Ik zag het op tv en Instagram. Cécile Narinx had weer een nieuw boek uitgebracht met de prikkelende titel ‘Dit boek gaat niet over mode’. Je voelt hem al komen: het gaat over kleren. Namelijk ‘De kracht van kleren’ in alle facetten en dat zijn er veel meer dan ik me realiseerde. Voordat ik ging lezen, was ik bij de boekpresentatie in de mooie Boekhandel Dominicanen in Maastricht. De presentatie was in de vorm van een interview. Kiki Niesten, eigenaresse van de bekende kledingzaak in de Stokstraat in Maastricht, interviewde Cécile, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar én auteur. Beide vrouwen komen net als ik uit Maastricht en zijn in de modewereld vaker samen onderweg. Toch wel een beetje trots dat zij het zover geschopt hebben. Hun familie is ook trots, want ze zijn voltallig aanwezig bij de boekpresentatie.
Waarom een boek over kleren en niet over mode?
Het interview is best scherp en Kiki zoekt duidelijk naar diepgang. Cécile moet zich een paar keer verantwoorden. Waarom schrijf je niet over mode? En volg je zelf niet de mode op de voet als hoofdredacteur van het oudste en meest iconische modeblad? Cécile legt uit dat er zoveel meer te vertellen is over kleding. Welke emoties je erbij voelt, welke zekerheid kleding kan bieden en welke identiteit kleding geeft. Ze is blij dat het straatbeeld niet overal hetzelfde is. In Maastricht zijn de mensen vaak net iets stijlvoller gekleed. Hier wordt gelet op het combineren van kleding en kleuren. En op feestjes of op zondag worden de mooiste kleren aangetrokken. Dat laatste komt wellicht nog voort uit de tijd dat men naar de kerk ging. Maar ze vindt het ook heerlijk om in Brussel weer een heel andere kledingstijl te zien dan in Amsterdam of Parijs. Zij ziet inmiddels aan de kleding in welke stad ze is.
In een andere rol kruipen met kleren
Tijdens de kerstvakantie kan ik eindelijk lezen. Het boek blijkt één groot leesplezier. Het is een bundeling van korte verhalen en nog gevarieerder dan ik verwachtte. Bovendien is het boek mooi vormgegeven en worden de verhalen versterkt met goede foto’s. Naast Cécile hebben ook Marije van Regenmortel en Merel Bem een bijdrage geleverd aan dit project. Ik begin niet bij het begin maar bij het verhaal van Cécile zelf over ‘verkleden’. Dit spreekt mij aan omdat ik vroeger zelf ook het verkleden tijdens carnaval een van de spannendste dingen vond. Haar verhaal is heel herkenbaar, vooral als je het leuk vindt om tijdens een themafeestje even in een andere rol te kruipen door je kleding. Dit verhaal valt onder het thema ‘Traditie, cultuur en herinnering’.
Imago of status door kleren
Het boek is namelijk onderverdeeld in themablokken. Onder de titel ‘Hiërarchie, rol en status’ lees ik het verhaal over de maatpakken van premier Rutte. Opeens kijk ik met andere ogen naar hem, nu ik weet dat hij 1.94 m. lang is en zijn pakken in Napels laat maken. Mooie maatpakken, die goed bij zijn lengte passen en niet te opvallend zijn. Ofwel de kalmere Napolitaanse stijl. Hij wil niet opvallen, maar wil wel dat álles klopt.
Kleren bieden ook troost
Een van de emotionele verhalen is het verhaal van de vader die de trui van zijn overleden zoon draagt. Op die manier wil hij hem nog bij zich houden. Om diezelfde reden heeft hij ook een boek geschreven over zijn zoon en hem geschilderd. Tijdens het schrijven greep hij naar de trui en draagt hem sindsdien. Behalve de trui draagt hij nu ook de broeken, schoenen en pet. Het is vanzelfsprekend geworden. En zijn 18-jarige zoon was even groot… Het zijn slechts spullen en ze zullen slijten, maar voor hem verzachten ze de pijn van het gemis. Het thema voor dit verhaal is dan ook ‘Troost en bescherming’.
Een onderhoudend én leerzaam boek
Je merkt het al ik ben kriskras door het boek gegaan. Te nieuwsgierig naar de verschillende thema’s. En ik doe hier slechts een greep uit de prachtige verhalen, want ik vond het fijn om ‘s avonds 1 of 2 verhalen te lezen voor het slapen gaan. Dit boek geeft mij ook wel een soort van geruststelling. Het is dus niet zo gek om veel bezig te zijn met kleren in welk opzicht dan ook. Het is niet oppervlakkig om met kleren je imago of identiteit te ondersteunen. Je kunt opgaan in de groep of je onderscheiden met kleding. Iets waar iedereen mee bezig is, want dit zijn blijkbaar twee basale driften van de mens. Het is dus niet alleen een onderhoudend boek; je steekt er echt wat van op. En het boek inspireert, dat was ook het belangrijkste doel van Cécile.
Ook lezen:
- Twitter-interview met Cécile Narinx op LovestoHAVE van lang-lang geleden
- Blog over eerder boek van Cécile Narinx ‘Geluk is een jurk’
Scroll naar beneden voor winkelinformatie Dominicanen en Kiki Niesten. Volg linkje in de tekst om ‘De kracht van kleren’ online te shoppen.
Reacties (0)