Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Dit zijn de woontrends van 2022

Dit zijn de woontrends van 2022
Artikel begint onder de advertentie

Zelden hebben we zoveel tijd thuis doorgebracht dan de afgelopen twee jaar. Hoe we wonen is belangrijker dan ooit. Er werd flink geklust in huis en ook het interieur werd niet vergeten. Misschien heb je door de pandemie wel ontdekt dat minimalisme niets voor jou is, omdat je voor een huis waarin geleefd wordt nou eenmaal liever voor comfort kiest. Of misschien werd je juist gek van de chaos in huis en heb je veel tijd besteed aan het ontspullen. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, hieronder lees je wat de trends voor dit jaar zijn.

Recycle en upcycle

Met het oog op duurzaamheid blijft recycle en upcycle natuurlijk ook in 2022 de trend. Als je kiest voor meubels met een duurzaamheidskenmerk zoals het FLEGT label (Forest Law Enforcement, Governance and Trade) of FSC gecertificeerd hout, dan maak je een goede keuze.

Steeds meer merken gaan voor een eerlijke keuze bij het ontwerpen en produceren. Zo maakt het Deense Hay bijvoorbeeld stoelen van gerecyclede materialen en maakt het Zwitserse Vitra meubelen die heel lang mee gaan en dus duurzaam zijn. Tevens heeft Vitra zich voorgenomen tegen 2030 een netto positief bedrijf te zijn op basis van alle ecologische voetafdrukindicatoren. Daarnaast willen zij de producten gedurende hun hele levensduur begeleiden om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk gebruikt kan worden.

Het bekende design van Vitra Eames stoelen

Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Een onbruikbaar of ongewenst product wordt verwerkt tot een nieuw product dat meer waarde heeft dan daarvoor.

De bekleding van deze kruk was niet meer te redden. Met jute touw kreeg de kruk alsnog een tweede leven.

Organische vormen

Omdat de buitenwereld minder veilig voelt zoeken we thuis geborgenheid. Daarbij horen ook dit jaar organische vormen aangevuld met aaibare materialen. De organische vormen van meubelen zijn nog enigszins subtiel, denk aan een half ronde bank of een niervormige eettafel. In kunstobjecten en woonaccessoires vind je meer grillige vormen.  
De trend zagen we vorig jaar al opkomen, maar dit jaar gaan we verder. Verder dan alleen meubelen en accessoires, we gaan namelijk ook voor ronde muren.

De Pacha lounge chair van Gubi heeft mooie ronde vormen en een heerlijk zachte stof.

Sfeervol minimalistisch

Op zoek naar een zen interieur? Mix Japans met Scandinavisch en je hebt de Japandi stijl, voeg daar wat wat rauwheid aan toe om het meer 2022 te maken en je krijgt Wabi Sabi. Schoonheid vind je in het alledaagse; niet perfect is juist perfect. Daarom wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen omdat die van zichzelf vaak imperfect zijn, zoals doorleefd hout, gehavend beton of geoxideerd metaal. Houten en betonnen structuren van je woning laat je bij deze stijl zoveel mogelijk zichtbaar.

Een ruw betonnen vloer en bakstenen wand zijn het decor voor fauteuil Little Petra van &Tradition.

Maak een combinatie van rustieke meubels en moderne details. Er zijn geen regels. Gebruik aardetinten (ecru en beige) om rust uit te stralen en ga voor zwarte accenten.

Kruk Brick van Italiaanse fabrikant Gervasoni past prima in een Wabi Sabi interieur.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het is in een huis het allerbelangrijkste dat je je thuis voelt. Dat hoeft niet volgens de laatste trends te zijn, als het maar eigen is.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *