Maastricht magazine >
tips

De kunstzinnige wallen van Kiki Niesten

De kunstzinnige wallen van Kiki Niesten
Artikel begint onder de advertentie

Je hebt ze misschien al een dikke week geleden voorbij zien komen op de Facebook-pagina van LovestoHAVE: de wallen van Kiki Niesten. Ze nemen de etalage van haar paradijs in de Stokstraat over. Niet zomaar wallen, maar levensgrote lefgozer gevallen. Als zakjes gestyled op een XXL fotoportret van Kiki zelf. Een beetje à la de Dove-reclames blijft geen rimpel of donshaartje aan het oog onttrokken. Maar hé, haar wallen zijn dan wel de meest fashionable van de hele wereld. Of eigenlijk de meest kunstzinnige. Wanneer ik Kiki op de TEFAF met haar kunstzinnige etalage complimenteer, geeft ze aan dat alle eer Lernert & Sander toekomt.

De eer aan Lernert & Sander

Dat alle eer Lernert en Sander toekomt, geloof ik niet. Natuurlijk is het een geniale vondst van de twee kunstenaars uit Amsterdam. Maar Kiki wel zo stoer om hier aan mee te werken; zichzelf bloot te geven in de etalage. Bovendien gaan Lernert Engelberts en Sander Plug, die onder andere bekend zijn vanwege samenwerking met Hermès, COS en Viktor & Rolf, echt niet de samenwerking aan met zomaar een wallen-koningin. Het resultaat is pure kunst. Wat dat resultaat dan is? Dat is de bag bag. Twee unieke tassen die niet alleen geïnspireerd zijn op wallen, maar de werkelijke tekeningen in het gezicht van Kiki Niesten weerspiegelen.

bag bag lernert sander

De bag bag bij Kiki Niesten is een kunstwerk

Met de tas, of wel bag bag van Lernert & Sander, maakt het kunstenaarsduo een knipoog naar de modewereld. Een wereld waar je zo nu en dan doodmoe van wordt. Daarom ontwierpen Lernert & Sander de bag bag: een tas in de vorm van de wallen die vroeg of laat ontstaan onder de ogen van de modemens. De bag bag is geënt op de huid onder een van Niestens ogen. Van de afdruk is een grafische vertaling gemaakt naar twee verschillende tassen. Eentje van de rechter en eentje van de linker wal. Een stilering in een leersoort die volgens de makers ‘eenzelfde patina en structuur heeft als een mensenhuid’. Maar de asymmetrische vorm van de tas is door die specifieke wal gedicteerd. De rimpels binnen de wal bepaalden waar de verschillende opbergvakken kwamen.

Nu gaan! Nog te zien tot en met zondag 19 maart

Kiki Niesten over de bag bag: ‘Het is een dwars, misschien zelfs wat schokkend concept, maar ik werk er graag aan mee. Zulke dingen houden ons vak spannend. Relativeringsvermogen is van groot belang. Dat je met een knipoog kunt kijken naar iets waar sommige mensen nachten van wakker liggen.’ Ze heeft makkelijk praten, want haar knipoog bestaat dus wel uit die prachtige leren bag bag oogopslag. Twee tassen die ze ondertussen al vele malen heeft kunnen verkopen, maar gelukkig nog hele eventjes te bewonderen zijn in de etalage van de winkel in de Stokstraat. Gaan!

Scroll naar beneden voor winkelinformatie over Kiki Niesten in de Stokstraat in Maastricht.

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *