Maastricht magazine >
tips

Waar komt die overdosis outlet zut vandaan?

Waar komt die overdosis outlet zut vandaan?
Artikel begint onder de advertentie

Ik heb het gedaan. Het Mc Arthur Glenn Designer Outlet Center in Roermond bezocht. Op een zaterdag! Ja, dat vraagt moed. Mijn lief en ik overwogen een wandeling in het Limburgse Heuvelland, ontbijten in Luik, een lunch in Antwerpen en kozen, zonder reden, voor Roermond. Een beetje ook omdat ik er al meer dan tien jaar niet was geweest. En misschien ook vanwege de fijne herinnering aan Celine. Het Italiaanse restaurant in de designer outlet in Maasmechelen. Het outlet dorp dat ik samen met mijn dochter veelvuldig bezocht in de tijd dat ik in België woonde. Niet vanwege de winkels, wel vanwege de pasta en bananen milkshakes. Maar Celine is niet meer. En Maasmechelen Designer Village uit mijn systeem verdwenen.

Puntzakken friet en ontbijten bij Designer Outlet

Wie blij wordt van de koffieketen van DE, die zit in Roermond goed. Zelf weet ik dat ik in ieder geval niet bij Mc Arthur Glenn terugkom voor ontbijt en lunch. Natuurlijk had ik geen Celine verwacht, maar iets meer eigenheid in plaats van prefab concepten… Terwijl ik aan een broodje van een Italiaanse uitspanning plukte, bleef ik maar aan die te fijne bubbels en pasta pesto in The Mall bij Florence denken. (Zie ook blogje van enkele jaren geleden over het Gucci Café.) Ondertussen aanschouwde ik de puntzakken met friet die voorbij kwamen.

Slimme merken om te shoppen in de outlet

In tegenstelling tot het eten, is het aanbod fashion labels in Roermond veelvuldig en van kwaliteit. Veel Amerikaanse, Duitse en Italiaanse merken. Ralph Lauren vertegenwoordigt hier met vier winkels verschillende lijnen. Dan de René Lezards, Nike’s en Strenesse’s van deze wereld. Om er maar en paar te noemen. De plompe ‘hallo’ waarmee je in winkels wordt begroet (als er al een begroeting is), maakt duidelijk dat je in Nederland bent. Als ze morgen het personeel van de Ralph Lauren winkel verwisselen met Dolce & Gabbana zul je het niet merken, vrees ik. Hoewel The Mall in Italië door de jaren heen ook tot een fabriek is uitgegroeid, zit daar net iets meer bezieling. In Florence weet je bij Prada weet je dat je bij Prada bent en bij Stella McCartney kom je echt nog dat ene unieke stuk tegen dat de sample sale heeft overleefd. Het is er allemaal net iets meer eigen en echt.

Per direct geen zin om mijn credit card te trekken

Roermond is bijna niet te doen. Teveel consumptiemaatschappij. Hebberigheid bij mensen en kopen, kopen, kopen. Hoewel mijn lief en ik blij worden van lukraak winkels inlopen zonder doel, dien ik mezelf te dwingen om het aanbod serieus te nemen. Dat mondt uit in de aanschaf van een lading renshirts en sport bh’s bij Nike. Dingen die ik anders ook zou hebben gekocht, maar nu dus met heel veel kilometer korting. Ook de Loro Piana winkel kunnen we niet zonder aankoop voorbij. Daar gaat de korting gelukkig ook nog even verder dan de minimale 30% waarop je bij het Oulet Center Roermond mag rekenen. Daarmee is het Italiaanse Loro Piana nog steeds onbetaalbaar, maar te verleidelijk om niet mee te nemen.

Waar komt al die outlet kleding vandaan?

Rond 1990 maakte ik kennis met het fenomeen outlet shopping. Ik woonde destijds in Massachusetts. Wie vanaf Boston naar het noorden rijdt, komt tal van outlets tegen. Wellicht tegenwoordig ook in een verzamel module zoals The Mall in Italië en Outlet Center Roermond gecentreerd. Destijds kocht ik er items rechtstreeks uit de fabriek. Zoals mijn eerste paar Timberland’s voor 20 euro. Een pak van Calvin Klein uit de lijn die net was gelanceerd. Een knoop ontbrak op het jasje. In plaats van het ensemble terug te sturen, was het goedkoper om de productielijn niet te onderbreken. Het pak met meer dan 50% korting de naast de fabriek gelegen showroom in te knallen.

Van de sale naar de outlet

De outlet centers tegenwoordig gaan verder dan een hal die aan de fabriek grenst. In de outlet dorpen vind je tevens tal van items die de uitverkoop hebben overleefd. Er zijn merken die met retailers de afspraak maken om niet verkochte items terug te kopen. Deze worden aansluitend aangeboden in de verschillende outlets wereldwijd. Het betreft dan dus collecties die al een jaar oud zijn. Maar hé, een rentruitje is een rentruitje en Loro Piana is tijdloos. Alsof jij collectie A van seizoen B kunt onderscheiden?!

Merken produceren speciaal voor outlets

Het viel me ooit op dat het beslag van een jurk van Escada in de outlet zilverkleurig in plaats van goud was. Goud was de kleur van de rits op de catwalk, zilver in de outlet. Dat kon toch geen productiefout zijn? Toen ontdekte ik dat er tal van merken zijn die hun fabrieken in het laagzeizoen laten produceren voor de outlets. Het lijkt een lucratieve business. Ze veranderen de collectie net een ietsje pietsje. Daarmee klaar voor een hangertje of kledingrek in een outlet centrum.

Busreis outlet shopping voor Aziaten

Het outlet shoppen is een fenomeen op zich geworden. Er schijnen zelfs busreizen te zijn voor Japanners om in een week x-outlets af te reizen. Ook de rijen bij de Prada winkel in The Mall bewijzen dat outlet shoppen hot is onder Aziaten. En eerlijk is eerlijk, mij zie je ook heus nog weleens terug. Al is het maar om weer een onbetaalbare Saint Laurent blouse te shoppen of twee bikini’s van La Perla voor nog geen 200 euro. Niet voor het kopen, kopen, kopen. Wel voor het hebben en houden. De nadruk op die laatste!

outlet-prada-miu-miu-roermond

Into outlet shopping?

Gerelateerde blogs

    Reacties (0)

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *