Maastricht magazine >
lifestyletip

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en waarom heb je die nodig?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering en waarom heb je die nodig?
Artikel begint onder de advertentie

Als je eenmaal volwassen bent is het nodig dat je nadenkt over verschillende verzekeringen. Als je zelfstandig woont heb je een inboedelverzekering nodig. Als je regelmatig op reis gaat is een doorlopende reisverzekering aan te raden. En dan is er nog de aansprakelijkheidsverzekering, deze dekt schade die je aan anderen toebrengt of aan hun eigendommen. Misschien denk je dat die kosten wel meevallen, maar niets is minder waar.

Wat dekt de aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade waarvoor jij aansprakelijk bent. Dat klinkt logisch, maar kan soms best complex zijn. Als je bij iemand op bezoek bent en je stoot een dure vaas om dan is het logisch dat je die vaas moet vergoeden. Maar als je iemand lichamelijk letsel toebrengt dan wordt het een ander verhaal. Want dan komen er medische kosten en wellicht ook gevolgschade. Stel je botst tegen iemand op. Die persoon valt en breekt zijn pols. Daardoor kan hij twee maanden niet werken en dit slachtoffer is toevallig zelfstandig ondernemer. Of iemand struikelt in jouw tuin door een losliggende tegel en komt zo ongelukkig ten val dat er sprake is van blijvend lichamelijk letsel. Dan kunnen de kosten flink oplopen.

Verzekerd voor een hoog bedrag

Het verzekerde bedrag voor wettelijke aansprakelijkheid ligt hoog. Meestal is dit 15 of zelfs 2 miljoen euro. Dat lijkt overdreven. Maar als iemand door jouw toedoen niet meer kan werken en die persoon is pas eind twintig, dan heeft dit forse gevolgen. Ook medische kosten kunnen flink oplopen. Als je niet verzekerd bent dan draai jij zelf op voor de vergoeding van deze kosten. Het slachtoffer krijgt de kosten vergoed uit een waarborgfonds, die de kosten vervolgens weer op jou verhaalt. De kans is dan aanwezig dat je levenslang betalingen moet verrichten.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om je te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Dit is wel het geval als je auto rijdt, dan is een WA verzekering verplicht. Je kunt eventueel op religieuze gronden vrijstelling krijgen. Dan ben je wel verplicht om de premie die je normaal voor een verzekering zou betalen in een aparte pot te storten. Mocht je schade rijden dan wordt die uit de pot vergoed. Is er niet genoeg geld dan betaal je de rest zelf. Voor ‘gewone’ wettelijke aansprakelijkheid bestaat zo’n verplichting dus niet. Wel wordt het mensen die niet verzekerd zijn aangeraden om zelf een voorziening te treffen mocht er iets gebeuren. Wil je een verzekering afsluiten kan je altijd even de aansprakelijkheidsverzekering vergelijken van verschillende aanbieden.

Verzekeringen vergelijken

Een aansprakelijkheidsverzekering maakt meestal deel uit van een pakket waarin ook de inboedelverzekering, reisverzekering en opstalverzekering zitten. Dan ben je doorgaans goedkoper uit. Maar je kunt ook een aparte verzekering voor aansprakelijkheid afsluiten. Waar je ook voor kiest, vergelijk altijd verschillende verzekeringen. Niet alleen qua premie, maar ook qua dekking. De goedkoopste verzekering is niet altijd de beste keus. Je kunt je ook door een tussenpersoon laten adviseren, maar deze brengt uiteraard ook kosten in rekening. Online vergelijken is goed mogelijk als je weet waar je op moet letten.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *