Maastricht magazine >

 
lifestyletravel

IJsland: Maak kennis met de mooiste watervallen

IJsland: Maak kennis met de mooiste watervallen

Er is werkelijk geen enkel land in Europa (en bij uitbreiding misschien wel in de wereld) die over een dergelijke overweldigende natuurpracht beschikt als IJsland. Nergens anders is de ongelofelijke kracht van Moeder Natuur zo tastbaar aanwezig als hier. Ze uit zich in dit land bovendien ook nog eens op verschillende manieren. Tijdens een rondreis door IJsland zal je dan ook niet alleen kennis kunnen maken met indrukwekkende geisers en statige vulkanen, maar ook met adembenemende watervallen. Wij hebben de mooiste watervallen van het eiland alvast even voor je uitgezocht en stellen ze op deze pagina graag aan je voor!

1.) Dettifoss

De eerste waterval die eigenlijk iedereen gezien moet hebben die IJsland gaat bezoeken is de Dettifoss waterval. Geen enkele andere waterval in Europa telt een dergelijke hoeveelheid kubieke meters water die per seconde naar beneden valt. Het is mede deze hoeveelheid (ruim 200 ton per seconde) die er voor zorgt dat deze waterval bovenaan de lijst pronkt met ’s werelds meest indrukwekkende natuurverschijnselen. De waterval beschikt dan ook over een breedte van 100 meter en een hoogte van 45 meter. Wanneer je Dettifoss bezoekt is het interessant om te weten dat er zich hier ook nog twee kleinere watervallen bevinden. Een wandelpad dat werd aangelegd zorgt er voor dat je ook deze snel kan ontdekken. Ongeveer één kilometer stroomopwaarts is de Selfoss waterval te vinden. Loop je zo’n twee kilometer stroomafwaarts? Dan maak je daar kennis met de Hafragilsfoss waterval. Deze beschikt over een hoogte van een slordige 27 meter.

2.) Gullfoss

Wie de zogenaamde ‘Golden Circle’ route aflegt, toch veruit de bekendste toeristische route op IJsland, zal automatisch kennismaken met de prachtige Gullfoss waterval. Het water van deze bijzonder brede waterval staat er om bekend in verschillende trappen naar beneden te vallen. Het water stort zich vervolgens in een groene kloof welke zich kenmerkt door de haast permanente aanwezigheid van verschillende regenbogen. Niet alleen de uitstraling van de Gullfoss waterval is bijzonder indrukwekkend, daarnaast kan je ook tot erg dicht bij het water komen. Op deze manier kan je natuurlijk pas echt ervaren welke enorme kracht er schuilgaat achter dit fantastische natuurwonder. Het is dan ook niet voor niets dat wij deze waterval ook hebben benoemd in de top 6 mooiste watervallen in Europa.

3.) Seljalandsfoss

Eén bijzondere ervaring tijdens je reis door het prachtige IJsland zal je opdoen bij het bezoeken van de Seljalandsfoss waterval. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat deze waterval op zich reeds bijzonder mooi is om te ontdekken. Dat is echter niet alles. Uniek aan deze waterval is namelijk dat je er achter langs kunt wandelen. Het is werkelijk een unieke ervaring om de mogelijkheid te hebben om achter zo’n indrukwekkend watergordijn te kunnen lopen. Van een afstand lijkt de Seljalandsfoss in vergelijking met andere watervallen op IJsland misschien net wat minder indrukwekkend, maar wanneer je er achter loopt wordt dat plots een compleet ander verhaal. Breng je een bezoekje aan de Seljalandsfoss waterval? Dan kun je in de buurt ook nog een andere waterval ontdekken. Het gaat hierbij om de zogenaamde Glufrafoss. Deze waterval ligt verborgen tussen de rotsen. Let wel, om ze te kunnen bezoeken dien je wel een eindje door het (ijskoude) water te lopen.

4.) Skogafoss

Er zijn op IJsland menig aantal prachtige watervallen terug te vinden, zoveel mag inmiddels wel duidelijk zijn. Heel wat mensen die IJsland bezoeken zijn het er echter over eens dat in het bijzonder de Skogafoss waterval een prachtig exemplaar is. Deze waterval beschikt over een hoogte van 60 meter en heeft een breedte van 25 meter. Wat deze plaats extra aantrekkelijk maakt is dat je de mogelijkheid hebt om te kamperen aan de voet van deze bulderende schoonheid. Aan de rechterkant van de Skogafoss waterval is een pad terug te vinden welke je meeneemt stroomopwaarts langs de rivier. Het is op deze plaats dat een wandelroute start welke je van Thorsmork meeneemt naar Landmannalaugar.

5.) Glymur

Het is opvallend dat de Glymur waterval nog steeds ontbreekt in menig aantal lijsten met de mooiste watervallen van IJsland. Toegegeven, de waterval op zich is misschien niet de meest indrukwekkende, de omgeving waarin ze is gelegen is dat des te meer. Wat we aanraden is om deze waterval te gaan ontdekken tijdens een wandeling die je onderneemt vanuit de hoofdstad Reykjavik. Deze wandeling neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. Sowieso is de waterval uitsluitend te voet te bereiken. Ondanks het feit dat Glymur over een geringe breedte beschikt is ze met haar hoogte van 196 meter wel één van de hoogste watervallen van het land en daarmee ook van de wereld. Zeker de moeite waard om te ontdekken dus!

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *