Maastricht magazine >
lifestyletip

Meer structuur in je leven? 5+ structuurtips om dat aan te pakken!

Meer structuur in je leven? 5+ structuurtips om dat aan te pakken!
Artikel begint onder de advertentie

Voor velen is het leven erg chaotisch. We hebben een baan, familie, vrienden, moeten sporten, het huishouden doen en ondertussen ook nog een beetje voor onszelf zorgen. Menigeen kan dus wel wat meer structuur in het leven gebruiken. Klinkt dit voor jou bekend en wil je ook graag wat meer structuur in je leven? Maar weet je niet goed hoe? Lees dan vooral even verder voor de beste tips!

Structuurtip #1: Leer routines aan

Structuur begint met het aanhouden van routines. Wanneer je elke dag hetzelfde doet, zul je merken dat dit al meer rust geeft in je hoofd. Bepaal dus voor jezelf hoe je ochtenden en avonden eruitzien. Schrijf dit eens voor jezelf op en maak hier een standaard routine van. Je weet je precies wat je te doen staat elke dag en vermijd je ook nog eens het risico om dingen te vergeten. Wel zo rustig. Binnen je routine kan je ervoor kiezen om elke avond dingen klaar te leggen (zoals kleding) voor de ochtend erna. Dit zorgt ervoor dat je dag van start gaat met rust en structuur.

Structuurtip #2: Houd een agenda bij

Vroeger op school was een agenda verplicht, maar naarmate je volwassener wordt, wordt deze vaak de deur uit gedaan. Waarom eigenlijk? Het is niet zo handig, want hierdoor vergeet je makkelijk afspreken en heb je weinig overzicht van hoe je week eruit ziet. Je kan dus beter wel een agenda kopen. Zo hou je overzicht en hoef je niet meer alles zelf te onthouden. Dit brengt een stuk meer structuur aan in je leven. Probeer de gehele week van het gezin in kaart te houden en zichtbaar te hebben voor elkaar. Zo kan iedereen rekening met elkaar houden. Immers brengt het rust wanneer je partner geen (extra) dingen inplant op momenten dat je al druk bezet bent.

Wanneer je een agenda hebt kan je deze voor meer tips gebruiken. Zet bijvoorbeeld herinneringen (reminders) in je agenda. Moet je de zwarte bak nog buiten zetten? Een abonnement verlengen/opzeggen? Dan is de agenda de ideale plek om deze te noteren, zodat je dit kan loslaten. Binnen je routine kan je dan elke ochtend/middag/avond kijken wat er op de planning staat voor de volgende dag(en) en het maximale eruit halen.

Plan vooruit voor iedereen in je agenda. Structuurtips van LovestoHAVE

Structuurtip #3: Doe een voorjaarsopruiming

Het voorjaar staat weer voor de deur. Een uitstekend moment dus om eens een grote voorjaarsopruiming te houden. Haal al je kasten leeg en kijk eens goed wat je wel en niet meer nodig hebt. Doe overbodige spullen ook echt weg. Ruim vervolgens je kasten opnieuw terug in op een logische en overzichtelijke manier. Bijvoorbeeld door labels te gebruiken op bakken, kleding te doneren/verkopen die je niet meer nodig hebt, en huisregels te hanteren om het zo te houden. Je zult zien dat je na een dag goed opruimen een stuk meer ruimte hebt. Een opgeruimd huis staat tevens gelijk aan een opgeruimd hoofd. Zo hou je dus meer overzicht wat gelijk zorgt voor meer structuur. 

Structuurtip #4: Houd vaste dagen aan voor activiteiten

Tot slot is het ook handig om je week zo veel mogelijk vast in te delen. Ga bijvoorbeeld standaard op dinsdag en donderdag sporten en maak van de zaterdagmiddag je schoonmaakdag. Als je dit van tevoren voor jezelf vastlegt, weet je elke week waar je aan toe bent en kun je hier ook beter rekening mee houden. Je kunt je andere activiteiten en afspraken hier dan omheen plannen. Zo weet je zeker dat je geen dubbele afspraken maakt en ook elke week je verplichtingen nakomt. Doe hetzelfde voor maaltijden. Een vaste pasta-dag bijvoorbeeld geeft al een hoop rust, omdat je zo niet elke dag hoeft te bedenken wat je wil eten. Je zult zien dat meer structuur in het leven al in dit soort kleine dingen zit.

Structuurtip #5: Stop met multitasken & maak dingen af

Het grootste probleem voor structuur is multitasken. Hierdoor moeten je hersenen continu schakelen tussen activiteiten. Uiteraard is dit niet altijd te voorkomen, maar wees je er bewust van zodat je jezelf hierop kan sturen. Is het op dit moment nodig (bijvoorbeeld door kinderen)? Of kan ik deze taken achter elkaar uitvoeren zodat ik meer geconcentreerd ben. Hierin komt een andere belangrijke regel: maak dingen af voordat dat je aan iets nieuws gaat beginnen. Uiteindelijk is het vaak zo dat je sneller klaar bent wanneer je niet gaat multitasken.

Stop met multitasken

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *