Maastricht magazine >
lifestyletip

Zo bescherm je je telefoon en laptop tegen hackers en virussen

Zo bescherm je je telefoon en laptop tegen hackers en virussen
Artikel begint onder de advertentie

Hackers en online criminelen zijn nog altijd erg actief. Ze zijn voornamelijk uit op het stelen van geld of op je persoonsgegevens. Uiteraard zorg je ervoor dat je je telefoon beschermt tegen stoten en krassen met een screenprotector en een hoesje. Zeker wanneer je één van de nieuwste smartphones hebt zoals de Samsung Galaxy S22, dan schaf je direct een Samsung Galaxy S 22 Ultra hoesje aan om je telefoon te beschermen. Vaak kijk je dan ook gelijk al op sites als Smartphonehoesjes.nl voor de beste accessoires om je telefoon zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Maar heb je wel eens gedacht aan de bescherming van de gegevens die op je telefoon staan? Door de digitale wereld waarin we leven speelt ook veel van de criminele activiteit zich online af en dat hebben we soms niet eens zo goed door. Zorg dus dat je je gegevens beschermt tegen deze vervelende gang van zaken. 

Blijf up-to-date

Een simpele manier om ervoor te zorgen dat men niet je online leven binnendringt is het installeren van alle updates. Het komt je vast bekend voor dat je weer een pop-up krijgt voor een update in je software, zowel op je telefoon als op je laptop gebeurt dat regelmatig. Vaak komt het niet uit en stel je het nog even uit, om het vervolgens wekenlang niet te doen. Toch is het aan te raden om elke update die beschikbaar is direct of in ieder geval zo snel mogelijk uit te voeren. Dat heeft er alles mee te maken dat technologieën continu worden aangepast en verbeterd. Zo heb je niet alleen de nieuwste functionaliteiten op je telefoon of laptop, maar zijn ook de eventuele zwakke plekken gerepareerd. Zo komen indringers minder snel binnen.

Wachtwoorden en verificatie

Het instellen van een wachtwoord kan vervelend zijn, overal moet je tegenwoordig een account voor aanmaken en dus ben je geneigd om elke keer maar snel hetzelfde, of vergelijkbare wachtwoord voor te gebruiken. Lekker makkelijk toch? Toch zijn goede wachtwoorden echt belangrijker dan je denkt. Een beetje hacker heeft namelijk zo je wachtwoord gekraakt en kan bij al je e-mails en andere persoonlijke gegevens. Hoewel het tegenwoordig algemeen bekend is dat het beschermen van je gegevens belangrijker is dan ooit, gebruiken veel mensen nog steeds de makkelijkste wachtwoorden waarin ze bijvoorbeeld hun geboortedatum of adres gegevens verwerken. Het beste is om een wachtwoord zin te gebruiken en af te wisselen in kleine letters en hoofdletters, speciale tekens en cijfers. Gebruik zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden en gebruik een speciaal programma dat je wachtwoorden beheerd, zo hoef je ze niet allemaal zelf te onthouden. Maak gebruik van persoonlijke vergrendeling zoals irisscanner of een vingerafdruk om in je telefoon te komen, alles om inbraak tegen te gaan.

Wees alert met waar je toestemming voor geeft

‘Accepteer’ of ´Ja ik geef toestemming´ zijn zomaar twee van de mogelijkheden waar je zonder bij na te denken vaak op klikt als het aankomt bij het installeren van een app of het bezoeken van een website. Ook hierbij kiezen mensen vaak voor het gemak en de snelheid en accepteren ze het maar zonder stil te staan bij waarvoor ze eigenlijk toestemming geven. Lees dus toch altijd even door waar het over gaat want voor je het weet worden je gegevens doorgegeven aan andere bedrijven.

Back-ups voor je belangrijke documenten

In het vervelende geval dat iemand er toch met je gegevens vandoor gaat of dat je een virus te pakken hebt, kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en back-ups maken van belangrijke gegevens op je telefoon. Voor sommige doeleinden heeft de telefoon de laptop eigenlijk vervangen. Ga maar eens na wat er allemaal wel niet op je smartphone te vinden is, van belangrijke brieven van de overheid die zijn opgeslagen tot dierbare foto’s van je familie en vrienden die je niet kwijt wilt. Gelukkig kunnen veel documenten automatisch worden opgeslagen in bijvoorbeeld de iCloud of Google Drive.

Verdachte apps en berichten

Online criminelen verzinnen elke keer weer iets anders om je te slim af te zijn. Zo was er een tijd veel in het nieuws dat mensen zich voordeden als iemands dierbare op WhatsApp (zoals een zoon of dochter) om zo iemand geld afhandig te maken. Hoe meer dit soort zaken bekend worden hoe moeilijker het wordt voor de criminelen om dit nog te blijven doen. Toch verzinnen ze daarna wel weer iets nieuws. Ze gaan vaak slim te werk dus blijf alert en geeft nooit zomaar je gegevens aan iemand online. Zeker niet wanneer het gaat om bankgegevens of het overmaken van geld.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *