Maastricht magazine >
fashion

On-Nederlandse Dutch Fashion Awards

On-Nederlandse Dutch Fashion Awards

Met de uitreiking van de Dutch Fashion Awards meteen ook de kick-of van de eerste Haagse fashion week. Het verlichte plafond in de Grote Kerk prachtig, ondertussen de spanning. Zenuwen door de lijven van de genomineerden Erik Frenken, Conny Groenewegen, Marcha Hüskes, Joline Jolink en Hyun Yeu. Zat nog niet 5 minuten op mijn stoel of had al een klagende Hagenaar naast me: ‘Dit is alleen weggelegd voor een bepaalde modescene, allemaal van die Arnhemse mensen.’ Tijdens het Dutch Fashion Foundation filmpje hoorde ik: ‘Altijd weer diezelfde koppen!’ En dat was pas het begin van de klaagzang van mijn buurman die ik lange tijd aanhoorde, omdat onze jonge fotograaf Bryan van Leijenhorst, druk in de weer was. Ik probeerde nog uit te leggen dat de kracht van het modeplatform telt. Iedereen doet zijn best, iedereen zijn eigen doelen. Uiteindelijk was zijn conclusie dat ik te lief en te aardig ben voor de Nederlandse modewereld. Ach ja…

Artikel begint onder de advertentie

Respect heb ik voor Angelique Westerhof als oprichtster van de Dutch Fashion Foundation, Fashion Institute Arnhem fashion masters en initiatiefneemster van deze Dutch Fashion Awards. Wat doet ze dat bijna on-Nederlands goed! In haar bijzonder mooie, fel koraaloranje, lange, jonge designers jurk blijft ze de koningin van de jonge Nederlandse modeontwerpers. Daar kan de presentatrice van de avond en vele andere dames nog wat van leren.

angeliquew

Angelique Westerhof

Een pittige internationale jury verdiepte zich in deze nieuwe talenten. Belangrijke modemensen die de designers met hun enorm netwerk de designers echt 10 stappen op weg kunnen helpen. En daar gaat het om, dat deze designers zich internationaal verder ontwikkelen. Zoals beschreven op de Dutch Fashion Foundation website: De Dutch Fashion Awards bieden Nederlands talent met internationale potentie een platform en stimuleren innovatief ontwerp. De genomineerden worden gekozen door de Academy of Dutch Fashion Design, een brede groep modeprofessionals, en moeten door tenminste 3 leden worden voorgedragen.

En dan… ‘And the winner of the Mercedez-Benz Dutch design Awards is: Conny Groenewegen!’ Jurylid Fabiana Giamotti deed het woord: ‘The jury was instantly and unanimously convinced by the artistic integrity of this designer who provides the fashion industry with much needed oxygen.’ Daarmee won ze ook de ‘International Incubator Award’. ‘The only designer who made today’s members of the jury eager to buy the product for themselves to wear – right there on the spot and off the rack: this designer truly deserves this International Incubator Award 2011.” Menswear designer Hyun Yeu won de Dutch Incubator Award. ‘This designer convinced the jury proposing a playful take on a contemporary wardrobe; classic styling with a twist, witty detailing and a nice sense of colour,’ sprak jurylid Tiziana Cardini.

prijs2

winnerwinner2

Jurylid Armand Hadida is een bekende. Ooit presenteerde ik hem mijn accessoire-collectie en mocht advies ontvangen. Hij maakte duidelijk dat de internationale modewereld designers nodig heeft die uniek zijn, met een eigen stijl en innovatief. Conny werkt volgens hem vanuit creativiteit, onderzoek en innovatie. Een designer die frisse ideeën brengt aan de modewereld, een enorm gevoel heeft voor innovatief materiaal gebruik. Een designer die creatief verschil maakt met een product wat ook gedragen kan worden. Vandaag als modeontwerper moet je knokken om dat verschil te maken. De internationale modewereld zit niet te wachten op het zoveelste ‘basic‘ label. Een designer mag  wel degelijk een artiest zijn, ontwerpen wel een vorm van kunst.

Ik sluit mij aan bij Hadida, schrok zelfs van het filmpje van Erik Frenken met negatieve uitlating over mode. Dat mode geen kunst is en kunst ook niet is iets wat je draagt, daarbij tussen neus en lippen door Comme des Garçons afkraakte. Niet handig. Ik vind dat je sowieso iedereen in zijn waarde moet laten en als iets jou ding niet is, dan praat je daar niet over. Blijf bij je eigen ding. Iedere designer of kunstenaar doet passievol zijn best op zijn manier. Wat mij betreft ook geen toegevoegde waarde als je al zoveel bereikt hebt met een prachtig commercieel merk als Avelon. Waarom kan iedereen niet gewoon lekker blij zijn en trots op elkaar? Een tijd om samen te werken en elkaar te helpen door deze bittere crisistijd. We profiteren er uiteindelijk allemaal van als Nederland het goed doet op het internationale modepodium.

avelon

Avelon

Na de show kwam ik al snel tot de ontdekking dat er genoeg Nederlanders die begrijpen dat het tegenwoordig gaat om het neerzetten van je eigen unieke stijl. Zo kwam ik mode-iconen tegen met zeer bijzondere outfits. Gewoon modemensen met een visie, stylistes of andere designers die zich prachtig hadden uitgedost. Bryan heeft er mooie kiekjes van gemaakt…

Je vindt de kleding van Conny Groenewegen onder andere bij SPRMRKT in Amsterdam. Overige verkoopadressen vind je op haar website.

Een sfeerimpressie van de Dutch Fashion Awards:

designerconnie

Conny Groenewegen

designerhue

Hyun Yeu

Marcia Hüskes Dutch Fashion Awards

Marcia Hüskes

Joline Jolink Dutch Fashion Awards

Joline Jolink

fashionicon

Fashion icon

people

modevips

outfits1

outfits2

Foto’s: Bryan van Leijenhorst

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *