Maastricht magazine >
lifestyletip

Zo herken je gehoorverlies

Zo herken je gehoorverlies
Artikel begint onder de advertentie

In Nederland schaffen jaarlijks 150.000 personen een gehoorapparaat aan, terwijl dit eind 2011 nog 883.100 slechthorenden waren volgens de huisartsen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, gaat het lang niet alleen om ouderen. Ook dertigers en veertigers maken in toenemende mate gebruik van het hulpmiddel. Het feit dat de toestellen steeds subtieler worden, maakt het dragen ervan minder beladen. Het is belangrijk om gehoorverlies te herkennen en hierop te acteren om een toenemende invloed op je dagelijks leven te voorkomen. Immers is horen een van de vijf zintuigen en bij ernstig verlies heeft dit impact op de kwaliteit van leven. Onder andere het verlies van sociale contacten en een verminderd zelfvertrouwen zijn zaken die het gevolg kunnen zijn van gehoorverlies. 

Herkenning #1: Problemen met het verstaan van anderen en het voeren van gesprekken

Heb je het vermoeden dat er bij jou sprake is van gehoorverlies? Een gratis online hoortest geeft uitsluitsel. Gehoorverlies kun je zelf herkennen aan:

  • Moeite met het voeren of volgen van gesprekken.
  • Het verkeerd begrijpen van wat mensen zeggen.
  • Gesprekspartners vaker om herhaling moeten vragen.
  • Voor het begrijpen van anderen (gedeeltelijk) afhankelijk zijn van liplezen.
  • Moeite met horen wanneer er achtergrondgeluiden aanwezig zijn.
Gehoorverlies komt voor in alle leeftijden. Herken het daarom op tijd voor een prettig gesprek

Herkenning #2: Radio en televisie op een steeds hoger geluidsniveau zetten

Het klinkt misschien als een gekke vergelijking, maar hij gaat wel degelijk op: het lichaam van een persoon die drinkt, heeft steeds meer alcohol nodig om zich goed te voelen. Dit komt doordat de gevoeligheidsdrempel hoger wordt naarmate de consumptie toeneemt. Oren doen iets vergelijkbaars: zij hebben een steeds hoger geluidsniveau nodig om te kunnen blijven verstaan. De haarcellen in het oor van iemand met gehoorverlies hebben namelijk meer prikkels nodig om een signaal door te sturen. De radio of televisie zet je daardoor steeds harder. Uiteraard kan dit ook van toepassing zijn op andere geluidsapparatuur zoals een koptelefoon. Let hierop, want gehoorschade neemt doorgaans langzaam toe.

Herkenning #3: Niet goed kunnen definiëren waar geluiden vandaan komen

Een veelgehoorde klacht van personen met gehoorverlies is eveneens dat zij niet goed kunnen bepalen waar geluiden vandaan komen. Dit komt door beschadigingen aan de trilhaartjes, die geen signaal naar de hersenen kunnen doorsturen. Vaak gaat het bij het niet kunnen lokaliseren van geluiden om gehoorverlies in de hoge tonen. Zelfs het kunnen horen of iets van links of rechts komt, kan dan moeilijk zijn. Hierdoor zal je gehoorverlies in je omgeving ook kunnen herkennen. Jouw geliefde gaat liever niet meer naar restaurants of andere drukke omgevingen buiten de deur. Dit komt omdat het gesprek niet meer te voeren is door al het omgevingsgeluid waardoor stevige hoofdpijn het gevolg is.

Doe kosteloos een gehoortest online om te weten te komen of er sprake is van gehoorverlies

Herkenning #4: Oorsuizen en andere gehoorverlies klachten

Gehoorverlies neem je niet alleen waar wanneer je in gezelschap bent of anderszins geluiden om je heen hebt. Ook wanneer je alleen bent kun je mogelijke gehoorproblemen aan enkele zaken herkennen. Zo kan er sprake zijn van oorpijn of druk in de oren of een zoemend geluid. Ook kan het zijn dat je je eigen stem anders dan voorheen waarneemt. Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, kan eveneens optreden. Zo rond de driekwart van de slechthorende personen heeft in meer of mindere mate last van tinnitus. 

Herkenning #5: Situaties die extra alertheid vragen door gehoorverlies

Sommige situaties maken het waarschijnlijker dat er bij jou sprake is van gehoorverlies. Bijvoorbeeld wanneer gehoorverlies vaker voorkomt in de familie, of wanneer je regelmatig bloot wordt/werd gesteld aan harde geluiden. Dat kan tijdens concerten gebeuren, maar ook tijdens het werk. Wanneer je omgeving aangeeft dat je minder goed lijkt te horen, bijvoorbeeld omdat je vaker dan voorheen om herhaling vraagt of dingen verkeerd begrijpt, is dat ook een belangrijke indicatie. Hoe dan ook hoeft gehoorverlies anno nu geen grote beperking op te leveren. Met een onzichtbaar hoortoestel, zoals de uiterst discrete Signia Silk 7X of de top 10 betaalbare hoortoestellen, leid je je leven als voorheen.

Onlinehoortoestel.nl gehoorapparaat

Gerelateerde blogs

Reacties (0)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *