Maastricht magazine >
lifestyletip

Vijf handige tips om je dekbed te onderhouden

Vijf handige tips om je dekbed te onderhouden
Artikel begint onder de advertentie

Nu de winter er weer aankomt is het fijn om onder een warm dekbed te slapen. Maar welke is nu het best passend? Er zijn verschillende dekbedden voor elk seizoen, maar de beste keuze voor in de winter is dan toch een product dat gemaakt is van dons. Dit geeft een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed dat ideaal is voor de koude dagen. Voornamelijk ganzen- en eendendons zijn hiervoor geschikt omdat het veel vocht opneemt, de warmte goed vasthoud en het is laag in gewicht. Donzen dekbedden kun je onder andere kopen bij allnatura. Heb je meerdere dekbedden en wil je van allemaal lang kunnen genieten? Dan is onderhoud natuurlijk erg belangrijk en daarom geven wij je in deze blog vijf handige tips om je dekbed te onderhouden.

Wanneer is het tijd om een nieuw dekbed te kopen?

Voordat we je een aantal tips geven voor het onderhoud van je dekbed is het ook goed om te weten wanneer het tijd is om een nieuwe te kopen. Je zult er misschien van schrikken, maar je verliest via je adem en door transpiratie ongeveer 350 cc vocht per nacht. Na tien jaar is dat ongeveer een volle badkuip. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je overtrek lucht. Tien jaar is eigenlijk al te lang en daarom wordt aangeraden om na ongeveer acht jaar je dekbed te vervangen zodat je weer gezond kunt slapen.

Tip 1 en 2: Het begint al bij het opstaan

Om binnen de acht jaar toch alles uit je dekbed te halen is de eerste tip handig bij het opstaan. Schud meteen je overtrek uit, want wanneer je dit doet gaan de vouwen, vormen en het vocht van de nacht eruit. Bij het opmaken van het overtrek is het aan te raden om het dekbed naar achteren open te klappen. Zo kan het de hele dag luchten en ontstaat er geen warme plek voor huismijt. Als tweede tip is het nog belangrijk om een raam open te zetten in de slaapkamer, zodat het overtollige vocht weg kan.

Tip 3 en 4: Regelmatig verschonen en luchten

De derde tip voor het onderhoud van je dekbed is door het regelmatig te verschonen en te wassen op 60 °C (controleer dit eerst goed op het waslabel). Gebruik hierbij een neutraal fijnwasmiddel en doe het dekbed aansluitend in de wasdroger indien aanwezig. Het voelt niet alleen heerlijk om onder een schoon dekbed te slapen, het is ook nog eens goed voor het onderhoud omdat het dan langer fris blijft. Wil je graag je gehele bed luchten, dan is tip nummer vier om op een droge dag het dekbed buiten te hangen. Let hierbij op dat het niet in de volle zon hangt.

Tip 5: Met de hand uitkloppen is voldoende

De vijfde tip voor het onderhoud van je dekbed is dat je geen mattenklopper of stofzuiger gebruikt. De tijken zijn fijn geweven zodat stof zich er niet in vastzet. Ga je toch met een mattenklopper of stofzuiger aan de slag, dan kunnen de poriën zich wijden waarna veren en dons eruit komen. Hierdoor beschadig je het overtrek en dat is natuurlijk zonde. Kies er liever voor om het lichtjes te borstelen of door het af te kloppen met de hand.

Lees hier meer over de verschillende soorten dekbedden.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *