Maastricht magazine >

 
lifestyletip

Tips voor het kiezen van buitenverf

Tips voor het kiezen van buitenverf

Het verven van deuren en kozijnen buiten is voor vele niet echt een hobby. Het vraagt veel precisie werk, tijd en ook nog handigheid om de kozijnen boven te verven. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je verf kiest die je mooi vindt, maar daarnaast zijn er nog enkele andere belangrijke punten die je goed moet overwegen. Wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van buitenverf? Lees dan vooral verder.

De levensduur/onderhoudsvrijheid van verf

Ga je verf kopen kijk dan altijd goed naar de levensduur van de verf. Niemand zit er namelijk op te wachten om zijn of haar huis om de paar jaar opnieuw te moeten verven aan de buitenkant. Hoewel de kozijnen beneden wellicht nog redelijk snel gepiept zijn, is het altijd een hele klus om met een ladder of steiger de andere verdiepingen te verven. Hoewel je er dus misschien al snel naar neigt om voor de goedkoopste verf te kiezen, kan dit op termijn juist een stuk duurder uitpakken doordat je sneller opnieuw moet verven. Daarnaast kost dat je ook nog eens ontzettend veel tijd waarin je andere (leuke) dingen had kunnen doen. Ben je op zoek naar extreem duurzame hoogglans lakverf voor buiten, dan kun je onder andere de Sigma S2U Allure Gloss kopen. Deze gaat maar liefst 10 jaar mee! Het is dan ook niet voor niets dat veel vakschilders voor Sigma verf kiezen.

De glansgraad van buitenverf

Denk je dat de glans in verf vooral een smaak kwestie is, dan is het goed om te weten dat dit naast smaak ook een andere factor met zich mee brengt die van grote invloed is. Het is namelijk zo dat hoe hoger de glans is, hoe beter de verf bestand is tegen vuil. Ga je binnen verven dan zal dit nog niet zo veel verschil maken, maar je verf buiten krijgt eigenlijk dagelijks wel behoorlijk wat vuil te verwerken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zandstorm, regen of sneeuw? Dit is nog maar een kleine greep van het vuil waar je buitenverf mee te maken krijgt.

Dekkingskracht van de verf

Met de dekkingskracht van de verf wordt de hoeveelheid lagen verf bedoeld die nodig zijn om de ondergrond te dekken. Dekt de verf in één keer dan heb je vanzelfsprekend veel minder verf nodig dan een verf waar drie lagen verf voor nodig zijn. Buiten de dekkingskracht van de verf om kan ook de kleur van de ondergrond en de kleur waar je naar toe wilt gaan een grote rol spelen. Ga je bijvoorbeeld van zwarte kozijnen naar wit dan zullen er meer lagen verf nodig zijn dan als je van wit naar zwart toe gaat. Hou hier rekening mee bij het inschatten van de hoeveelheid verf die nodig zal zijn om zo een tekort aan verf tijdens de klus te voorkomen.

Kwaliteit verf voor buiten

Last but not least zit er een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten en merken verf. Ga daarom vooraf na wat je het belangrijkste vindt: moet de verf vooral goedkoop zijn op korte of op lange termijn? Weet je vooraf al dat de verf maar 5 jaar hoeft te houden in verband met het aanschaffen van kunststof kozijnen bijvoorbeeld, of moet de verf zo lang als mogelijk mee gaan? De kwaliteit verf die je kiest is onder andere afhankelijk van deze punten. Om een idee te krijgen van de kwaliteit van de verschillende soorten verf kan het goed zijn om te kijken naar de reviews. Houdt daarbij in gedachten dat niet iedereen altijd tevreden kan zijn en er daardoor van bijna elk product wel een negatieve review te vinden zal zijn 😉.

Gerelateerde blogs

Reacties (1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *