs 360 graden foto’s. Zo kun je online alvast op verschillende plekken in huis om je heen kijken.

Wat ook een aanrader is; meld je aan op de website van een makelaar met een zoekopdracht. Zodra er dan een nieuwe woning online komt die binnen de opgegeven criteria van je zoekopdracht valt, krijg je een e-mail met het nieuwe aanbod. Zo ben je als eerste op de hoogte en kun je direct een afspraak inplannen voor een bezichtiging.

Bieden op een huis

En dan is het zover, je vindt de woning die aan je eisen voldoet en bij het bezichtigen voelt het als thuis komen. Nu je weet wat je kunt besteden kun je ook gelijk gaan bieden.

Blind bieden

Soms wordt de woning verkocht bij inschrijving. Alle geïnteresseerden in de woning mogen dan een blind bod doen binnen een vooraf afgesproken termijn.

Dit houdt in dat je een bod mag doen op de woning zonder dat je weet wat de anderen bieden. De kopers kiezen aan het einde van de termijn het winnende bod. Dit hoeft niet altijd het hoogste bod te zijn, het kan ook aan de randvoorwaarden van het bod liggen. Een goede tip bij een blind bod is een vreemde afronding. Kies bijvoorbeeld voor een bod van €247.172,- in plaats van €247.000,- rond.

Bieden zonder inschrijving

Wanneer het bieden zonder inschrijving betreft dan kun je het bod gewoon kenbaar maken bij de verkopende makelaar. Zet hierbij niet direct te hoog in, want dan ben je gelijk je onderhandelingsruimte kwijt.

Heb je geen zin in onderhandelen? Breng dan gewoon je eindbod uit. Meld dat het om een eindbod gaat en hoe lang je bod geldig is, bijvoorbeeld 48 uur. Zelf vind ik dit wel een fijne optie. Ik ben namelijk niet echt een onderhandelaar, helaas. Als je wel een kei in onderhandelen bent dan kan dat vaak gunstiger uitvallen.

Aankoopmakelaar inschakelen

Het is ook een optie om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die de onderhandelingen voor je doet. Als je de makelaar bij wie je jouw woning zou willen verkopen ook als aankoopmakelaar inschakelt, dan is dat vaak tegen een gereduceerd tarief mogelijk. In een flink aantal gevallen verdient de aankoopmakelaar zichzelf weer terug door dat hij een betere prijs voor de woning heeft geregeld.

Je leest het, het kopen van een huis is niet zomaar gedaan. En dat is natuurlijk niet erg, want het huis levert je hopelijk jaren woonplezier op! Ik hoop in elk geval dat jullie wat aan mijn tips hebben.

Gerelateerde blogs

Reacties (2)

  1. Bedankt voor dit handige artikel over het kopen van een woning. Dit kan erg complex zijn wanneer je dat nog niet eerder gedaan hebt. Ik ga dit artikel in ieder geval even doorsturen naar een vriendin van mij. Zij is op zoek naar haar eerste huis en heeft nog veel vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *