Maastricht magazine >
lifestyleinterieur

Je tuin verduurzamen: tips en benodigdheden

Je tuin verduurzamen: tips en benodigdheden
Artikel begint onder de advertentie

Tuinen lijken overwegend in drie categorieën in te delen te zijn. Allereerst de ‘onderhoudsvriendelijke’ tuin (luchtplaats) geheel betegeld. Daarnaast de kindvriendelijke, strakke tuinen met schuttingen en borders aan de zijkanten, kunstgras in het midden en een tuinhuisje of schuurtje achterin. Tot slot zijn er ook nog de ‘hippe’ tuinen, die ieder jaar volledig worden omgegooid volgens de laatste tuintrends. Geen van alle erg duurzame tuinen en dat terwijl flora en fauna het niet gemakkelijk hebben. Hieronder vind je handige tips voor het aanleggen van een duurzame tuin en lees je meer over benodigdheden zoals een gereedschapskoffer.

Kenmerken van een duurzame tuin

Allereerst een belangrijke vraag: wat is een duurzame tuin eigenlijk? Een duurzame tuin is ecologisch verantwoord, rustig en blijvend. De bodem krijgt optimaal de kans om te vormen, planten en bomen krijgen de tijd en de mogelijkheid om te groeien en dieren voelen zich er thuis.

Musthaves bij tuinieren

Een duurzame tuin aanleggen houdt vooral in dat je niet teveel doet. Schoffelen, spitten en je snoeiafval opharken? Allemaal niet nodig, want het is juist supergoed voor zowel de bodem als verscheidene dieren als je de tuin met rust laat. Wel handig bij het tuinieren zijn een snoeischaar, een schop, klein schepje en bezem.

Daarnaast kun je ook niet zonder gereedschapskoffer als je een duurzame tuin wilt aanleggen. Met onder andere schroevendraaiers, een zaag en meetlint uit je gereedschapskoffer kun je zelf aan de slag met het maken van een bijenhotel, of voederbakje of -badje voor vogels. Strauss biedt een uitgebreid assortiment aan gereedschapskoffers. Zo is er vast ook een praktische gereedschapskoffer die past bij jouw wensen en eisen.

Tot slot is ook goede werkkleding erg fijn als je buitenshuis aan de slag gaat. Welke werkkleding je het beste kunt dragen is onder meer afhankelijk van je eigen voorkeur, het seizoen en de weersomstandigheden. Praktische werkkleding om te hebben zijn in ieder geval een werkbroek en -jas, werkschoenen en handschoenen. Zowel werkkleding als een gereedschapskoffer komen trouwens niet alleen goed van pas buitenshuis, maar ook als je je woning binnenin gaat verbouwen.

Tips voor het aanleggen van een duurzame tuin

Een duurzame tuin aanleggen doe je niet even in een handomdraai. De natuur zal immers zelf een balans moeten zien te bereiken. Zowel planten als dieren zullen hierbij de tijd nodig hebben om hun plekje te vinden. Wat kun je doen om de natuur hierbij te helpen? En waar moet je rekening mee houden tijdens het aanleggen van een tuin?

Zorg voor groen

Bomen, struiken en planten zuiveren de lucht, zorgen voor verkoeling en trekken vogels en insecten aan. Minder stenen zorgen er bovendien voor dat regenwater gemakkelijker in de bodem kan trekken.

Maak het interessant voor insecten

Door insecten naar je tuin te trekken, breng je leven in de brouwerij. Zij trekken namelijk op hun beurt ook weer allerlei andere dieren zoals vogels aan. Vooral paarse bloemen lokken insecten, en vergeet ook het bijenhotel niet.

Houd het een beetje rommelig

Allerlei beestjes gebruiken hoopjes oude bladeren, gekapte takken of stronken om te wonen of te eten. Ruim dus vooral niet alles te netjes op.

Gebruik natuurlijke onkruid- of ongediertebestrijders

Hoewel onkruid eigenlijk juist heel natuurlijk is, is het ook begrijpelijk dat je sommige dingen liever niet in je tuin hebt. Wil je iets verwijderen, of het nu gaat om dieren zoals slakken of bepaalde planten? Gebruik dan zoveel mogelijk natuurlijke verdelgers.

Zorg voor een regenton

Veel mensen staan ‘s zomers iedere avond hun tuin te sproeien. Een duurzamere oplossing is een regenton. Leidingwater bevat namelijk (te)veel kalk. Geef ook liever wat minder vaak water, zo wortelen planten en bomen dieper.

Duurzame verlichting

Wat is er nu heerlijker dan in je tuin van lange zomeravonden genieten? Omdat vanaf eind augustus de dagen merkbaar korter worden, is enige tuinverlichting wel handig. Kies bij voorkeur ledverlichting op een bewegingssensor of tijdschakelaar zodat de verlichting niet de hele nacht brandt, en die op zonne-energie werkt.

De basis aanleggen voor volgend jaar

We zitten al halverwege het zomerseizoen. Hoewel je nu geen grote veranderingen meer moet doorvoeren, kun je straks in de herfst wel alvast aan het werk voor volgend jaar. Zo geniet niet alleen jij van je tuin, maar heeft de natuur er ook wat aan!

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *