Maastricht magazine >
lifestyletravel

Ibiza reisgids: Ontdek het beste van het eiland

Ibiza reisgids: Ontdek het beste van het eiland
Artikel begint onder de advertentie

Ibiza is al vele jaren een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen het eiland. Ook veel celebs brengen er graag hun zomervakantie door en hebben een appartement op het eiland. Ibiza behoort tot de eilandengroep de Balearen die onder Spaans bestuur vallen. De Balearen is een autonome regio, de hoofdstad is Palma, gelegen op het eiland Mallorca dat eveneens tot de Balearen behoort. Ibiza is onder vakantiegangers vooral bekend vanwege het uitbundige nachtleven. Maar Ibiza is ook zeker geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars. Zij zoeken doorgaans de rustige kant van het eiland op. Het uitgaansleven concentreert zich op het zuidelijke deel van het eiland.

Reizen naar Ibiza

Als je jouw vakantie op Ibiza wilt doorbrengen, dan is vliegen de beste optie. Ibiza heeft een eigen vliegveld. Vooral tijdens de zomermaanden landen hier aan de lopende band vliegtuigen met toeristen. Je kunt overigens ook vanuit steden als Barcelona en Valencia de veerboot nemen naar Ibiza om er een paar dagen door te brengen. Je vliegt vanuit Europa naar Ibiza met diverse maatschappijen, zoals bijvoorbeeld met Brussels Airlines.

De geschiedenis van Ibiza

De oudste sporen van menselijk leven op het huidige Ibiza dateren van 5.000 voor Christus. Recentere vondsten dateren van circa 654 voor Christus. De Carthagers en later de Romeinen ontdekten de zoutvoorraden op het eiland die van belang waren voor de handel en voor het langer goed houden van levensmiddelen. In de periode 902 tot 1235 was Ibiza onderworpen aan de bezetting van de Moren en bekeerden de inwoners zich tot het islamitische geloof.

In 1479 werd Ibiza als onderdeel van de Balearen toegevoegd aan het Koninkrijk Spanje, maar behield tot het begin van de 18e eeuw zelfbestuur. In deze periode had Ibiza vaak te maken met aanvallen van zeerovers. Spanje kon het eiland niet beschermen en dus moesten de inwoners zelf zorgen voor de verdediging van Ibiza. Nadat dictator Franco in 1936 de macht greep in Spanje ontkwam ook Ibiza niet aan geweld. Pas in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de situatie in Spanje wat rustiger. De hippies ontdekten, in de jaren 60, Ibiza als de ideale plek voor hun vrijgevochten levensstijl. Er werden zelfs speciale gemeenschappen op het eiland gesticht. Ibiza werd in die tijd dé plek waar artiesten naartoe kwamen om op te treden, waardoor het uitgroeide tot een hippe locatie. The Rolling Stones, Pink Floyd en ook veel solisten verzorgden concerten waarbij uiteraard werd gedanst en gezongen en daar hoorde vaak ook een joint bij.

Het nachtleven op Ibiza

Ibiza werd populair in de hippietijd, de jaren 60 van de vorige eeuw. Dat is nu nog altijd te zien. Sommige villa’s op het eiland stralen nog altijd de sfeer van toen uit. Hoewel Ibiza met zijn tijd meegaat is de hippiecultuur nooit helemaal verdwenen. Vandaag de dag kun je gedurende de zomermaanden bekende DJ’s vinden op Ibiza, waar ze avond na avond draaien in populaire clubs zoals Ushuaïa en Pacha. Ook de strandfeesten bij Café de Mar zijn populair onder vooral jonge toeristen. Ze brengen er hele nachten door om vervolgens hun verloren slaap overdag op het strand in te halen.

Natuur en klimaat van Ibiza

Ibiza heeft duidelijk twee gezichten. Aan de zuidkust moet je zijn voor het bruisende en wereldberoemde nachtleven. Maar het eiland is ook een oase van rust. Je vindt er uitgestrekte beboste bergen. De berg Sa Talaiassa is met 475 meter de hoogste berg van het eiland. De kust van Ibiza bestaat uit zandstranden die van elkaar worden gescheiden door kliffen. Rondom het eiland liggen kleinere rotseilandjes. De bekendste steden zijn Ibiza-stad, Sant Antoni de Portmany en Santa Eulària des Riu. Het klimaat op Ibiza is iets milder dan dat op het Spaanse vasteland door de invloed van de Middellandse Zee. In de winter ligt de maximumtemperatuur rond de 17 graden. In juli en augustus loopt de dagtemperatuur op tot gemiddeld rond de 30 graden. De gemiddelde jaartemperatuur ligt op 22,5 graden. Neerslag valt er nauwelijks, gemiddeld 35 mm per maand met de meeste kans op regen in de herfst.

De stranden van Ibiza

De meeste vakantiegangers die Ibiza bezoeken komen voor een strandvakantie. Het eiland beschikt over meerdere zandstranden, Cala’s genaamd. Cala Bassa is het populairst, maar daardoor ook drukbezocht tijdens het hoogseizoen. Andere bekende stranden zijn Cala d’Hort, Cala Jondal en Cala Vadella. Als je van wandelen houdt dan is Cala Salada aan de westkust een optie. Dit strand is te bereiken via een rotspad. Aan de rustige noordzijde van Ibiza liggen meerdere afgelegen stranden waar het aanzienlijk rustiger is dan in het toeristische zuiden.

Filmlocatie Ibiza

Voor het schieten van films en videoclips is Ibiza ook erg populair. De film en gelijknamige tv-serie Verliefd op Ibiza werden er opgenomen, evenals de film It’s All Gone Pete Tong, die gaat over een DJ die langzaam doof wordt. In 1969 werd de film More op Ibiza gedraaid. Deze gaat over de hippies en hun vrije leven vol seks, drugs en Rock ‘n’ Roll. Ibiza was het toneel voor de videoclips van onder andere Club Tropicana van Wham! en Glad You Came van The Wanted. Ook de Nederlandse zanger Jody Bernal nam er een clip op, voor zijn bekende nummer Que Si, Que No.

Wanneer bezoek je Ibiza?

Ibiza kun je in principe het hele jaar door bezoeken. Als je van zon en strand houdt, dan kun je er al vanaf het vroege voorjaar terecht. Tot ver in oktober blijft het weer aangenaam en zonnig. In de wintermaanden daalt de temperatuur doorgaans niet onder de 16 graden. Dus als je de kou in de winter wilt ontvluchten, dan is Ibiza een ideale vakantiebestemming.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *