Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Sim only versus toestel abonnement; wat is beter voor jou?

Sim only versus toestel abonnement; wat is beter voor jou?

Wanneer je nood hebt aan een nieuw mobiel abonnement zal je als gebruiker een keuze moeten maken uit twee verschillende mogelijkheden. De eerste mogelijkheid die wordt aangeboden is een sim only abonnement. Hierbij is er sprake van een los abonnement waardoor je niet automatisch ook de beschikking hebt over een nieuw toestel. Daarnaast bestaat er echter ook de optie voor een toestel abonnement. In dit geval heb je niet alleen een nieuw mobiel abonnement, maar ook meteen een compleet nieuw toestel voor de komende jaren. Dit lijkt natuurlijk ongelofelijk interessant, maar is het dat ook? Wij zochten het voor je uit en zetten onze bevindingen graag voor je op een rijtje.

Wat zijn de voordelen van een sim only abonnement?

Ondanks het op het eerste zicht lucratieve aanbod van een nieuw abonnement gecombineerd met een compleet nieuw toestel kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het merendeel van de mensen toch nog altijd kiezen voor het afsluiten van een sim only abonnement. Dat is ongetwijfeld te wijten aan de vele interessante voordelen die er toch wel aan verbonden zijn.

1) Sim only abonnementen zijn voordeliger 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je door het afsluiten van een sim only abonnement heel wat kan besparen. Het afsluiten van een dergelijk abonnement en het los kopen van een toestel levert je op middellange (6-12 maanden) tot lange termijn (12-24 maanden) altijd het meeste financieel voordeel op. Het verschil kan oplopen tot meer dan honderd euro per jaar. Wil jij dus met zekerheid kunnen rekenen op de financieel meest interessante oplossing voor jouw mobiel abonnement? Dan is de keuze voor een sim only wellicht al snel gemaakt. Houd hierbij uiteraard ook rekening met jouw financiële mogelijkheden op korte en lange termijn.

2) Je abonnement is maandelijks aanpasbaar

Voor een mobiel abonnement met telefoon geldt doorgaans dat je er zo’n één à twee jaar aan vast komt te zitten. Dit betekent dat er niet zomaar kan worden gewisseld tussen verschillende bundels. Bij het merendeel van de providers is het dan ook zo dat je er uitsluitend voor kan kiezen om je bestaande abonnement te verhogen. Verlagen kan dan weer niet. Kies je uiteindelijk voor een sim only abonnement van populaire providers zoals bijvoorbeeld Simyo, Tele2 en Ziggo? Dan zal je kunnen vaststellen dat je daar zonder probleem en helemaal gratis elke maand aanpassingen aan kan aanbrengen. Ook voor wie op zoek is naar een optimale flexibiliteit geldt dus dat het interessant kan zijn om te kiezen voor een sim only abonnement. Zeker in de tijd van 5G internet kan een kortere loopduur interessant zijn, zodat je straks van scherpere 5G tarieven & snelheden kan genieten.

5G internet verkrijgbaar bij alle grote providers met of zonder sim only abonnement.
5G is een blik naar de toekomst

3) Je stapt over naar een andere provider wanneer je dat wilt

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je bij een sim only abonnement als gebruiker altijd over de mogelijkheid beschikt om te veranderen van provider. Dat geldt eigenlijk niet voor het moment waarop je een mobiel abonnement met toestel afsluit. Hoewel, je kan uiteraard altijd een nieuw abonnement bij een andere provider afsluiten, maar je zal je huidige abonnement met toestel wel nog gewoon verder moeten blijven betalen tot het einde van de contractduur is bereikt. Dat geldt niet voor een sim only abonnement. Blijkt op een bepaald ogenblik dat een andere provider een voordeliger aanbod heeft voor jou? Dan kan je meteen overstappen.

Hoeveel bedraagt het prijsverschil bij een sim only precies?

Het exacte prijsverschil waarvan sprake is tussen een sim only en een mobiel abonnement met toestel is uiteraard altijd afhankelijk van het moment. De prijzen van de verschillende abonnementen die worden aangeboden fluctueren dan ook vaak bijzonder hard. Dit gezegd hebbende is het zo dat het prijsverschil tussen een mobiel abonnement met toestel en een sim only met dezelfde specificaties al snel kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand. Dit betekent niet zelden dat je binnen een termijn van één jaar reeds geld overhoudt voor het kopen van één van de duurste, nieuwe smartphones op de markt. Volstaat een voordeliger exemplaar? Dan heb je dat geld doorgaans reeds binnen een paar maanden uitgespaard door te kiezen voor het afsluiten van een sim only abonnement.

Wanneer je een mobiel abonnement met toestel afsluit zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor al snel een bedrag van zo’n 40 à 50 euro of meer per maand gaat betalen. Een soortgelijk sim only abonnement afsluiten kan in dat geval wellicht reeds voor zo’n 10 euro per maand. Kies je er voor om voordat je het abonnement afsluit nog even een extra vergelijking uit te voeren? Dan ben je vaak pas echt verzekerd van de goedkoopste optie op de markt. De kans is dan groot dat je zomaar even nog meer kan besparen. Enkele maanden je huidige smartphone verder blijven gebruiken kan er dan voor zorgen dat je voldoende hebt uitgespaard om een gloednieuw exemplaar in huis te halen. Dat zonder dat je nog anderhalf of twee jaar lang een veel te duur abonnement moet betalen.

Een simpele rekensom is snel gemaakt. Een rekenvoorbeeld van dit moment (9 September 2020) bij T-Mobile. De nieuwste Samsung Galaxy S20 128GB met een looptijd geeft onderstaand rekenvoorbeeld. In het voorbeeld houden wij onbeperkt internet & bellen aan.

Samsung Galaxy S20 is los te verkrijgen of met een mobiel abonnement.
ContractjaarSim only (€35,00)Telefoon (€61,00)
Na 2 jaar€ 840,00€ 1.464,00
Verschil+ € 624,00
Prijsverschil tussen Sim Only en Telefoon abonnement

Je betaald bij een abonnement een goede € 600,00 voor het toestel. Los is de telefoon al te verkrijgen vanaf € 556,00. Heb je dus het geld liggen kan je hier al besparen. Vergelijk sim only abonnementen met mobiele abonnementen voordat je een aankoop doet.

Wat zijn nu de beste sim only abonnementen?

De voordelen die verbonden zijn aan sim only abonnementen hebben er voor gezorgd dat ze ongelofelijk populair zijn geworden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zo goed als alle providers er inmiddels voor hebben gekozen om ze in hun aanbod op te nemen. De belangrijkste en ook populairste providers voor wat sim only abonnementen betreft zijn:

 • Tele2;
 • Simyo;
 • Vodafone;
 • T-Mobile; 
 • KPN;

Ondanks het feit dat de bovenstaande providers elk jaar opnieuw een behoorlijke hoeveelheid sim only abonnementen verstrekken zijn ze doorgaans niet de goedkoopste. Met name Ben en Sim only Lebara staan er om bekend voordeligere sim only oplossingen aan te bieden aan hun klanten. Daar waar de opties bij bovengenoemde providers beginnen rond een prijs van (op moment van schrijven) 12 euro geldt voor Lebara en Ben dat een sim only afsluiten reeds mogelijk is voor een prijs van respectievelijk 7,50 of 8 euro per maand. Ook deze lage prijzen benadrukken eens temeer dat het in de praktijk veelal helemaal niet financieel interessant is om te kiezen voor een abonnement met toestel. Het mag dan ook duidelijk zijn, voor het merendeel van de mensen zal de keuze voor een sim only in de praktijk al snel zijn gemaakt.

Gerelateerde blogs

  Reacties (0)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *